„Ennek a városnak lelke van!” - a tetoválóművész, aki mozgóképet is készít

Arany Gold Zoltán számára az alap a család és a szülőváros. Jellegzetes figurája szinte kamaszkora óta hozzátartozik a fehérvári művészvilághoz: számos kiállításon, fesztiválon vett már részt szervezőként vagy résztvevőként. Művészi alkotásai nemcsak vászon- és papíralapúak, hiszen elismert tetoválóként sokan keresik fel stúdiójában.
2019.06.21. 06:47 |

– Mit jelent számodra Székesfehérvár?

Csupa „itt”-et. Szeretek itt élni, mert itt születtem, itt a családom, itt vannak a barátaim. Szeretem az épületeit, a falait, az embereit...

– Mi az a hangulat, ami leginkább megfog?

Egy városnak lelke van. Ha sétálsz az utcán, érzed a rezdüléseit. Engem például megborzongat a tény: ez a ház pontosan ugyanitt állt ötszáz évvel ezelőtt is. Lehet, hogy egy kicsit más volt a színe, de a kövei pontosan itt voltak. Ez a tény összeköt azokkal az emberekkel, akik még rajtam kívül erre jártak-keltek az idők folyamán.– Mi a kedvenc helyed a városban?

Nincs egyetlen kedvenc helyem, de szeretem a Pelikán Galériát, ahol a Fehérvári Művészek Társaságával számos kiállításon vehettem részt…, vagy például a Szent Anna-kápolnát, mely a város egyetlen épen maradt középkori épülete, gótikus műemléke. 2016 óta megrendezésre kerül a FIN (Fehérvári Irodalmi Napok), Czinki Feri szervezésében.

A FIN egyik különlegessége, hogy olyan helyszíneket próbál bemutatni, amelyek év közben nem, vagy csak ritkán látogathatók, és így sok fehérvári számára is ismeretlenek. Tavaly így jutottunk be a Szent Anna-kápolnába, ahol Jónás Vera adott szólókoncertet. Szépen felújított, fantasztikus hely, jó akusztikával. Bátran ajánlom mindenkinek: gyertek, nézzétek meg, mert csodálatos! Úgy tudom, hogy be kell jelentkezni a megtekintéséhez. Örülnék a folytatásnak, mert sajátos ­atmoszférája miatt kiváló ez a hely a finom zenék számára.

– Szíved csücske program?

Van egy kulturális egyesületünk, a Méh­­KasAula: a fényfestéseken kívül évente két rendszeres programunk van, az egyik a Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál ősszel, ahol a Fehérváron élő vagy a városhoz kötődő filmes alkotók munkáit mutatjuk be, valamint az adott év legjobb rövidfilmjeiből válogatunk a MAFSZ országos függetlenfilm fesztiváljáról. Szeretem ezt a közeget, időnként magam is készítek rövidfilmeket. Mivel ritka vendég a moziban a rövidfilm, így ennek a műfajnak ez hiánypótló lehetőség.

A másik programunk a Jam-Bory-Vár, ami a Fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál egyhetes programsorozatát zárja a fesztivál utolsó napján. A Bory Jenő által épített vár amúgy is varázslatos hely, a fesztiválkor viszont még izgalmasabb. Már a bejárat melletti Napsugárkertben indulnak a programok a gyerekeknek, aztán a vár minden zugában történik valami. Hagyománya van annak, hogy jó idő esetén az ideérkező 800-1000 látogató a Százoszlopos udvar gyönyörű kertjében a fűben heverésszen, piknikezve zenét hallgasson. A különféle árkádok alatt más-más zenék szólnak: itt egy dj, ott egy zenekar játszik, amott egy kiállításmegnyitó zajlik éppen a Vagyóczky teremben, a Heti Betevő pedig finomságokkal várja a közönséget. Az egésznek van egy izgalmas íze, amitől a Jam-Bory-Vár program igazi kuriózum lesz. Fel-le jönnek az emberek a tornyokban, este nézik a tűztánc-színházat vagy a fényfestést, régi ismerősök futnak össze, spontán beszélgetések alakulnak. Szóval ez egy nagyon jó cucc.

Interjú

 1. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 2. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.
 3. Székesfehérvár az emléktérkép - „a jelenben élek, a múltunk tudatában”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? Grósz Ákostól a Red Rock falmászóterem ügyvezetőjétől megtudhatjuk…

  2019.06.18.
 4. „Csak szenvedéllyel lehet küzdeni!” - Székesfehérvár, a szeretettel teli Ördögkatlan

  Kóger Dániel gyakran használt szavai az „együtt” és az „együttműködés”. A jégkorong csapatsport, melyben fontos szerepe van az összehangolódásnak. Vajon a csapatba kerülő új tag képes lesz személyiségében illeszkedni a többiekhez? Az így létrejövő új csapat képes közösséget alkotni azért, hogy együtt küzdjenek a vágyott sikerért? A sport nagy kérdései ezek. Egy fiatalember sok tapasztalattal és egy csapat alaphangulatát is meghatározni tudó emberséggel.

  2019.06.14.
 1. Sohonyai Edit - számomra ez a város egy kész regény

  Épp egy tucat ifjúsági regénnyel a háta mögött is tud még ihletet meríteni szülővárosából. Ha van olyan ember Székesfehérváron, akinek mindenkihez van egy jó szava vagy ötlete, az Sohonyai Edit. Az írónő örök optimista, tiszteli a város történelmi hagyományait, de nyitott az újdonságokra is. Minden apró részletre figyel, még az olyan parányi madarakra is, amiket más talán észre sem vesz. Igazi lokálpatrióta, ez a vele töltött fél óra alatt is kiderült.

  2019.06.12.
 2. Jelentős fejlesztések a Depóniánál - beszélgetés Steigerwald Tibor ügyvezetővel

  A múlt heti közgyűlésen elfogadta Székesfehérvár képviselő testülete a Depónia 2019-es üzleti tervét. A jelenleg mintegy kettőszáz embert foglalkoztató közszolgáltató soha nem látott fejlesztések előtt áll. A tavalyi 3.6 milliárdhoz képest 4.2 milliárdos árbevétellel számolnak, jelentős bérfejlesztést is tartalmaz. Az üzleti tervről és a fejlesztésekről Steigerwald Tibor ügyvezetővel beszélgettünk.

  2019.03.29.
 3. Színvonalas városüzemeltetést és fejlesztéseket is tartalmaz a Városgondnokság idei büdzséje

  Idén is prioritás, hogy a korábbi évek színvonalához mérten biztosítsuk a városüzemeltetési feladatokat, illetve kiemelten fontos, hogy a likviditásunk minden időpontban megfelelő legyen – mondta Bozai István városgondnok az önkormányzati cég elfogadott üzleti tervéről. Idén több mint 6.5 milliárd forint az önkormányzati támogatás, ami a városüzemeltetési feladatokon felül tartalmazza a tervezett beruházások elvégzését is. 

  2019.03.18.
 4. Hiszek a közösség erejében és az építkezésben - beszélgetés Cser-Palkovics Andrással

  "A legkedvesebb, amikor látom az embereken, hogy jól érzik magukat Fehérváron és szeretik ezt a várost." - mondja Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics Andrással arról is beszélgettünk advent utolsó hetében, hogy a rengeteg fejlesztés mellett a 21. század egyik legnagyobb kihívása minden város számára közösséget teremteni és összehozni az embereket.

  2018.12.24.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek