Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 
2019.07.16. 09:05 |

Mi a szíved csücske hely a városban?

A maroshegyi Szent Kristóf Ház – mely a fogyatékkal élő fiatalok nappali intézménye. 8 óra körül hozzák be őket a szülők, és 16 óra fele viszik el. Nagyon szeretek hozzájuk látogatni, mert annyi szeretet van ezekben a fiatalokban, hogy azt nem lehet elmondani, azt meg kell élni! Amikor már belépek, nagy ováció fogad, öleléssel, puszival köszöntjük egymást, és mindenki körém gyűlik, mert szeretné megmutatni az elmúlt időszakban szerzett dolgait. „Nézd, Andi bohóc, most kaptam új kabátot!” „Én meg cipőt!” – ”Jaj, nagyon csini” – mondom nekik, és ők már egy-két jó szótól is boldogok. Olyanok, mint a kis siserehad, jönnek, közrefognak, és örömmel mesélik a hétköznapjaikat, az életüket. Sokféle foglalkozáson vesznek részt, de szervezett programokra is viszik őket, pl. Vidi meccsre vagy múzeumba – ami a kedvükre való. És úgy mesélik ezeket az eseményeket, mintha azok ünnepek volnának. Az ott dolgozók is nagyon kedvesek. Igazából ezt a munkát csak olyan ember tudja jól végezni, aki annyira empatikus, hogy minden kis apró mozdulatukat érzi és érti.

Mit tapasztalsz, milyenek a fehérvári emberek?

Nagyon elfogadók és segítőkészek. Minden évben van az „Újra segíthetsz egy Mikulás-csomaggal” elnevezésű adománygyűjtő akcióm november-december környékén, és azt tapasztalom, hogy nagyon jól fogadják. Tavaly 700 csomagot sikerült összegyűjteni, melyek 13 helyen kerültek szétosztásra: a Rákóczi úti és a Hosszúsétatéri Idősek Otthonában, a Tüzér utcai Gyermekotthonban, a Viktória Rehabilitációs Központban, az Anyaotthonban, a Halmozottan Sérültek Fejér Megyei Szülőszövetségének a Maroshegyi Plébánián megtartott Mikulás-ünnepségén, mélyszegénységben élő családoknál, a Felsővárosi Közösségi Házban, az Arany János és az Ezredéves Iskolában, az autizmussal élő gyermekeknél… Ilyenkor a csomagok mellé felajánlásként biztosítjuk a zenét és a műsort. Van egy csapatom: a Télanyó és a Télapó, a Krampusz és a fotós – mivel dokumentálunk mindent, hogy az emberek lássák, hová kerülnek a csomagok. Bennünk van az igyekezet, hogy nagyon sok boldog arcocskát láthassunk, vagy az idősek otthonában boldog könnycseppeket. Az időseknek is van megszokott életük, melybe egy kis színt viszünk: „Az Isten áldja meg magukat! Jöjjenek jövőre is!” – mondják, mi pedig ezt hallva, még nagyobb motivációt érzünk: „Igen, szeretnék jönni jövőre is!” Ez nagyon sok munka, és nem csak fizikailag, hanem lelki értelemben is. Volt olyan segítőm, akit olyannyira megviselte, amit látott, hogy nem tudott bejönni velünk egy terembe. Az emberi sorsok, a szenvedés, különösen a gyermekek szenvedésének megtapasztalása nem egyszerű feladat. Nekem azonban nem mehet el az erőm! Én azt érzem, hogy magamból valami kicsit adnom kell! Ha mást nem tudok, akkor egy Mikulás-csomagot vagy egy látogatást, egy mosolyt, simogatást az arcukra – és nekik sokszor ez is elég, hogy felderüljenek.

Mi a legkedvesebb esemény számodra a városi rendezvények közül?

Minden évben kilátogatok a Városház térre, a városi Esélyegyenlőségi Napra. A II. világháborús harang emlékmű előtt vannak félkörívben a kis sátrak. Látássérültek, mozgássérültek, értelmi fogyatékosok… Nagyon jók az érzékenyítő programok, mert megismerhetik az emberek, hogy miben mások a fogyatékkal élők. Ez főleg a gyerekeknek hasznos program. Játékos formában történik ez a bemutatkozás, hiszen a Szent Kristóf Ház tavaly egy csocsóasztalt hozott ki, és lehetett csocsózni. Vagy ki lehet próbálni a kerekesszéket. Milyen érzés, ha nem lát az ember, és tudsz-e úgy közlekedni? De a kisszínpadon fel is lépnek a fogyatékkal élők: verset mondanak, vagy zenei programmal készülnek. Én lufit hajtogatok a rendezvényen: aki megáll a járókelők közül, és legalább figyel vagy tájékozódik, annak adok pl. egy virágot. A végén közösen eléneklünk egy közismert dalt. Koncz Zsuzsának van egy dala: Mindannyian mások vagyunk – tavaly ezt énekeltük. Felemelő élmény volt, mert ott álltunk együtt: fogyatékkal élők és egészségesek, s együtt énekeltünk. Mindig vannak, akik csatlakoznak, és én azt szeretném, ha még többen kapcsolódnának, mert akkor még szebben szól a közös dal.

Interjú

 1. Klasszikus nyitottság a 21. században - beszélgetés Lehrner Zsolt alpolgármesterrel

  Az elmúlt húsz évben a bankszektorban dolgozott és a napokban adja át az általa vezetett fiók vezetését. A Palotavárosban él, a legtöbbet gyalog, kerékpárral vagy busszal közlekedik. Büszkén vállalja, hogy busszal jár munkába, ha mégis autóval indul körüzenetet ír a kollégáinak, mert aggasztja, hogy legtöbbször csak egy-egy ember ül a járművekben. Szereti és ismeri is Közép-Európa városait, egy igazi klasszikus ember, aki nyitott a huszonegyedik század kihívásaira. 

  2019.11.14.
 2. Profi ökölvívás - Törteli Balázs gőzerővel készül a visszatérésre

  Túl van egy hosszabb, sérülést követő periódus nehezén, munkába állt és újra teljes erőbedobással készül az új kihívásokra - jelentette be minap Törteli Balázs (15-2; 6 KO) magyar bajnok ökölvívó.„Jó érzés sportolónak lenni, izomlázzal feküdni, izomlázzal kelni és újra azt érezni, hogy tartok valahova.” - emelte ki a fehérvári harcos honlapunknak adott hosszabb interjújában.

  2019.10.04.
 3. Ha csak egyetlen gondolatért is - interjú Csizik Balázzsal

  Csizik Balázs képeivel korábban már találkozhattunk a Múzeum Kávézóban, anno a Műhelyben, és fafaragóművész nagyapjával együtt állított ki a Városi Könyvtárban. Utóbbi nagyon fontos pillanat volt számára, hiszen ott összeért a nagyapa népművészete az unoka akkor még eléggé gyerekcipőben járó absztrakt fotóművészetével.

  2019.08.26.
 4. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 1. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 2. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 3. Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

  Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.

  2019.07.30.
 4. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek