Emlékesttel tisztelegtek Csoóri Sándor születésének 90. évfordulóján

„Jóslás a te idődről" címmel emlékesttel tisztelgett a Csoóri Sándor Társaság a névadó születésének 90. évfordulója alkalmából szerdán este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Fellépett a Pulutyka tánccsoport és a Galiba zenekar, Baráth Eszter, a 2018. évi Fehérvári Versünnep győztese, közreműködött Szabados Tünde és Marton Bendegúz, a Hermann László Zeneiskola népdalénekesei, valamint Kopiás Konrád Lukács és Kopiás Gabriella. 
2020.02.05. 20:30 |

Csoóri Sándoré rendkívül összetett életmű, hiszen elsősorban a költőt szokták emlegetni, ha a neve elhangzik. Teljesen jogosan, hiszen az 1945 utáni időszak egyik legfontosabb költői teljesítményét hozta létre, olyan társak mellett, mint Nagy László, Juhász Ferenc, a fehérvári Takács Imre és sokan mások.

Életműve szerves folytatása annak a nemzedéknek, amely talán Illyés Gyulával fémjelezhető elsősorban, a prózában pedig Németh Lászlóval.

Ugyanakkor a Csoóri-életműben a lírai megújulás, ha úgy tetszik lírai forradalom után, illetőleg vele együtt az esszéíró teljesítménye is rendkívül fontos.

Tudjuk, hogy nem csak irodalmi tárgyú esszéi fontosak, nem csak a történelmi, a II. világháború zámolyi történéseivel kapcsolatos írásai, hanem például azok az esszék is, amelyek a népköltészetről, népművészetről szólnak.” - összegzett Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész, Csoóri Sándor Társaság elnöke.

Nagy-nagy öröm, hogy az előző esztendő szeptemberében létrejött a Csoóri Sándor nevét viselő társaság, melynek célja, hogy ezt az életművet a felnövekvő nemzedékeknek átadja. Ha csak szűkebb pátriánkat, a Mezőföldet tekintjük, akkor Vörösmarty Mihálytól, Illyés Gyulán át eljutunk Csoóri Sándorhoz. Akikről nyugodtan mondhatjuk, hogy költőfejedelmek.

Szeretnénk, ha a felnövekvő nemzedékek éreznék, látnák és tudnák Csoóri Sándor méltó helyét és azt, hogy milyen hatalmas életmű az övé, amit nekünk életben kell tartani, tovább kell adni.” - hangsúlyozta Káliz Sajtos József, költő, a Csoóri Sándor Társaság megalapításának kezdeményezője, aki az Ikercsillagok és az Ünnep a hegyen című versesköteteket mutatta be az emlékesten.

Kultúra

 1. Májusban mutatja be az Aladdint a Székesfehérvári Balett Színház

  Új bemutatóval készül a Székesfehérvári Balett Színház májusban. A társulat már megkezdte az Aladdin című családi mesebalett próbáit. A családi mesebalett előadás varázsszőnyegen repíti majd a káprázatos mesevilágba a nézőket. A próbafolyamatról, a darabról és a varázslatos hangulatról Nemes Zsófia koreográfust kérdeztük.

  2021.04.16.
 2. Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

  Április 17-én lesz a magyarországi premierje 2021 legnagyobb online zenei show-jának, a Hungarian Pictures/ Magyar Képek koncertnek. A magyar származású Leslie Mandoki és zenésztársai a világ számos tájáról kapcsolódtak össze egy közös zenélésre, hogy együtt emeljék fel a hangjukat az összetartozásért.

  2021.04.16.
 3. Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

  Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken.

  2021.04.16.
 4. Április 30-ig várják a pályaműveket a Szent László nyomában hadtörténelmi rajz- és fotópályázatra

  A Kárpát-medencében élő fiatalokat, alkotó csoportokat szólítják meg a Szent László nyomában című hadtörténelmi, honvédelmi témájú alkotói pályázattal, melyet idén is meghirdetett a HTBK, a KEMPP és a nagyváradi Tanoda Egyesület. Három kategória van, ezek közül a rajz- és a fotópályázatra április 30-ig lehet beküldeni az alkotásokat. A harmadik kategória határideje változatlanul szeptember 1.

  2021.04.15.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka