Kikapott, de továbbjutott az Alba Fehérvár az Európa-kupában

Egyszerű volt a képlet: ha győz Minszkben a magyar bajnok, továbbjut a csoportkörből. ha nem, akkor az izraeli Herzliyának kellett szurkolni, hogy megverje belga ellenfelét. Végül is ez utóbbi valósult meg: az Alba Fehérvár komoly hátrányból ugyan felzárkózott, de kikapott a Minszktől, az izraeliek ellenben nagy csatában verték a Charleroit, ezzel kikaparták a gesztenyét a fehérváriaknak. A második csoportkörbe jutott az Alba, ahol december 20-án játszik először.
2017.12.06. 20:19 |

Két előző idegenbeli meccsét nagyon simán nyerte az Alba az Európa-kupában, mégpedig olyan ellenfelekkel szemben, akiktől itthon kikapott. Ez alapján az idehaza legyőzött Tsmoki Minszk ellen volt esély a sikerre, de a fehéroroszok a meccs elején jobban elkapták a fonalat, és végig vezettek. Az első negyedben még úgy-ahogy féken tudta tartani a hazaiakat az Alba, bár a támadójátékkal bőven akadtak gondok. Lóránt és Hill pontjai csak a távolság tartására voltak elegendőek, aztán a második negyedben 25-20 után érkezett három fehérorosz tripla, és jelentősre nőtt a különbség.  Egy 13-0-ás hazai rohamnak köszönhetően majdnem hússzal vezetett az ellenfél, lefagyott az Alba. Hogy ne dőljön el a meccs, ahhoz kilenc, válasz nélkül maradt Alba-pont kellett, de Czerapowiczék jól dobták a középtávoliakat, és szünetre tizenegypontos előnnyel mehettek.

Vezettek ennyivel Fehérváron is, ám ott az Albáé lett a második félidő. Úgy tűnt, bekövetkezhet ez most is, hiszen a harmadik negyed közepén Keller és Lóránt pontjaival feljött két pontra a magyar bajnok. A lélektani határt azonban nem sikerült átlépni, a tavaly Jászberényben is pattogtató amerikai Sadler és társai bevágtak négy újabb triplát, és ezzel végképp magukhoz ragadták a kezdményezést. A változatosság kedvéért, megint 13 pontot dobtak úgy, hogy egyet sem aptak, Simspon negyedvégi triplája csak kozmetikázta az eredményt. Mínusz tizenhatról még nekirugaszkodott az Alba, egy Fenner-tripla után nyolcra csökkentette a hátrányt, de az idő vészesen fogyott. A játékvezetők is "beszálltak" hazai oldalon, de a fújással együtt is az Albáé volt a hajrá, csak túl későn... Öt pontnál közelebb nem tudott kerülni a Minszkhez, és végül ennyivel kapott ki az Alba.

A csoportban így három győzelemmel és ugyanennyi vereséggel zártak a mieink, a kérdés az volt, ez elég lesz-e a továbbjutáshoz. Elég lett, mert az első három kör után még biztos továbbjutónak tűnő Charleroi Izraelben is kikapott, és mivel a belga és izraeli csapattal összevetve egymás elleni eredményben jobbak voltak a fehérváriak, így ők végeztek második helyen a Minszk mögött. A második csoportkör december 20-án kezdődik, a kiírás szerint idegenben játszik az Alba. Érdekesség, hogy egy csoportba került a Körmenddel, amellyel december végén bajnoki rangadót vív Fehérváron, de így januárban és februárban is megmérkőzhet a vasi riválissal.

Tsmoki Minszk - Alba Fehérvár 87-82 (23-16, 19-15, 26-21, 19-30)
Alba: Hill 18/3, Simpson 21/12, Harris 8/6, Lóránt 15/6, Keller Á. 11/3. Csere: Horton 4, Keller I., Fenner 5/3, Filipovics.

Sport

 1. Szombaton egész nap a profi táncosoké a Köfém-csarnok

  A versenytánc magyar élmezőnyének részvételével rendezi meg a Laguna Kulturális és Tánc Sport Egyesület a XVII. Lászlóvill Kupa Táncversenyt, 2018. március 24-én szombaton 10 órától, a Köfém Sportcsarnokban. Egész nap tart majd a program.

  2018.03.23.
 2. Történelmi szezon előtt a Fehérvár Enthroners, szombaton rajt!

  Március 24-én, szombaton megkezdi szereplését a HFL-ben, a magyar csúcsligában a Fehérvár Enthroners. A kiadott időponthoz képest egy órával később, 15 órakor kezdődik a mérkőzés. A székesfehérvári amerikai futball-csapat két év alatt jutott fel a legmagasabb osztályba, és idén a magyar élvonal mellett az osztrák divízió IV-ben is megméretteti magát.

  2018.03.21.
 3. Hozta a kötelezőt az Alba a MAFC ellen a kosárbajnokságban

  Egy kellemetlen jászberényi vereség után a sereghajtó MAFC ellen javíthatott az Alba Fehérvár a kosárlabda-bajnokságban.A fővárosiak nem nagyon tudták megállítani támadásban a Mohammed vezette hazaiakat, már szünetig csaknem hatvan pontot dobott az Alba. Később hússzal is vezettek a fehérváriak, de a védekezés kihagyásai miatt sok pontot kaptak. A győzelmet nem fenyegette veszély az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén.

  2018.03.21.
 4. Juhász Roland a Hivatásos Labdarúgók Szervezete új elnöke

  Az elnöki posztot nyolc éven át betöltő, ám egyéb feladatai miatt leköszönő ferencvárosi Gera Zoltán helyére a tagság ellenszavazat nélkül megválasztotta Juhász Rolandot, a Videoton csapatkapitányát a Hivatásos Labdarúgók Szervezete elnökének.

  2018.03.20.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak