Az Országalma másolata is látható a Szent Korona hiteles másolata mellett

A Szent István Emlékév legnagyobb ünnepségeinek idejére érkezett Fehérvárra a Szent Korona hiteles másolata. Azóta sokan keresték fel a Városházát, hogy megtekintsék a magyarság számára oly fontos ereklyét. Az idei Királyi Napokra egy újabb koronaékszer-másolat került a nemzet történelmi fővárosába: mostantól az Országalma másolata is a Szent Korona mellett látható.
2015.08.11. 12:25 |
A Szent István Emlékév legnagyobb ünnepségeinek idejére érkezett Székesfehérvárra a Szent Korona hiteles másolata. Azóta sokan keresték fel a Városházát, hogy megtekintsék a magyarság számára oly fontos ereklyét. Az idei Királyi Napokra egy újabb koronaékszer-másolat került a nemzet történelmi fővárosába: mostantól az Országalma másolata is a Szent Korona mellett látható.

Az Országalma az országot, a földet, bizánci felfogás szerint a világot jelképező hatalmi jelvény. Szent Istvánt a koronázási paláston egyszerű kereszttel ékesített országalmával ábrázolják, amely azonban az Árpád-korban elveszhetett. A jelenlegit a 14. századra keltezik, mert Anjou-kori címer van rajta. Az aranygömb egyszerű, dísztelen, kissé lapított és a tetején kettős, apostoli kereszt található. Az Országalma másolatát a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. készítette.
A cég ötvös mestereinek köszönhetjük azt a Szent Korona másolatot is, ami sok látogatót vonzott az elmúlt két évben a Városházára – mondta Cser-Palkovics András polgármester, miután a készítőkkel közösen elhelyezték a Szent Korona hiteles másolata mellett. „Már a Szent István Emlékévben megfogalmaztuk, hogy a koronaékszerek hiteles másolatait is szeretnénk a korona mellett látni. Nem véletlen, hogy az év ezen időszakában tesszük mindezt, hiszen szeretnénk ezzel is egyértelműen jelezni, hogy Augusztus 20. Székesfehérvárhoz köt mindenkit, aki ismeri és tiszteli a magyar történelmet, továbbá az Országalma egyszerre nemzeti és fehérvári szimbólum is. Köszönöm a mestereknek a gyönyörű ötvösmunkát, amit szeretnénk folytatni a jogar megrendelésével.

A város polgármestere az eseményen is kiemelte, hogy szeretettel hív minden fehérvárit és a városba látogató vendéget a Városházára, hiszen augusztus 14-től a Királyi Napok alatt is látogatható lesz a Városháza, ahol a Szent Korona mellett már az Országalma másolatát is meg lehet nézni.
A jogar másolatának elkészítésében az egyik legnehezebb rész, hogy jelenleg nincs olyan műleírás a jogarról, ami alapján el lehetne végezni a bonyolult ötvösmunkát. A város a Nemzeti Múzeum irányába ezt már jelezte és kezdeményezte egy ilyen leírás elkészítését.
Bóka Viktor Székesfehérvár jegyzője elmondta, hogy az Országalma másolata 17.9 cm magas, 8.9 széles, anyaga pedig 0.925 ezrelékes ezüst aranyozva. Súlya 310 gramm és kézzel készült, továbbá az eredeti országalma sérüléseit is próbálták másolni az ötvös mesterek.
 
Szalai Gábor, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy „nagy nap ez a mai a cég életében, mert a Szent Korona hiteles másolatának elkészítése után az Országalmát is elkészíthettük. Az ilyen közös programok segítenek abban, hogy ezt az ősi mesterséget megőrizzük.

A város polgármestere arról is beszélt, hogy az idei évtől kezdve a Díszpolgárok egy városi címerrel ellátott gyűrűt is kapnak majd. Hogy ki, vagy kik lesznek Székesfehérvár Díszpolgárai ebben az évben, az-az augusztus 20-i Ünnepi Közgyűlésen derül majd ki.

Közélet

  1. A Nyitott Tornatermek-programot ünnepelték

    Húsz éve indult útjára Székesfehérváron az országban egyedülálló Nyitott Tornatermek-program. A kezdeményezés töretlen és egyre növekvő népszerűségnek örvend azzal, hogy a város iskoláinak tornatermeiben, közösségi házaiban kínál ingyenes sportolási lehetőségeket minden korosztály számára.

    2024.04.26.
  2. Föcsök Jánosné köszöntése

    Különleges esemény helyszíne volt a Városháza pénteken délután, itt köszöntötték ugyanis 90. születésnapja alkalmából a maroshegyi Föcsök Jánosnét. Erzsi néni két lányával érkezett a meglepetés találkozóra, melyen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője köszöntötte őt a hagyományos miniszterelnöki gratuláló emléklappal és a város ajándékaival.

    2024.04.26.
  3. Közgyűlési összefoglaló

    Elfogadták a 2023-as zárszámadást a közgyűlésen, döntés volt arról is, hogy elengedi a teraszdíjakat a vendéglátósoknak a város, és ismét pályázhatnak a belvárosi épületek a külső felújítás támogatására.

    2024.04.26.
  4. 10 éve indították el az első duális osztályt

    A folyamatos megújulás a cél, hiszen ez jelenti a jövőt, éppen ezért a Denso elkötelezett a következő nemzedék oktatása iránt. A vállalat 10 éve indította el az első duális osztályát. A diákok a programban való részvételükért oklevelet vehettek át a cégnél.

    2024.04.26.