Hazafiság Iskolája – országos érdeklődés középpontjában a pedagógiai módszer

A Hazafiság Iskolája elnevezésű pedagógiai módszert mutatta be az a konferencia, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. Az élményekkel teli, hatékony és az iskolák egyéni lehetőségeihez és igényeihez igazított program általános iskolák első osztályosaitól a középfokú tanintézmények végzős diákjaikig egyaránt hasznos és befogadható.
2017.09.28. 12:13 |
Országos érdeklődés középpontjába került a Fejér megyében 2011-ben elindult „Hazafiság iskolája” elnevezésű program, amelynek kezdeményezője a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt. A gyerekek hazafias nevelését szolgáló kezdeményezésbe eddig 100 iskola több mint 20.000 diákját vonták be. A hazafias-honvédelmi nevelést elősegítő pedagógiai program sikeres megvalósítását a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja. A konferencia megnyitóján Karsai Béla levezető elnök arról is szólt, hogy fontos a fiatalok számára a „lelki állóképesség” elsajátítása. „A felnőtteknek kell példát mutatnia, a hazaszeretetet ugyanis csak neveléssel lehet megadni, nem születik velünk. Olyan utat, módszereket kell találni, hogy a gyerekek megkapják ezt és így olyan hazát építhessenek, ahol vannak igazi értékek és hazaszeretet.” – fogalmazott Karsai Béla.
A megnyitón Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója a hazafias nevelés és a Hazafiság Iskolájának jelentőségéről beszélt. A pedagógiai módszerek jelentőségét kiemelve arról szólt, hogy a honvédelmi kultúra jól körülhatárolható ismeretanyagot tartalmaz, de magától nem jut el a fiatalokhoz, szükség van új oktatási programokra és módszerekre. A főigazgató szólt arról is, hogy 2011-től új alapokra helyezték a hazafias nevelés ügyét a Hazafiság Iskolája programmal, de sok lemaradást kell még pótolni.
A konferencián Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, szimbolikus, hogy a rendezvényre számos társadalmi közegből és intézményből érkeztek emberek. „Látszik, hogy a programot olyan módon lehet sikeressé tenni, ha széles körű összefogással valósul meg, a Hazafiság Iskoláját közös ügynek érzi a színház, az iskolák, a honvédség és számos civil szervezet is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki méltatta a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tevékenységét, kiemelve, hogy ők álmodták meg a Hazafiság Iskoláját és az emlékpark megújulása is elképzelhetetlen lett volna nélkülük.  Szólt arról is, hogy évről évre 3-4 ezer fiatal jár ki Pákozdra, a Katonai Emlékparkban, vesz részt foglalkozásokon és kap értékeket. 

A konferencia nyitó előadását Sipos Imre miniszteri biztos tartotta, aki a hazafias nevelés fontosságáról és arról is szólt, hogy mindez hogyan jelenik mega a Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben. A miniszteri biztos annak fontosságáról is szólt, hogy tudatosítsák a fiatalokban a haza szeretetének és védelmének fontosságát, támogassák a harmonikus személyiségfejlődésüket és megismertessék velük a magyarság értékeit, így az anyanyelv, a népdal, a népmese és a népköltészet kincseit is.

Közélet

 1. Egyetemként működik augusztustól a Kodolányi János Főiskola

  Augusztus elsejétől Kodolányi János Egyetem néven folytatja tevékenységét a Kodolányi János Főiskola. Székesfehérváron a művészeti oktatásra koncentrálnak majd - írja a főiskola közleményében. Az intézményben az elmúlt 25 tanévben mintegy 25 ezer hallgató végzett.

  2018.07.18.
 2. Kezdődik a belső felújítás - a Csók István Képtárban láthatjuk a székesegyház műtárgyait

  Kezdődik a Szent István király-székesegyház belső felújítása, azonban a kivitelezés előtt még a régészek veszik birtokba a templomot, ahol a szakemberek reményei és az előzetes kutatások szerint az egykor itt álló középkori épület és a négykaréjos koronázóbazilika összekötésének nyomait is megtalálják.

  2018.07.18.
 3. A 17-es gyalogezred hős katonáira emlékeztek a Zichy ligetben

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred  július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2018.07.17.
 4. Retro hangulat a Székesfehérvári Egyházmegye családtáborában

  Az idén Balatongyörökön került sor a Székesfehérvári Egyházmegye nyári táborára. A szervezést dicséri, hogy a délelőtti előadásokon a szülők nyugodtan figyelhettek a tartalmas és lélekemelő előadásokra, mert eközben a gyermekek korosztályuknak megfelelő csoportokban kézműves foglalkozásokon, vidám játékokon, zenés, ének és tánctanuláson vehettek részt.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek