Hazafiság Iskolája – országos érdeklődés középpontjában a pedagógiai módszer

A Hazafiság Iskolája elnevezésű pedagógiai módszert mutatta be az a konferencia, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. Az élményekkel teli, hatékony és az iskolák egyéni lehetőségeihez és igényeihez igazított program általános iskolák első osztályosaitól a középfokú tanintézmények végzős diákjaikig egyaránt hasznos és befogadható.
2017.09.28. 12:13 |
Országos érdeklődés középpontjába került a Fejér megyében 2011-ben elindult „Hazafiság iskolája” elnevezésű program, amelynek kezdeményezője a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt. A gyerekek hazafias nevelését szolgáló kezdeményezésbe eddig 100 iskola több mint 20.000 diákját vonták be. A hazafias-honvédelmi nevelést elősegítő pedagógiai program sikeres megvalósítását a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja. A konferencia megnyitóján Karsai Béla levezető elnök arról is szólt, hogy fontos a fiatalok számára a „lelki állóképesség” elsajátítása. „A felnőtteknek kell példát mutatnia, a hazaszeretetet ugyanis csak neveléssel lehet megadni, nem születik velünk. Olyan utat, módszereket kell találni, hogy a gyerekek megkapják ezt és így olyan hazát építhessenek, ahol vannak igazi értékek és hazaszeretet.” – fogalmazott Karsai Béla.
A megnyitón Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója a hazafias nevelés és a Hazafiság Iskolájának jelentőségéről beszélt. A pedagógiai módszerek jelentőségét kiemelve arról szólt, hogy a honvédelmi kultúra jól körülhatárolható ismeretanyagot tartalmaz, de magától nem jut el a fiatalokhoz, szükség van új oktatási programokra és módszerekre. A főigazgató szólt arról is, hogy 2011-től új alapokra helyezték a hazafias nevelés ügyét a Hazafiság Iskolája programmal, de sok lemaradást kell még pótolni.
A konferencián Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, szimbolikus, hogy a rendezvényre számos társadalmi közegből és intézményből érkeztek emberek. „Látszik, hogy a programot olyan módon lehet sikeressé tenni, ha széles körű összefogással valósul meg, a Hazafiság Iskoláját közös ügynek érzi a színház, az iskolák, a honvédség és számos civil szervezet is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki méltatta a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tevékenységét, kiemelve, hogy ők álmodták meg a Hazafiság Iskoláját és az emlékpark megújulása is elképzelhetetlen lett volna nélkülük.  Szólt arról is, hogy évről évre 3-4 ezer fiatal jár ki Pákozdra, a Katonai Emlékparkban, vesz részt foglalkozásokon és kap értékeket. 

A konferencia nyitó előadását Sipos Imre miniszteri biztos tartotta, aki a hazafias nevelés fontosságáról és arról is szólt, hogy mindez hogyan jelenik mega a Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben. A miniszteri biztos annak fontosságáról is szólt, hogy tudatosítsák a fiatalokban a haza szeretetének és védelmének fontosságát, támogassák a harmonikus személyiségfejlődésüket és megismertessék velük a magyarság értékeit, így az anyanyelv, a népdal, a népmese és a népköltészet kincseit is.

Közélet

 1. Pünkösd a húsvéti időszak betetőzése, megkoronázása

  Pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn megült ünnep, melyben a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, amelyet a keleti és a nyugati egyház egyaránt megünnepelt.

  2018.05.20.
 2. Pünkösdhétfőn lesz a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közben

  Május 21-én, Pünkösdhétfőn lesz a XIII. Egyházmegyei Nap a Bregyó-közi Ifjúsági- és Szabadidő Központban. A családi programra minden korosztályt várnak lelki-szellemi és sport programokkal egyaránt. Szeretettel várják az érdeklődőket, részletes tájékoztatás az egyhazmegyeinap.hu oldalon olvasható.

  2018.05.19.
 3. Állománygyűléssel ünnepelték a Magyar Honvédelem Napját az Összhaderőnemi Parancsnokságon

  1992 óta ünneplik hazánkban a Magyar Honvédelem Napját május 21-én, mely napon az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának tetőpontjára, Buda várának visszavételére emlékeznek. Pénteken, Székesfehérváron ez alkalomból ünnepi állománygyűlést rendeztek, amelyen részt vett az Összhaderőnemi Parancsnokság teljes személyi állománya. A rendezvényen Mihócza Zoltán, törzsfőnök adott át elismeréseket.

  2018.05.18.
 4. 330 éve kezdődött el Székesfehérvár barokk korszaka

  1688-ban, 330 évvel ezelőtt május 19-én szabadult fel Székesfehérvár a 145 éves török uralom alól és kezdődött el Fehérvár barokk korszaka. A 330 évvel ezelőtti eseményekről pénteken emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen, ahol a Hermann László Zeneiskola tanárai és diákjai Balassi versekkel idézték fel a kor hangulatát. 

  2018.05.18.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek