Pompeji kincsei Gorsiumban - csodálatos ókori tárgyakat láthatunk

Szombaton délelőtt megnyílt az a nagyszabású, látványos kiállítás a Gorsium látogatóközpontjában, mely bemutatja az egykor virágzó város katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait és a gladiátorok világát. A "Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában" című kiállítás törzsanyaga a romváros feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Magyarországra.
2017.03.25. 13:11 |
Pompeji kincsei Gorsiumban - csodálatos ókori tárgyakat láthatunk

A Pompeji kiállítással párhuzamosan nyílt meg Tácon az az állandó kiállítás is, amely Gorsium történetét mutatja be, első ütemben a markomann háborúkig. Pannónia provincia meghódítását egy tablón, szöveggel követheti a látogató, a római birodalom kialakulását térképi animációs filmen, monitoron láthatjuk, de egykori fotókkal illusztrálva a gorsiumi ásatások történetéről is képet kaphatunk. A gorsiumi mellett a Fő utcai Rendházban is nyílik egy kiállítás, amely a Vezúv által eltemetett négy várost - Pompei, Herculaneum, Stabiae, Oplontis - mutatja be, antik szövegek, térképek segítségével.

A kiállítást Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András nyitotta meg Kulcsár Miháy múzeumigazgatóval, Nádorfi Gabriella régésszel közösen, majd Pozsony főpolgármester-helyettese Iveta Plšeková mondott pohárköszöntőt. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott azoknak, akik lehetővé tették a Pompeji kiállítás Gorsiumban való bemutatását. Beszélt annak jelentőségéről, hogy a megyei múzeumok a megyei jogú városok fenntartásába kerültek.

Elmondta, hogy egy nagyvárosi léthez hozzátartozik egy ekkora múzeum és gyűjtemény, és az is, hogy ez ne csak a város közigazgatási határain belülre korlátozódjon. Mint mondta, nagyon fontos visszahozni a köztudatba Gorsiumot. Sokat tettek már ezért tavaly is, de - mint fogalmazott - most a Pompeji kiállítás megnyitásával megint visszateszik arra a helyre, amit ez a régészeti park megérdemel, nemcsak az országos, hanem akár európai kitekintésben egyaránt.

Nádorfi Gabriella régész ajánlotta a vendégek figyelmébe a kiállítást. Elmondta, hogy a 102 tárgy olyan kiállítótérben látható, melynek alaphangulatát a Pompeji vörös szín adja, ami a pompeji falfestészet jellegzetes alapszíne volt. Beszélt arról is, hogy a gazdag kereskedő város mind magánéleti, mind közéleti szférájának bemutatására törekedtek.

Pompeji neve még azok előtt sem ismeretlen, akik kevéssé járatosak a történelemben. A Vezúv kitörése miatt 79-ben város néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része. A feltárások során előkerült leleteket a Nápolyi Régészeti Múzeumban őrzik. Innen érkeztek tavaly nyáron azok a tárgyak, amelyekből a szegedi Móra Ferenc Múzeumban rendeztek nagysikerű kiállítást. Ennek bezárása után költözött át a kollekció - összesen 102 igen értékes tárgy - a táci Gorsiumba, ahol mostantól tekintheti meg ezeket a nagyközönség.

A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg a látogatóknak, egy választási felirat a politikába kalauzol, de megismerhetjük a fürdőéletet, a színházakat, a gladiátorok világát, sőt, az ókori bordélyházak működésébe is bepillantást nyerhetünk - és persze a katasztrófa maga, a Vezúv kitörése is látható lesz a falakon. A Pompeji kiállításon a látogatóközpontba való belépéskor az ókorba kerül az érkező és egy film segítségével tehetünnk virtuális sétát Pompeji utcáin.