Indulhat az építkezés Sóstón

A pénteki közgyűlés egyik legfontosabb döntése a Sóstói Stadion kivitelezőjének kiválasztása volt. A munkálatok legfeljebb 14 hónapon át zajlanak, az új stadion így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára felépülhet. A sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében létesül, hiszen párhuzamosan folyik a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése és több, a sóstói városrészt érintő beruházás.
2016.11.11. 10:44 |
A pénteki közgyűlés egyik legfontosabb döntése a Sóstói Stadion kivitelezőjének kiválasztása volt. A munkálatok legfeljebb 14 hónapon át zajlanak, az új stadion így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára felépülhet. A sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében létesül, hiszen párhuzamosan folyik a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztése és több, a sóstói városrészt érintő beruházás.
Az országban mindössze néhány város – köztük Székesfehérvár – rendelkezik majd olyan, a nemzetközi szabványoknak is megfelelő sportlétesítménnyel, amelynek építése a pénteki döntést követően megkezdődhet Sóstón. Az új létesítmény komoly városfejlesztési lehetőségeket rejt, a nemzetközi és hazai mérkőzések mellett szabadtéri kulturális rendezvényekre és egyéb közösségi célokra is használni fogják a jövőben a stadiont. Ahogy a multifunkcionális csarnok előkészületeit folyamatos érdeklődés övezi, úgy a másik fehérvári sportközponttal, a Sóstói Stadionnal kapcsolatos döntések is a széles nyilvánosság bevonásával zajlanak.

A Sóstói Stadion tervei 2014-15-ben készültek, a beruházás azonban már az UEFA által időközben megszigorított, és a 4-es kategóriájú stadionokra vonatkozó bővített szabályrendszeréhez illeszkedve valósul majd meg. A tervezési időszakhoz képest az építőipari anyagok világpiaci árai is emelkedtek (pl. az acél esetében ez 25 %-os drágulást jelent), valamint szerencsére az építőiparban is egyre több a megrendelés, aminek a munkaerő biztosítása szab csak gátat. A kivitelezés így 12,9 milliárd forintból valósul meg, melynek költségei tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14,3 milliárd forintot tesznek ki. A Sóstói Stadion – a stadionra és a környezetére fordított költségeket is beleszámítva – 3200 euro/szék összegből épül meg. A beruházást teljesen állami forrásból kívánja a város megvalósítani.
Kétfordulós, előminősítéses közbeszerzési eljárás keretében dőlt el a nagyberuházás folytatásának kérdése, melyet pénteken zárt le Székesfehérvár Közgyűlése. A képviselőtestület kiválasztotta a Sóstói Stadion kivitelezőjét, akinek a vállalás szerint 14 hónap áll rendelkezésére a megépítésre, így 2017-2018 fordulójára elkészülhet a létesítmény.

Székesfehérvár Közgyűlése november 11-én döntött a nyertes kivitelezőről. A konzorcium a szerződéskötést követően átveszi a munkaterületet és megkezdi a beruházást. Tavaszra elkészülnek a külső vízellátás és csatornázás közművei, valamint a kilátó. Ezt követően a mélyalapozás és a lelátó vasbeton szerkezete következik, nyár végére pedig már a lelátó lefedése és a homlokzati üvegszerkezetek is helyükre kerülnek. Még a tél beállta előtt leterítik a gyepszőnyeget és sor kerül a lelátó székeinek beszerelésére. Az utolsó ütemben a belső munkák szerepelnek, ezek az esetleges kemény tél ellenére is ütemezetten végezhetőek majd.

A stadion építése egy városrészi rehabilitáció keretében valósul meg. Ennek részeként utak és járdák újulnak meg, parkolók épülnek Sóstó városrészben, sőt Székesfehérvár Önkormányzata a tervekbe belevetette olyan környező területek megvásárlását is, amelyek átalakításával mind környezetvédelmi, mind városképi szempontból jelentős előrelépést lehet tenni. A stadionberuházással párhuzamosan zajlik a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentését jelentő fejlesztés is. A lőszermentesítés megtörtént, jelenleg a mederkotrásra, a vízpótlás biztosítására, valamint a tanösvény felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás van folyamatban, amely várhatóan még idén lezárul.

Városfejlesztés

  1. Elkészültek a tervek a felújításra

    Elkészült a városi uszoda energetikai felújításának, illetve a szaunarészleg bővítésének a terve, amit a Városfejlesztési Kft. szakemberei terveztek meg az üzemeltető Városgondnokság megrendelésére. Az uszoda 1989-es átadása óta jelentős felújításon még nem esett át. A város üzemeltetési szempontból legdrágább létesítménye évente 850 millió forintból működik, ami jelentősen csökkenne egy átfogó felújítás után.

    2024.04.25.
  2. 64 új kórterem a kórházban

    Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása. A 112 ágyas, 64 kórtermes új kórházi épület a belgyógyászaton kívül a tüdőgyógyászati osztálynak ad majd otthont, de itt kezelik majd a rákos és fertőzéses megbetegedéssel küzdő betegeket is. Az új kórházi épület, a teljes berendezéssel együtt nyáron állhat a fehérvári egészségügy szolgálatába.

    2024.04.23.
  3. Fejlesztések Csalán

    A Depónia Nonprofit Kft. csalai központjában két fontos beruházás is elkészült: egy megújult, 21. századi lakossági fogadóteret alakítottak ki, valamint a hulladékkezelő központ belső útját is felújították. A fejlesztésekrő tartott tájékoztatón elhangzott, hogy már nem csak érkezik, hanem távozik is a hulladék Csaláról, ami más helyeken kerül újrahasznosításra.

    2024.04.22.
  4. Turbósítás, kétsávosítás

    A város saját költségén indította el az Új Csóri úti körforgalom nagyobb áteresztő képességének érdekében egy engedélyes terv elkészítését. A körforgalom kapacitásbővítésével kapcsolatos engedélyezési tervdokumentáció a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel egyeztetve készült a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, melynek döntéselőkészítő anyagának kivonatát az alábbiakban olvashatják.

    2024.04.21.