A Corpus Hungaricum szobornál és a Halesz parkban is megemlékeztek az aradi vértanúkról

 Koszorúzással tisztelegtek az 1849 október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt Székesfehérváron. A Corpus Hungaricum szobornál rendezett megemlékezésen Gyóni András önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, majd a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak közreműködésével elevenítették fel a „magyar Golgota” gyászos napjait. A megemlékezések a Halesz ligetben folytatódtak, ahol 1849 augusztus 10-én a fehérvári polgárok fegyveresen szálltak szembe a császári katonasággal a haza védelmében.
2013.10.04. 11:19 |
Koszorúzással tisztelegtek az 1849 október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt Székesfehérváron. A Corpus Hungaricum szobornál rendezett megemlékezésen Gyóni András önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, majd a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak közreműködésével elevenítették fel a „magyar Golgota” gyászos napjait. A megemlékezések a Halesz ligetben folytatódtak, ahol 1849 augusztus 10-én a fehérvári polgárok fegyveresen szálltak szembe a császári katonasággal a haza védelmében.
KÉPGALÉRIA - megemlékezés a Corpus Hungaricum emlékműnél
A hagyományokat folytatva Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közös koszorúzást szervezett a Nemzeti Gyásznapon. A Corpus Hungarikum szobornál a történelmi zászlók bevonulását követően a Himnusz hangjai csendültek fel, majd Gyóni András önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet.
„A múlt sohasem múlik el, mindaz ami elődeinkkel megtörtént, része mai életünknek is, ezért nem létezhet társadalmi tisztánlátás és nemzeti önismeret a múlt ismerete nélkül. A felnövekvő nemzedékek a történelem órákon ismerkednek meg a múlt eseményeivel, összefüggéseivel. Ez azonban nem elég, arra is szükség van, hogy a tanórák logikájából kilépve szembesüljenek a diákok nemzeti történelmünk olyan eseményeivel, amelyek lehetővé teszik a társadalmunk alapvető értékeinek elfogadását, megértését és nemzeti önbcsülésre adnak okot. Ilyen események történtek 1849 október 6-án is, amikor kivégezték az aradi vértanúkat.” - mondta beszédében Gyóni András önkormányzati képviselő, aki hozzátette, hogy 1849 október 25-ig további 12 ember halt hősi halált a magyar szabadságért.

A beszédet követően a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai elevenítették fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlás időszakát. A megemlékező műsor után Gyóni András önkormányzati képviselő és az Összhaderőnemi Parancsnokság is koszorút helyezett el a szobornál. A hagyományoknak megfelelően koszorúzással emlékezett a Wagner Nándor szobrászművész művészeti és szellemi örökségét őrző és ápoló Academia Humana Alapítvány is. Wagner egyik fő műve a „Corpus Hungaricum” még itthon készült, és 1999-ben, kőelemekkel kibővítve Székesfehérváron állították fel.
KÉPGALÉRIA a Halesz ligeti megemlékezésről
 A megemlékezések a Halesz ligetben folytatódtak, ahol Dr. Horváth Miklósné, Deák Lajosné és Viza Attila önkormányzati képviselők közösen koszorúzták meg a parkban található emlékművet, amelyet az 1848-49-es fegyveres szabadságharc utolsó felvonása, a haleszi felkelés emlékére állított Székesfehérvár lakossága. 1849 augusztus 10-én a fehérvári polgárok fegyveresen szálltak szembe a császári katonasággal a haza és a szabadság védelmében. A székesfehérvári vértanúk emlékoszlopát a Halesz-kertben közadakozásból emelték 1888. augusztus 15-én. A parkban a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjai műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúkról.

Közélet

 1. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 2. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.
 3. Spanyolországba utaznak gyakorlatra az Arany János Szakiskola diákjai

  Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI diákjai ismét elindulnak Spanyolországba az Erasmus+ Program keretében, hogy szakmai tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodjanak. A három virágkötő - Kónya Anna, Csík Laura és Tóth Xénia - három hetet tölt majd Granada tartomány Motril nevű városában.

  2017.09.25.
 4. Perifériás érbetegség szűrés lesz szombaton Fehérváron

  Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés Székesfehérváron. Az ingyenes vizsgálatokat szeptember 30-án, szombaton tartják A Szabadművelődés Házában. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére, várható továbbá kockázatbecslés és boka-kar index számítás.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek