A multifunkcionális jégcsarnok sport és kulturális eseményeknek is méltó otthona lesz

Több hónapja tart a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló multifunkcionális csarnok tervezői munkája. Ez lesz az ország második legnagyobb csarnoka, mely nagyobb lesz a debreceni Főnixnél is. Az Alba Aréna a jégkorongon kívül egyéb sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek is méltó otthona lesz.
2016.12.12. 13:29 |
Több hónapja tart a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló multifunkcionális csarnok tervezői munkája. Ez lesz az ország második legnagyobb csarnoka, mely nagyobb lesz a debreceni Főnixnél is. Az Alba Aréna a jégkorongon kívül egyéb sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek is méltó otthona lesz.
KÉPGALÉRIA - Ilyen lesz a multifunkcionális jégcsarnok
Székesfehérváron nagyon régóta várt fejlesztés a rendezvénycsarnok megépítése, amiért régóta küzd a város. A Város Közgyűlése még 2013. november 29-én tartott nyílt ülésének utolsó napirendi pontjaként tárgyalt a multifunkcionális jég- és rendezvénycsarnok létrehozásáról, melyről azt megelőzően támogató kormánydöntés is született. A lehetséges helyszíneket megvizsgálták, tizenkét ingatlanból nyolcat találtak érdemesnek arra a szakemberek, hogy érdemben foglalkozzon vele a Közgyűlés. A képviselők egyhangúan, stratégiai döntést hoztak arról, hogy a megvalósítást a Budai út városból kivezető szakaszának jobb oldalán, az ott lévő kereskedelmi létesítmények mellett képzelik el.
A 2016-os év első felében újra jelentős mérföldkőhöz érkezett a multifunkcionális jégcsarnok megvalósítása. Tavaly tizenhárom megyei jogú várossal – köztük Székesfehérvárral – kötött együttműködést Magyarország Kormánya a Modern Városok Program keretében. Egy 2016 februárjában kiadott kormányhatározat szerint csak az idei költségvetés terhére több mint 50 milliárd forintot fordítanak a megyei jogú városok fejlesztésére. A legnagyobb összeget – mintegy 16 milliárd forintot – Székesfehérvár kapta ekkor. A kormánypárti képviselők szavazatával az idei év júniusában elfogadásra került a költségvetési törvény módosítása a Parlamentben. A „jégalapú” multifunkcionális csarnok tervezési költségeihez 509 millió forintos támogatást biztosított a költségvetési törvény módosítása.
 
A Budai út mellé tervezett multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építése kapcsán megítélt félmilliárd forint a területvásárlási és tervezési költségeket fedezi 2016-ban. A város vállalta, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű- és útterveket is. A Modern Városok Program keretén belül 509 millió forint erejéig Székesfehérvár megkapta a terület megvásárlására a pénzt és az engedélyes tervekre a forrást.
„A tervezés során alapvető fontossággal bír, hogy a létesítmény, amely a következő évtizedeknek épül, a város emblematikus és szimbolikus épülete legyen, emellett jól üzemeltethetőnek is kell lennie. A tervekkel kapcsolatban folyamatosan egyeztetünk a szurkolókkal, a sportklubokkal és a nemzetközi sport szakszövetségekkel is. Fontos tudnivaló a multifunkcionális jégcsarnok létrehozásával kapcsolatban, hogy egy ilyen volumenű építkezés többéves munkát vesz igénybe. Kiemelendő továbbá az a tény is, hogy az első néhány évben az építkezés fázisai nem igazán látványosak, a munka ettől függetlenül zavartalanul és meghatározott ütemterv szerint zajlik.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.
Az új rendezvénycsarnokhoz a területet már megvásárolta a város a Budai út végén, szeptemberben pedig hivatalosan is elindult a tervezői folyamat, melynek végére engedélyes építési terv és kiviteli terv készül el. Guti Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az idén augusztusban vett nagyobb lendületet a multifunkcionális jégcsarnok tervezése. A tervezéssel Balázs Mihály DLA Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építészt, tanszékvezető egyetemi tanárt bízták meg, aki munkatársaival összesen hat hónapig dolgozik a multifunkcionális csarnok tervein.
Hétfőn délelőtt Balázs Mihály és Tarnóczky Tamás Attila, a tervező csapat vezetői mutatták be az Alba Aréna terveit. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak arra a tervek elkészítésénél, hogy az új csarnokban is az a rendkívüli hangulat köszöntse majd a szurkolókat és a csapatot, mint ami a Raktár utcai csarnokra jellemző. Mint mondták, olyan épületet kívánnak tervezni, amely képviseli a város szemléletét, az építészethez való viszonyát. Az elmúlt hónapok során számos sportlétesítmény terveit tekintették meg, melyekből értékes tapasztalatokat szereztek. A létesítmény tervezése során kiemelt fontossággal bír a beruházási költségek minimalizálása és a fenntarthatóság, vagyis, hogy az Alba Aréna belső működése hitelessé tegye a külső formát.
A négyszintes jégcsarnok több mint 6000 fő befogadására lesz alkalmas, a néző- és a küzdőtér kialakítása pedig igazi katlanszerű élményt nyújt majd a sportolóknak és a drukkereknek egyaránt. A terület megközelíthetősége a tágabb vonzáskörzet irányából az autópálya és városi bekötőútjai révén gyors és egyszerű, emellett a városi közlekedési kapcsolatok jól szervezhetőek. Az impozáns épület számos rangos sporteseménynek, városi és kulturális rendezvénynek is méltó otthona lesz. Amennyiben minden ütemterv szerint alakul, akkor 2019. szeptember 1-jén átadható lesz a létesítmény.