A Szent István Király Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain

Dolgos puttók nyomába eredhetnek az érdeklődők, akik csatlakoznak a szeptember 19-én, vasárnap 10 órakor induló, és a belvárosban az ókori ihletésű domborműveket bemutató sétához. A Szent István Király Múzeum idén is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjaihoz, ennek keretében a vasárnapi séta mellett szeptember 18-án, szombaton 15 órakor az Új Magyar Képtárban tartanak tárlatvezetést. A Nemzeti Emlékhelyen szombaton kamarazenével várják a látogatókat, míg vasárnap Balogh Bálint építőmesterrel a középkori mindennapokba nyerhetnek betekintést.
2021.09.14. 07:32 |

A programok előzetes regisztrációhoz kötöttek, de ingyenesek, valamint a nyitva tartó múzeumi kiállítóhelyek is térítésmentesen látogathatóak ezen a hétvégén.

A Szent István Király Múzeum idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjaira összeállított fehérvári programokhoz. Szombaton és vasárnap is két-két programmal várják az érdeklődőket, amelyekre előzetes regisztrációt kérnek a bejelentkezes@szikm.hu címen, de ingyenesen lehet hozzájuk csatlakozni. A részletes ismertetők az alábbiakban olvashatóak:

2021. szeptember 18. (szombat)

15.00 óra Új Magyar Képtár (nem kérnek előzetes regisztrációt)
(Megyeház utca 17.)

Lakóház, Vármegyeház, Királyi törvényszék, Múzeum... Egy épület története - Tárlatvezetés a 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményben Izinger Katalin művészettörténész vezetésével, valamint a Megyeház utca 17. számú épület bemutatása

18.00 óra Nemzeti Emlékhely (regisztrációköteles)
(Koronázó tér 1.)

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese tolmácsolásában klasszikus zenei művek csendülnek fel az egykori koronázótemplom falmaradványai között, kiegészítve a zeneszerzőkről és alkotásaikról szóló színes történetekkel.

2021. szeptember 19. (vasárnap)

10.00 óra Történelmi belváros – találkozó a Virágóránál (regisztrációköteles)
(Országzászló tér)

Dolgos puttók a pálmafák alatt: ókori ihletésű domborművek nyomában – városi séta

A Virágórától induló 45 perces séta során közelebbről szemügyre vesszük néhány különleges belvárosi épület homlokzatát, a sokszor észrevétlenül megbúvó részleteket. A puttókkal benépesített, Pompeji és Herculaneum freskóit idéző jelenetek az antik görög-római világról és annak 18–19. századi művészetre gyakorolt hatásáról mesélnek.

15.00 óra Nemzeti Emlékhely (regisztrációköteles)
(Koronázó tér 1.)

Vigyázat, építési terület! - élő történelmi program
Látogatóink első kézből értesülhetnek Mátyás király nagyberuházásáról, a Koronázó Bazilika átalakításáról. Balogh Bálint építőmester mesél az utolsó templomátalakításról, miközben betekintést nyújt a középkori mindennapokba is.

Szeptember 18-án és 19-én a Szent István Király Múzeum minden nyitva tartó kiállítóhelye a teljes nyitvatartási időben térítésmentesen látogatható!

Kultúra

 1. Kultúrházak Éjjel-Nappal 2021 - Balett-terasz a Székesfehérvári Balett Színházzal

  Minden, ami kultúra Székesfehérváron: zene, tánc, színház szerepelt fő témaként azon a beszélgetésen, amelyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat keretében rendeztek meg pénteken este a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert és Egerházi Attilát, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatóját Juhász Zsófia, a Központ vezetője kérdezte.

  2021.09.24.
 2. Gyöngyélet – zenés irodalmi est kedden a biedermeier jegyében

  Különleges program születik a Hetedhét Játékmúzeum, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak és tanáraiknak köszönhetően. Szeptember 28-án, kedden 18 órától várják az érdeklődőket a Gyöngyélet – zenés irodalmi est a biedermeier jegyében című programra.

  2021.09.24.
 3. Csajkovszkij Vonósszerenádja is felcsendült a Somorjai-bérlet nyitóestjén

  A Somorjai-bérlet nyitóestjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskara lépett közönség elé a Szent István-teremben. A hangverseny első felében három XX. századi kompozíció, míg a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendült fel.

  2021.09.23.
 4. Aki a római korban szeretett volna élni - Fitz Jenőre emlékeznek

  Gazdag programsorozattal emlékezik a Szent István Király Múzeum egykori igazgatójára a Fitz Jenő Emlékév keretében. A csütörtöki tudományos konferencián először a Fehérvár Televízió portréfilmjével idézték fel Fitz Jenő személyiségét és pályafutását, majd olyan előadók léptek a pódiumra, akiknek személyes kapcsolata volt Fitz Jenővel, vagy a tanár úr hagyatékához kapcsolódó területen folytatnak kutatásokat.

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Székesfehérvár Topotéka