„Európát alulról felfelé kell építeni” - Fehérvári delegáció Schwäbisch Gmündben

Német testvérvárosunkkal való együttműködésünk változatosabb és sokrétűbb mint valaha, kapcsolatunkkal hitet teszünk a közös európai gondolat mellett, szövetségünk pedig tapasztalatok megosztására is kiváló - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár új kulturális csereprogrammal készül, szakképzési és nyelvtanulási programokról egyeztetettek a január eleji látogatáson.
2020.01.10. 14:12 |

Polgármester úr, az elmúlt néhány napot németországi testvérvárosunkban, Schwäbisch Gmündben töltötte egy delegáció vezetőjeként. Mi az értelme az ilyen találkozóknak?

Valóban, Richard Arnold főpolgármester meghívására két munkanapot német barátainknál tölthettünk. Minden ilyen találkozás fontos. Hiszek egy erős Európában és az erős európai közösségekben. Ennek egyik területe az európai városok együttműködése. Másrészt minden ilyen találkozó a protokoll mellett bizony komoly és előremutató munka is. Megismerni egymást, tisztelni egymást, meghallgatni és megérteni egymás problémáit, az arra adott válaszokat. Mindig lehet egymástól tanulni, jó gyakorlatokat átvenni, de ahhoz azokat meg kell ismerni. Ennek egyik eszköze a személyes találkozás. Egy baráti viszony mindig jó alkalmat ad a jó beszélgetésekre. Így volt ez most is.

 Aki még nem járt Schwäbisch Gmündben, azok számára hogyan jellemezné a várost?

Egy nagyon szép környezetben fekvő, hangulatos, rendezett, szép épített örökséggel rendelkező történelmi város. Nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre. Sok rendezvényük van, így télen hangulatos jégpályát építenek a városháza előtti térre. Sok étterem, kávézó működik a belvárosban, találkozási lehetőségeket adva az emberek számára. Érdemes megnézni. Szép dolog, hogy szinte a kezdetek óta minkét városban működik egy a városaink civil kapcsolatát ápoló egyesület, ahova szeretettel várják az új tagokat. Kovács Jenőnek köszönhetően pedig mindkét városban van Virágóra.

A látogatásról megjelent fotók alapján nagyon sokrétű volt a találkozó.

Igen. Ezért is töltöttem fel sok képet az instagramra. Szerettem volna megmutatni, hogy egy ilyen találkozó milyen sokrétű képet ad a városokról, és miről is szól egy jól működő testvérvárosi kapcsolat.

Milyen területekről esett szó a találkozókon?

Szinte valamennyi városfejlesztési és városüzemeltetési kérdésről. Hasonló kihívások állnak előttünk. Közlekedés, környezetvédelem, oktatás, egészségügy, kultúra, gazdaság, adórendszer, állami támogatások. Minden területről merültek fel kérdések.

Kezdjük a közlekedéssel. Mit tapasztaltak Németországban?

Hogy bizony még nagyobb gépjárműforgalomra kell felkészülnünk nekünk is… Az előttük álló kihívások megegyeznek a mieinkkel: csúcsforgalmi időszakok kezelése, parkolás. Láttam egy élesben és jól működő intermodális közösségi központot, ahol egy helyen érhető el a vasút, az autóbusz-pályaudvar, mellette parkolóház, közösségi kerékpárrendszer, fedett kerékpártárolók. A Gmünd-Stuttgart közötti közlekedés jelentős része már ezen keresztül bonyolódik. Megerősítette bennem, hogy nagy előrelépést jelent majd, amikor megvalósul városunkban az intermodális központ. Örülök, hogy a néhány város egyike Székesfehérvár, ahol ez a 21. századnak megfelelő közlekedési központ megvalósul.

Tudjuk, hogy Baden-Württemberg gazdasága még Németországban is nagyon erős. Korábbi látogatásán egy robotgyárat nézett meg, most a kezdő vállalkozások támogatására koncentrált. Mit tapasztalt? A város mennyiben vesz ebben részt?

Egy startup labort, egy startup inkubátorházat néztünk meg, ami a város fenntartásában működik. Kedvezményesen biztosít irodai szolgáltatásokat kezdő, zömében fiatalok által alapított vállalkozásoknak. Sokszor csak az ötlet van meg, onnan indul az együttműködés. Ami különösen tanulságos volt, hogy külön segítséget kapnak a marketingben, és különösen komoly szakmai segítséget a közösségi média felületein való megjelenésben. Emellett megnéztük a gazdaság és oktatás kapcsolódásait egy szakképző intézményben. Nem meglepő módon duális képzésben tanulnak a diákok. A cél, hogy mindenkinek legyen szakmája. A mi fiataljaink számára jó lehetőség lehet a nyelvtanulás is, hiszen nyelvi környezetben gyakorolhatnának a diákok. Az új állami programban résztvevő fiataloknak jó helyük lenne testvérvárosunkban. Erről is tárgyaltunk a város vezetőivel.

Székesfehérvár fája Schwäbisch Gmündben, amit 1991-ben ültettek a testvérvárosi szerződés aláírásakor.

Külön videót készített a város virágoskertjéről, amit célként tűzött ki Fehérváron is. Lehet erről az elképzelésről többet is tudni?

Kialakítani Székesfehérvár városi virágoskertjét – ez a cél. Schwäbisch Gmünd hozzánk hasonlóan nagyon aktív és folyamatosan rendez tartományi szintű virágkiállításokat, illetve indul ehhez kapcsolódó versenyeken. Ezek egyikére készült el a város kertje, ami még így télen is nagyon szép, hát még tavasszal. Az ötlet tehát ebből a kertből jött. Miért ne lehetne egy ilyen Székesfehérváron is?! Biztos, hogy nagyon örülnének az emberek egy ilyen romantikus virágoskertnek a városban. Magam egy barnamezős beruházást tudnék elképzelni azzal, hogy egy ma elhanyagolt gyárterület helyén alakíthatnánk ki az új városi parkot, sok virággal, színekkel. Élhető környezet, ami egyben találkozási pont. Látszik, hogy a környezetvédelem jelentős kihívás a németek számára is. Nagyon fontos területe ez az együttgondolkodásnak. Fel is merült bennünk egy testvérvárosok közötti környezetvédelmi konferencia gondolata, ahol kicserélhetnénk a szakmai tapasztalatokat, városi megoldásokat.

Talán a kulturális együttműködésről érdemes még beszélnünk. Ezen a területen születtek konkrét elképzelések is?

Sokrétű és konkrét kulturális együttműködésekről tárgyaltunk. Ennek keretében idén tavasszal fehérvári művészek munkáit bemutató kiállítás nyílik német testvérvárosunk múzeumában. Emellett nem mehetünk el két tény mellett: mindkét város történelmi város, közben pedig jövőre ünnepeljük Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd testvérvárosi megállapodásának 30. évet.

Várható valami különlegesség az évfordulóra?

Igen! Megállapodtunk, hogy 2021-ben, az évforduló alkalmából egy szép és közös ünnepséget szervez a két város, amiben utalunk a két királyi család (a több német királyt, valamint német-római császárt adó Stauf-ház, valamint a mi Árpád-házunk) közös történetére is majd. Egy esetleges közös előadás bemutatásra kerülhet mindkét városban német, illetve magyar nyelven. Ez biztos, hogy összeurópai szinten is különleges lenne.

Köszönjük a beszámolót!

Én köszönöm a lehetőséget, és, aki a fotókra is kíváncsi, kérem, keresse fel az Instagram oldalamat.

Interjú

 1. Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

  Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.

  2020.04.07.
 2. Az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is áttért a digitális oktatásra

  A koronavírus-járvány az élet számos területén kényszerítette már az embereket mindennapi rutinjuk megváltoztatására. Nem volt ez másképp a gyerekekkel sem, akik március 16-a óta új, tantermen kívüli, digitális oktatási rendszerben tanulnak, amely vonatkozik az alapfokú művészeti képzésekre is.

  2020.04.06.
 3. „A családegyesítés időszaka” - beszélgetés Szász Zoltán, református lelkipásztorral

  Szász Zoltán az erdélyi Lupényban született 1974-ben. 2003-ban a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben végzett, 2003-tól Temesváron, 2006-tól Pankotán, 2012-től Tiszaföldváron szolgált, 2018-ban iktatták be a Székesfehérvár-Széchenyi úti Református Gyülekezet lelkészi hivatalába. Szász Zoltán, lelkipásztorral beszélgettünk a koronavírus-járvány árnyékában.

  2020.03.31.
 4. Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

  Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta - harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.

  2020.03.24.
 1. Akit háromszor is karanténba zártak - beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

  Farsang utolsó napjaiban keresztény ember tervezni kezd: milyen legyen az idei nagyböjt, miről mondjak le, hogy megéljem a szent negyven napot? Idén is tervezgettünk, de senki nem gondolta volna, hogy technikára és mindenhatóság-tudatra épülő társadalmunkban egyik napról a másikra viszonylagossá válnak olyan dolgok, melyekről azt hittük, hogy ezek nélkül elképzelhetetlenek napjaink.

  2020.03.20.
 2. Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

  Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 

  2020.03.05.
 3. Trianon - interjú Szikora János rendezővel az ősbemutató előtt

  Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójával emlékezik meg a Vörösmarty Színház a békediktátum évfordulójáról 2020. március 7-én. Igazságról, objektivitásról és önismeretről beszélgettünk Szikora János rendezővel.

  2020.03.04.
 4. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin