Emlékesttel tisztelegtek Csoóri Sándor születésének 90. évfordulóján

„Jóslás a te idődről" címmel emlékesttel tisztelgett a Csoóri Sándor Társaság a névadó születésének 90. évfordulója alkalmából szerdán este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Fellépett a Pulutyka tánccsoport és a Galiba zenekar, Baráth Eszter, a 2018. évi Fehérvári Versünnep győztese, közreműködött Szabados Tünde és Marton Bendegúz, a Hermann László Zeneiskola népdalénekesei, valamint Kopiás Konrád Lukács és Kopiás Gabriella. 
2020.02.05. 20:30 |

Csoóri Sándoré rendkívül összetett életmű, hiszen elsősorban a költőt szokták emlegetni, ha a neve elhangzik. Teljesen jogosan, hiszen az 1945 utáni időszak egyik legfontosabb költői teljesítményét hozta létre, olyan társak mellett, mint Nagy László, Juhász Ferenc, a fehérvári Takács Imre és sokan mások.

Életműve szerves folytatása annak a nemzedéknek, amely talán Illyés Gyulával fémjelezhető elsősorban, a prózában pedig Németh Lászlóval.

Ugyanakkor a Csoóri-életműben a lírai megújulás, ha úgy tetszik lírai forradalom után, illetőleg vele együtt az esszéíró teljesítménye is rendkívül fontos.

Tudjuk, hogy nem csak irodalmi tárgyú esszéi fontosak, nem csak a történelmi, a II. világháború zámolyi történéseivel kapcsolatos írásai, hanem például azok az esszék is, amelyek a népköltészetről, népművészetről szólnak.” - összegzett Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész, Csoóri Sándor Társaság elnöke.

Nagy-nagy öröm, hogy az előző esztendő szeptemberében létrejött a Csoóri Sándor nevét viselő társaság, melynek célja, hogy ezt az életművet a felnövekvő nemzedékeknek átadja. Ha csak szűkebb pátriánkat, a Mezőföldet tekintjük, akkor Vörösmarty Mihálytól, Illyés Gyulán át eljutunk Csoóri Sándorhoz. Akikről nyugodtan mondhatjuk, hogy költőfejedelmek.

Szeretnénk, ha a felnövekvő nemzedékek éreznék, látnák és tudnák Csoóri Sándor méltó helyét és azt, hogy milyen hatalmas életmű az övé, amit nekünk életben kell tartani, tovább kell adni.” - hangsúlyozta Káliz Sajtos József, költő, a Csoóri Sándor Társaság megalapításának kezdeményezője, aki az Ikercsillagok és az Ünnep a hegyen című versesköteteket mutatta be az emlékesten.

Kultúra

 1. Adventindító lelkigyakorlatot közvetítenek a ciszterci templomból szombaton

  November 28-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik a Székesfehérvári Ciszterci Római Katolikus Plébánia hagyományos adventindító lelkigyakorlata, melynek tartalma: zsolozsma, zenei áhítat, fohászok a gimnáziumból, Marton Zsolt váci megyés püspök előadása. Az eseményhez a plébánia honlapján lehet online csatlakozni.

  2020.11.26.
 2. Múltidéző Prospero színkörös fotók és videófelvételek

  Húsz éve alakult a Prospero Színkör: a társulat a közösségi oldalán idézi fel az előadásokat, a próbákat, a közösségi élményeket – fotókkal és videófelvételekkel. Az első felelevenített darabok egy Goldoni-vígjáték és egy Molnár Ferenc-színmű, a színkör történetének első két előadása.

  2020.11.26.
 3. Természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni - podcast az élő népművészetről

  A valóságos, kézzel készített emberi munkák természetesek, szerethetőek, jó hozzájuk érni. Az Élő Népművészet regionális kiállításában láthattuk és tapasztalhattuk meg, mit jelent valóban élővé tenni a hagyományt, és nem egy vitrinbe vagy polcra, puszta dísznek szánt tárgyaknak tekinteni azt, amit népművészetnek hívunk.

  2020.11.24.
 4. Adventi készülődés, lelki feltöltődés a fehérvári reformátusokkal

  Az advent első hétvégéjén közös készülődésre hívja a közösség tagjait és minden érdeklődőt a Székesfehérvári Református Gyülekezet. A járványhelyzet miatt a személyes találkozásra, a közös munkára az online tér ad lehetőséget.

  2020.11.24.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka