Polgármesteri tájékoztatás a közterületen való tartózkodásról

Magyarország Kormánya HOLNAPTÓL – azaz március 28-tól – április 11-éig kijárási korlátozást vezet be. Ennek célja az indokolatlan közterületen való tartózkodás megszüntetése a koronavírus elleni eredményes küzdelem érdekében.
2020.03.27. 09:40 |

Tisztelt Fehérváriak!

Magyarország Kormánya HOLNAPTÓL – azaz március 28-tól – április 11-éig kijárási korlátozást vezet be. Ennek célja az indokolatlan közterületen való tartózkodás megszüntetése a koronavírus elleni eredményes küzdelem érdekében.

Ennek keretében:

- Egymástól legalább másfél méter távolságot kell tartani!
- Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos, ez alól kivételt képez az elvitelre készülő ételek kiadása és szállítása.
- A lakóhely, tartózkodási hely, lakás elhagyása csak alapos indokkal engedélyezett! Az alapos okok felsorolását megtalálják a poszt végén, kérem, hogy ezeket olvassák végig!
- Az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat délelőtt 9 és 12 óra között KIZÁRÓLAG a 65. éven felüliek látogathatják. Ettől eltérő idősávban a 65. éven felüliek ezeket az üzleteket NEM LÁTOGATHATJÁK!
- FIGYELEM! Ez már a holnapi piacnapra is vonatkozik!
- A rendelet alapján folytatható egyéni sporttevékenység, amely során másoktól legalább másfél méter távolságot kell tartani!
- Az erre feljogosított hatóságok szabálysértési bírságot szabhatnak ki a rendelkezések megszegése esetén.

Az alábbiakban olvashatóak azon alapos indokok, melyek igazolják a közterületen tartózkodást:

a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

b) napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,

c) az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

d) Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

e) a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,

f) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás,

g) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás,

h) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,

i) a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,

j) a piacon, a helyi termelői piacon (a továbbiakban együtt: piac) történő vásárlás,

k) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás,

l) az üzemanyag-töltőállomás felkeresése,

m) a dohányboltban történő vásárlás,

n) a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,

o) a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,

p) a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,

q) a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,

r) a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,

s) az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,

t) a szülői jogok és kötelezettségek,

u) a hitéleti tevékenység.

Kiemelt indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó személyek részére történő segítségnyújtás.

Kérek mindenkit, hogy továbbra is felelősen járjunk el, egymás és magunk védelme érdekében mindannyian tartsuk be a fenti rendelkezést!

dr. Cser-Palkovics András
polgármester

Közlemények

 1. Napokon belül visszaáll a régi forgalmi rend a Belvárosban

  Újabb üteméhez érkezett a beruházás – amely miatt a Jókai utcában forgalomkorlátozás került bevezetésre –, így a napokban visszatérhet a korábban megszokott forgalmi rend a belvárosi közlekedésben. Ezzel megszűnik a Liszt Ferenc utca felőli behajtás lehetősége, és ismét az Ady Endre utca felől közelíthető majd meg a Jókai, illetve az Oskola utca.

  2020.12.03.
 2. Újabb két óvodai csoportban rendeltek el rendkívüli szünetet Székesfehérváron

  Újabb intézményben, ezúttal a Gyöngyvirág Óvodában kellett rendkívüli intézkedést hozni a koronavírus-járvány miatt.

  2020.12.03.
 3. Elektromoshálózat-felújítás miatt áramszünet lesz Feketehegy-Szárazréten

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan december 7-én, hétfőn Feketehegy-Szárazrét több utcájában áramszünet lesz. Az üzemszünet miatt a lakosság megértését kérik.

  2020.12.03.
 4. A "régi" igazgatók vezetik továbbra is a Frim Jakab Otthont és a Kríziskezelőt

  Két, rendkívül fontos intézményünk élén dolgozó vezető megbízását is meghosszabbítottam a szakmai előkészítő bizottság javaslata nyomán: Rábai Ildikó munkájára továbbra is a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon igazgatójaként, Zsabka Attilára pedig a Kríziskezelő Központ vezetőjeként számít városunk! - tájékoztatott Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán.

  2020.12.02.
 1. Átmenetileg módosul a vonatközlekedés december 13-tól Fehérvár és Tapolca között

  Pályakarbantartási munkálatokat végez a MÁV december 13-tól január 8-ig a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vasútvonalon. Emiatt egyes járatok nem közlekednek, vagy módosított menetrend szerint járnak, illetve egyes szakaszokon vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

  2020.12.02.
 2. Változik az ügyfélfogadás rendje a Polgármesteri Hivatalban

  December 1-jétől változik a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje. Személyesen szerdánként 8-12, valamint 13-18 óra között, míg telefonon a hét több napján is intézhetik ügyeiket a székesfehérváriak.

  2020.11.30.
 3. Elektromoshálózat-felújítás miatt áramszünet lesz a hét második felében

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan december 2. és 4. között – szerdán, csütörtökön és pénteken – Székesfehérvár több utcájában áramszünet lesz. Az üzemszünet miatt a lakosság megértését kérik.

  2020.11.30.
 4. Forgalomkorlátozás lesz három fehérvári vasúti átjáróban

  Vágányszabályozási munkálatok miatt félpályás, valamint teljes útzár lesz három - Batthyány utca, Hargitai (Rádió) utca , Sóstó út vasúti átjáróban - Székesfehérváron. A forgalomkorlátozások a késő esti, illetve a hajnali órákban lépnek életbe november 30-án és december 1-jén.

  2020.11.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20