Emlékesttel tisztelegtek Csoóri Sándor születésének 90. évfordulóján

„Jóslás a te idődről" címmel emlékesttel tisztelgett a Csoóri Sándor Társaság a névadó születésének 90. évfordulója alkalmából szerdán este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Fellépett a Pulutyka tánccsoport és a Galiba zenekar, Baráth Eszter, a 2018. évi Fehérvári Versünnep győztese, közreműködött Szabados Tünde és Marton Bendegúz, a Hermann László Zeneiskola népdalénekesei, valamint Kopiás Konrád Lukács és Kopiás Gabriella. 
2020.02.05. 20:30 |

Csoóri Sándoré rendkívül összetett életmű, hiszen elsősorban a költőt szokták emlegetni, ha a neve elhangzik. Teljesen jogosan, hiszen az 1945 utáni időszak egyik legfontosabb költői teljesítményét hozta létre, olyan társak mellett, mint Nagy László, Juhász Ferenc, a fehérvári Takács Imre és sokan mások.

Életműve szerves folytatása annak a nemzedéknek, amely talán Illyés Gyulával fémjelezhető elsősorban, a prózában pedig Németh Lászlóval.

Ugyanakkor a Csoóri-életműben a lírai megújulás, ha úgy tetszik lírai forradalom után, illetőleg vele együtt az esszéíró teljesítménye is rendkívül fontos.

Tudjuk, hogy nem csak irodalmi tárgyú esszéi fontosak, nem csak a történelmi, a II. világháború zámolyi történéseivel kapcsolatos írásai, hanem például azok az esszék is, amelyek a népköltészetről, népművészetről szólnak.” - összegzett Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész, Csoóri Sándor Társaság elnöke.

Nagy-nagy öröm, hogy az előző esztendő szeptemberében létrejött a Csoóri Sándor nevét viselő társaság, melynek célja, hogy ezt az életművet a felnövekvő nemzedékeknek átadja. Ha csak szűkebb pátriánkat, a Mezőföldet tekintjük, akkor Vörösmarty Mihálytól, Illyés Gyulán át eljutunk Csoóri Sándorhoz. Akikről nyugodtan mondhatjuk, hogy költőfejedelmek.

Szeretnénk, ha a felnövekvő nemzedékek éreznék, látnák és tudnák Csoóri Sándor méltó helyét és azt, hogy milyen hatalmas életmű az övé, amit nekünk életben kell tartani, tovább kell adni.” - hangsúlyozta Káliz Sajtos József, költő, a Csoóri Sándor Társaság megalapításának kezdeményezője, aki az Ikercsillagok és az Ünnep a hegyen című versesköteteket mutatta be az emlékesten.

Kultúra

 1. Nyári működés a Vörösmarty Könyvtárban - három hétre zár be a központi könyvtár

  A központi könyvtár augusztus 1-től augusztus 23-ig zárva tart, a tagkönyvtárak pedig egymással összehangolva tartanak rövidebb szünetet a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. A nyári időszakban a tagkönyvtárak szombatonként zárva tartanak.

  2020.07.09.
 2. A Valan- Az angyalok völgye című filmmel folytatódik a belvárosi kertmozi műsora

  Július 10-én pénteken 21 órakor a Valan - Az angyalok völgye című filmmel folytatódik a kertmozi a Városháza díszudvarában. A magyar bűnügyi filmben Krisztik Csabát, a Vörösmarty Színház színészét is láthatják a nézők.

  2020.07.09.
 3. Augusztus 20-ig várják az alkotásokat az Egymásra hangolva rajzpályázatra

  Meghosszabbították az "Egymásra hangolva" című rajzpályázat benyújtásának határidejét! A Tálos Edit Alapítvány felhívásában arra biztat minden hermannos növendéket és zeneovis kisgyermeket, hogy minél többen alkossanak és küldjék el szebbnél szebb képeiket, hogy elkészíthessék a 2020/21-es tanév sulinaptárát. Az új határidő augusztus 20.

  2020.07.08.
 4. Utcatáncot, vonóskoncertet és harcászati bemutatót is kínál a szombati Művészkorzó

  Július 11-én, szombaton délután folytatódik a Művészkorzó Székesfehérváron. Ezen a hétvégén többek között utcatáncot, harcászati bemutatót, valamint egy vonós trió kamarazenei koncertjét láthatja, hallhatja a közönség a Belvárosban.

  2020.07.07.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka