„Ennek a városnak lelke van!” - a tetoválóművész, aki mozgóképet is készít

Arany Gold Zoltán számára az alap a család és a szülőváros. Jellegzetes figurája szinte kamaszkora óta hozzátartozik a fehérvári művészvilághoz: számos kiállításon, fesztiválon vett már részt szervezőként vagy résztvevőként. Művészi alkotásai nemcsak vászon- és papíralapúak, hiszen elismert tetoválóként sokan keresik fel stúdiójában.
2019.06.21. 06:47 |

– Mit jelent számodra Székesfehérvár?

Csupa „itt”-et. Szeretek itt élni, mert itt születtem, itt a családom, itt vannak a barátaim. Szeretem az épületeit, a falait, az embereit...

– Mi az a hangulat, ami leginkább megfog?

Egy városnak lelke van. Ha sétálsz az utcán, érzed a rezdüléseit. Engem például megborzongat a tény: ez a ház pontosan ugyanitt állt ötszáz évvel ezelőtt is. Lehet, hogy egy kicsit más volt a színe, de a kövei pontosan itt voltak. Ez a tény összeköt azokkal az emberekkel, akik még rajtam kívül erre jártak-keltek az idők folyamán.– Mi a kedvenc helyed a városban?

Nincs egyetlen kedvenc helyem, de szeretem a Pelikán Galériát, ahol a Fehérvári Művészek Társaságával számos kiállításon vehettem részt…, vagy például a Szent Anna-kápolnát, mely a város egyetlen épen maradt középkori épülete, gótikus műemléke. 2016 óta megrendezésre kerül a FIN (Fehérvári Irodalmi Napok), Czinki Feri szervezésében.

A FIN egyik különlegessége, hogy olyan helyszíneket próbál bemutatni, amelyek év közben nem, vagy csak ritkán látogathatók, és így sok fehérvári számára is ismeretlenek. Tavaly így jutottunk be a Szent Anna-kápolnába, ahol Jónás Vera adott szólókoncertet. Szépen felújított, fantasztikus hely, jó akusztikával. Bátran ajánlom mindenkinek: gyertek, nézzétek meg, mert csodálatos! Úgy tudom, hogy be kell jelentkezni a megtekintéséhez. Örülnék a folytatásnak, mert sajátos ­atmoszférája miatt kiváló ez a hely a finom zenék számára.

– Szíved csücske program?

Van egy kulturális egyesületünk, a Méh­­KasAula: a fényfestéseken kívül évente két rendszeres programunk van, az egyik a Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál ősszel, ahol a Fehérváron élő vagy a városhoz kötődő filmes alkotók munkáit mutatjuk be, valamint az adott év legjobb rövidfilmjeiből válogatunk a MAFSZ országos függetlenfilm fesztiváljáról. Szeretem ezt a közeget, időnként magam is készítek rövidfilmeket. Mivel ritka vendég a moziban a rövidfilm, így ennek a műfajnak ez hiánypótló lehetőség.

A másik programunk a Jam-Bory-Vár, ami a Fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál egyhetes programsorozatát zárja a fesztivál utolsó napján. A Bory Jenő által épített vár amúgy is varázslatos hely, a fesztiválkor viszont még izgalmasabb. Már a bejárat melletti Napsugárkertben indulnak a programok a gyerekeknek, aztán a vár minden zugában történik valami. Hagyománya van annak, hogy jó idő esetén az ideérkező 800-1000 látogató a Százoszlopos udvar gyönyörű kertjében a fűben heverésszen, piknikezve zenét hallgasson. A különféle árkádok alatt más-más zenék szólnak: itt egy dj, ott egy zenekar játszik, amott egy kiállításmegnyitó zajlik éppen a Vagyóczky teremben, a Heti Betevő pedig finomságokkal várja a közönséget. Az egésznek van egy izgalmas íze, amitől a Jam-Bory-Vár program igazi kuriózum lesz. Fel-le jönnek az emberek a tornyokban, este nézik a tűztánc-színházat vagy a fényfestést, régi ismerősök futnak össze, spontán beszélgetések alakulnak. Szóval ez egy nagyon jó cucc.

Interjú

 1. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 2. Végtelen erő, energia, küzdelem, száguldás emberi sorsok és lelkiállapotok között

  Szirtes Edina „Mókus” muzsikus és zeneszerző évek óta jegyzi a Koronázási Szertartásjáték zenéjét. Az alkotó lelkesedéssel mesélt többek között az alkotás folyamatáról, kedvenc tavalyi jelenetéről és megosztotta gondolatait a szövegkönyvről is.

  2019.08.02.
 3. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 1. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.
 2. Székesfehérvár a templomok városa - számtalan rejtett kincs vár még felfedezésre

  Tornyai Gábor közvetlensége és emberismerete magával ragadó. Amellett, hogy katolikus pap, még mentálhigiénés szakember is, akihez bátran lehet életvezetési tanácsokért fordulni. Gábor atya nemcsak prédikációiban találta meg a megszólítás lehetőségét, hanem évek óta szerepel a Vörösmarty Rádió műsoraiban is. Emellett igazi lokálpatrióta, aki szereti felfedezni a várost, ahol él.

  2019.07.23.
 3. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 4. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek