Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 
2019.07.16. 09:05 |

Mi a szíved csücske hely a városban?

A maroshegyi Szent Kristóf Ház – mely a fogyatékkal élő fiatalok nappali intézménye. 8 óra körül hozzák be őket a szülők, és 16 óra fele viszik el. Nagyon szeretek hozzájuk látogatni, mert annyi szeretet van ezekben a fiatalokban, hogy azt nem lehet elmondani, azt meg kell élni! Amikor már belépek, nagy ováció fogad, öleléssel, puszival köszöntjük egymást, és mindenki körém gyűlik, mert szeretné megmutatni az elmúlt időszakban szerzett dolgait. „Nézd, Andi bohóc, most kaptam új kabátot!” „Én meg cipőt!” – ”Jaj, nagyon csini” – mondom nekik, és ők már egy-két jó szótól is boldogok. Olyanok, mint a kis siserehad, jönnek, közrefognak, és örömmel mesélik a hétköznapjaikat, az életüket. Sokféle foglalkozáson vesznek részt, de szervezett programokra is viszik őket, pl. Vidi meccsre vagy múzeumba – ami a kedvükre való. És úgy mesélik ezeket az eseményeket, mintha azok ünnepek volnának. Az ott dolgozók is nagyon kedvesek. Igazából ezt a munkát csak olyan ember tudja jól végezni, aki annyira empatikus, hogy minden kis apró mozdulatukat érzi és érti.

Mit tapasztalsz, milyenek a fehérvári emberek?

Nagyon elfogadók és segítőkészek. Minden évben van az „Újra segíthetsz egy Mikulás-csomaggal” elnevezésű adománygyűjtő akcióm november-december környékén, és azt tapasztalom, hogy nagyon jól fogadják. Tavaly 700 csomagot sikerült összegyűjteni, melyek 13 helyen kerültek szétosztásra: a Rákóczi úti és a Hosszúsétatéri Idősek Otthonában, a Tüzér utcai Gyermekotthonban, a Viktória Rehabilitációs Központban, az Anyaotthonban, a Halmozottan Sérültek Fejér Megyei Szülőszövetségének a Maroshegyi Plébánián megtartott Mikulás-ünnepségén, mélyszegénységben élő családoknál, a Felsővárosi Közösségi Házban, az Arany János és az Ezredéves Iskolában, az autizmussal élő gyermekeknél… Ilyenkor a csomagok mellé felajánlásként biztosítjuk a zenét és a műsort. Van egy csapatom: a Télanyó és a Télapó, a Krampusz és a fotós – mivel dokumentálunk mindent, hogy az emberek lássák, hová kerülnek a csomagok. Bennünk van az igyekezet, hogy nagyon sok boldog arcocskát láthassunk, vagy az idősek otthonában boldog könnycseppeket. Az időseknek is van megszokott életük, melybe egy kis színt viszünk: „Az Isten áldja meg magukat! Jöjjenek jövőre is!” – mondják, mi pedig ezt hallva, még nagyobb motivációt érzünk: „Igen, szeretnék jönni jövőre is!” Ez nagyon sok munka, és nem csak fizikailag, hanem lelki értelemben is. Volt olyan segítőm, akit olyannyira megviselte, amit látott, hogy nem tudott bejönni velünk egy terembe. Az emberi sorsok, a szenvedés, különösen a gyermekek szenvedésének megtapasztalása nem egyszerű feladat. Nekem azonban nem mehet el az erőm! Én azt érzem, hogy magamból valami kicsit adnom kell! Ha mást nem tudok, akkor egy Mikulás-csomagot vagy egy látogatást, egy mosolyt, simogatást az arcukra – és nekik sokszor ez is elég, hogy felderüljenek.

Mi a legkedvesebb esemény számodra a városi rendezvények közül?

Minden évben kilátogatok a Városház térre, a városi Esélyegyenlőségi Napra. A II. világháborús harang emlékmű előtt vannak félkörívben a kis sátrak. Látássérültek, mozgássérültek, értelmi fogyatékosok… Nagyon jók az érzékenyítő programok, mert megismerhetik az emberek, hogy miben mások a fogyatékkal élők. Ez főleg a gyerekeknek hasznos program. Játékos formában történik ez a bemutatkozás, hiszen a Szent Kristóf Ház tavaly egy csocsóasztalt hozott ki, és lehetett csocsózni. Vagy ki lehet próbálni a kerekesszéket. Milyen érzés, ha nem lát az ember, és tudsz-e úgy közlekedni? De a kisszínpadon fel is lépnek a fogyatékkal élők: verset mondanak, vagy zenei programmal készülnek. Én lufit hajtogatok a rendezvényen: aki megáll a járókelők közül, és legalább figyel vagy tájékozódik, annak adok pl. egy virágot. A végén közösen eléneklünk egy közismert dalt. Koncz Zsuzsának van egy dala: Mindannyian mások vagyunk – tavaly ezt énekeltük. Felemelő élmény volt, mert ott álltunk együtt: fogyatékkal élők és egészségesek, s együtt énekeltünk. Mindig vannak, akik csatlakoznak, és én azt szeretném, ha még többen kapcsolódnának, mert akkor még szebben szól a közös dal.

Interjú

 1. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 2. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 3. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 4. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 1. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 2. Játsszunk együtt! – új együtténeklős fehérvári gyereklemez Mits Péter zenésszel

  „Gyere velem, ott várlak már az úton, gyere velem, peng a gitárhúrom (…)” – ezzel a számmal kezdődik Mits Péter új együtténeklős, interaktív gyereklemeze. A Játsszunk együtt! második összeállítását tavaly vették fel egy kodálybeli koncerten; népdalok, virágénekek, a gyerekdalok szerepelnek a lemezen. A felütés pedig egy igazi fehérvári szám: Mits Márton zenéjére Balajthy Ferenc írt szöveget. A lemezről, a hiteles és színvonalas gyerekzenéről, a gyerekeknek zenélésről kérdeztük Mits Péter zenészt.

  2020.06.19.
 3. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 4. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2