Pénz, bankkártya, bitcoin, kriptopénz, fizetőeszközök múltja, jelen, jövője

Szeptembertől a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Központjában is elkezdődött az oktatás és az ismeretterjesztő rendezvények sorozata is. Bitcoin és kriptopénzek volt a címe Sebestyén Géza, az MCC tanára előadásának Székesfehérváron. Erről a különleges, kicsit titokzatos, sokak által kevésbé ismert világról beszélgettünk az előadóval.
2022.09.20. 18:04 |
Pénz, bankkártya, bitcoin, kriptopénz, fizetőeszközök múltja, jelen, jövője

Fizetőeszközök lehetnek pénz, bankkártya, bitcoin. Az első a múlt és a jelen, a második a jelen és a jövő, míg a harmadiknak már láthatóak a nyomai, de a jövőt jelenti. A következő 10, 20 40 évben hova tolódik majd az irány?

Ez a nagy kérdés! De beszéljünk a múltról és a jelenről, hiszen Svédországban már a kifizetések csupán 2 százaléka az, ami elektronikusan történik. A készpénz lassan kezd eltűnni, aminek sok oka van. Egyrészt nagyon drága, nem csak a fizikai kinyomtatását tekintve, de könnyen elvész, megrongálódik, hamisítható. Rengeteg költsége van, ehhez képest sokkal olcsóbb az elektronikus fizető eszköz használata, emiatt előretört a bankkártyák fontossága. A bitcoin és a kriptopénz egyesek szerint a jövő maga, ami kiszorít minden más lehetőséget. A bitcoinnal kapcsolatban szkeptikus vagyok, szerintem soha nem lesz klasszikus pénz, bár Salvador már bevezette, mint hivatalos fizető eszközt, de náluk sem működik igazán jól. A bitcoinnal sok probléma van, melyek közül az első az ár ingadozása, ami miatt nem ajánlatos bárkinek ebben tartania a megtakarításait.

Melyik „csillog” fényesebben: az arany, vagy a bitcoin?

Sokan egyformán kezelik ezeket, sőt, többen mondják azt, hogy a bitcoin a virtuális arany, és még többen mondják, hogy a bitcoin „bányászás” nem jár környezetszennyezéssel, nem kell tárolni, nem jár nagy őrzési költséggel, nem kell hozzá széfet tartani. Bár, ha valakinek nagy bitcoin mennyiség van a birtokában, annak is ajánlott biztonságosan őrizni a kódokat. Sokan vélik, hogy hasonlóak, és mindkettő mennyisége végesnek mondható. Az arany véges, bár egyre többen gondolják, hogy a jövőben más bolygókról bányásznak majd aranyat, de a földön kitermelhető volumene tényleg véges. Ami pedig a bitcoint illeti, abból soha nem lesz több, mint 21 millió. Ha kettőt összevetjük, akkor hasonlóak lehetnek, de az aranyat nem lehet helyettesíteni, talán az ezüst jöhetne ebből a szempontból szóba, de ez közel sem olyan jó befektetési eszköz, mint az arany. A bitcoin ezzel szemben könnyen helyettesíthető, hiszen rengeteg olyan kriptopénz van – összesen több, mint tízezer létezik a világban -, ami majdnem olyan jó, mint a bitcoin. Összességében azt mondhatom, hogy bitcoin közel sem olyan fényes, mint az arany...


Fotó: Gyurkovits Tamás

Aranybányák, bányászók voltak, vannak, kriptobányászat is létezik. De ugye a bitcoin esetében nem kell tartani a vadnyugattól, és a vadkelettől?

Hááát... A bitcoin esetében ugyan nem lőnek, de mégis komoly bűncselekmények vannak a kriptonpénzek világában. Például: valaki kifejleszt egy kriptopénzt - amit némi túlzással három klikkélessel meg lehet csinálni -, és elterjeszti, hogy ez milyen jó befektetés, felhajtja a maga bennfentes kereskedésével az árát, és elhiteti a hozzá nem értő befektetni vágyókkal, hogy ez milyen klassz dolog, aztán akik bedőltek, bottal üthetik a (kripto)pénzük nyomát. Sok ilyen „lufi” van, előfordult, hogy több millió dollár az egyik pillanatról a másikra eltűnt egy ilyen akció nyomán. Tehát a „vadnyugat” kifejezés a kriptopénzek világában is használható!

Adok, veszek, nyerek, vesztek. Azaz: a kriptopénzeknek van, lesz tőzsdéje?

Vannak kripotőzsdék már most is, de a kérdés jogos, mert szemben a hagyományos tőzsdékkel, amelyek nagyon szabályozottak, a kriptotőzsdékről még semmit nem tudunk, teljes a káosz, a tudatlanság. Ezek szabályozatlan, vadnyugati piacok, senki nem tudja, hogy kriptoprojektek mögött kik vannak? Tőzsdének hívják, de nem hasonlítanak a hagyományos tőzsdéhez, bár sokan várják, hogy egyszer majd a szabályozás, az ellenőrzés szintje, az átláthatósága olyan lesz itt is, mint az igazi tőzsdéken. Ám ettől még nagyon messze vagyunk...!

A világ jelenlegi gazdasági helyzetében a kriptopénz jelenthet kitörési lehetőséget?

- Nem gondolom ezt. Azt látjuk, hogy a hagyományos pénz, ahol működik, ott jól működik, ahol nem, ott a kriptopénznek sincsenek pozitív tapasztalatai, lásd Salvador. Bizonyos szempontból van igazsága a kérdésnek, mert a világ jegybankjai gondolkoznak azon, hogy indítanak saját kriptoprojekteket,ez digitális jegybankpénz néven fut. Kína nagyon elől jár ebben, de Bahama is jó háttérrel rendelkezik, miként Kambodzsa is komoly erőfeszítéseket tudhat maga mögött. Vannak próbálkozások a világban, ezek a pénzek egyre gyakoribbak lesznek, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer majd felváltják a mai fizetőeszközöket. Tény, hogy a digitális jegybankpénz nagyon hasonló a hagyományos pénzhez, de nem hiszem, hogy ezek többet tudnának adni a világnak, mint a hagyományosak.

Akinek van bitcoinja, rendelkezik majd ezzel valaha is valódi vásárlóerővel?

Vásárolni sok helyen lehet már vele. Elon Musk is belengette egyszer, hogy Teslát is lehet ezzel venni, de aztán persze mégsem lehetett. Most is tudnak bitcoinnal vásárolni, bár tény nem kényelmes vásárlási eszköz, több ok miatt. Egyrészt nagyon drága a tranzakció, nem érdemes a Közértben ezzel fizetni, mivel sok plusz költsége van. A másik probléma, hogy az átutalás nagyon sok időt vesz igénybe, a bitcoin esetében ez egy órahossza, míg ugyanez a hazai azonnali átutalási rendszerben kb. 3 másodperc. Ott használják ezt, ahol nagyon nem szeretnék, ha az átutalást látná például az adóhatóság... Vannak esetek, ahol befektetik a bitcoint, itt tisztességes kereskedésről beszélhetünk. De az ár ingadozás is probléma, volt eset, hogy valaki eladta a lakását, az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy ezer akármilyen pénzért, és mire másnap megkapta már csak a felét érte, csak a felét kapta meg. Azaz bár nagy összegek esetében esetleg megéri bitcoinnal fizetni, de nem biztos, hogy megéri az ellenértéket bitcoinban megkapni, mert kiszámíthatatlan, hogy mennyit ér, mire hozzájutunk. Nagy összeg esetében a kockázat is nagy. Bitcoin van, lesz, de a mindennapjaink meghatározó részévé nem holnap válik majd.