„Ennek a városnak lelke van!” - a tetoválóművész, aki mozgóképet is készít

Arany Gold Zoltán számára az alap a család és a szülőváros. Jellegzetes figurája szinte kamaszkora óta hozzátartozik a fehérvári művészvilághoz: számos kiállításon, fesztiválon vett már részt szervezőként vagy résztvevőként. Művészi alkotásai nemcsak vászon- és papíralapúak, hiszen elismert tetoválóként sokan keresik fel stúdiójában.
2019.06.21. 06:47 |

– Mit jelent számodra Székesfehérvár?

Csupa „itt”-et. Szeretek itt élni, mert itt születtem, itt a családom, itt vannak a barátaim. Szeretem az épületeit, a falait, az embereit...

– Mi az a hangulat, ami leginkább megfog?

Egy városnak lelke van. Ha sétálsz az utcán, érzed a rezdüléseit. Engem például megborzongat a tény: ez a ház pontosan ugyanitt állt ötszáz évvel ezelőtt is. Lehet, hogy egy kicsit más volt a színe, de a kövei pontosan itt voltak. Ez a tény összeköt azokkal az emberekkel, akik még rajtam kívül erre jártak-keltek az idők folyamán.– Mi a kedvenc helyed a városban?

Nincs egyetlen kedvenc helyem, de szeretem a Pelikán Galériát, ahol a Fehérvári Művészek Társaságával számos kiállításon vehettem részt…, vagy például a Szent Anna-kápolnát, mely a város egyetlen épen maradt középkori épülete, gótikus műemléke. 2016 óta megrendezésre kerül a FIN (Fehérvári Irodalmi Napok), Czinki Feri szervezésében.

A FIN egyik különlegessége, hogy olyan helyszíneket próbál bemutatni, amelyek év közben nem, vagy csak ritkán látogathatók, és így sok fehérvári számára is ismeretlenek. Tavaly így jutottunk be a Szent Anna-kápolnába, ahol Jónás Vera adott szólókoncertet. Szépen felújított, fantasztikus hely, jó akusztikával. Bátran ajánlom mindenkinek: gyertek, nézzétek meg, mert csodálatos! Úgy tudom, hogy be kell jelentkezni a megtekintéséhez. Örülnék a folytatásnak, mert sajátos ­atmoszférája miatt kiváló ez a hely a finom zenék számára.

– Szíved csücske program?

Van egy kulturális egyesületünk, a Méh­­KasAula: a fényfestéseken kívül évente két rendszeres programunk van, az egyik a Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál ősszel, ahol a Fehérváron élő vagy a városhoz kötődő filmes alkotók munkáit mutatjuk be, valamint az adott év legjobb rövidfilmjeiből válogatunk a MAFSZ országos függetlenfilm fesztiváljáról. Szeretem ezt a közeget, időnként magam is készítek rövidfilmeket. Mivel ritka vendég a moziban a rövidfilm, így ennek a műfajnak ez hiánypótló lehetőség.

A másik programunk a Jam-Bory-Vár, ami a Fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál egyhetes programsorozatát zárja a fesztivál utolsó napján. A Bory Jenő által épített vár amúgy is varázslatos hely, a fesztiválkor viszont még izgalmasabb. Már a bejárat melletti Napsugárkertben indulnak a programok a gyerekeknek, aztán a vár minden zugában történik valami. Hagyománya van annak, hogy jó idő esetén az ideérkező 800-1000 látogató a Százoszlopos udvar gyönyörű kertjében a fűben heverésszen, piknikezve zenét hallgasson. A különféle árkádok alatt más-más zenék szólnak: itt egy dj, ott egy zenekar játszik, amott egy kiállításmegnyitó zajlik éppen a Vagyóczky teremben, a Heti Betevő pedig finomságokkal várja a közönséget. Az egésznek van egy izgalmas íze, amitől a Jam-Bory-Vár program igazi kuriózum lesz. Fel-le jönnek az emberek a tornyokban, este nézik a tűztánc-színházat vagy a fényfestést, régi ismerősök futnak össze, spontán beszélgetések alakulnak. Szóval ez egy nagyon jó cucc.

Interjú

 1. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 2. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 3. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 4. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 1. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 2. Játsszunk együtt! – új együtténeklős fehérvári gyereklemez Mits Péter zenésszel

  „Gyere velem, ott várlak már az úton, gyere velem, peng a gitárhúrom (…)” – ezzel a számmal kezdődik Mits Péter új együtténeklős, interaktív gyereklemeze. A Játsszunk együtt! második összeállítását tavaly vették fel egy kodálybeli koncerten; népdalok, virágénekek, a gyerekdalok szerepelnek a lemezen. A felütés pedig egy igazi fehérvári szám: Mits Márton zenéjére Balajthy Ferenc írt szöveget. A lemezről, a hiteles és színvonalas gyerekzenéről, a gyerekeknek zenélésről kérdeztük Mits Péter zenészt.

  2020.06.19.
 3. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 4. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2