Hazafiság Iskolája – országos érdeklődés középpontjában a pedagógiai módszer

A Hazafiság Iskolája elnevezésű pedagógiai módszert mutatta be az a konferencia, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. Az élményekkel teli, hatékony és az iskolák egyéni lehetőségeihez és igényeihez igazított program általános iskolák első osztályosaitól a középfokú tanintézmények végzős diákjaikig egyaránt hasznos és befogadható.
2017.09.28. 12:13 |
Országos érdeklődés középpontjába került a Fejér megyében 2011-ben elindult „Hazafiság iskolája” elnevezésű program, amelynek kezdeményezője a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete volt. A gyerekek hazafias nevelését szolgáló kezdeményezésbe eddig 100 iskola több mint 20.000 diákját vonták be. A hazafias-honvédelmi nevelést elősegítő pedagógiai program sikeres megvalósítását a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatja. A konferencia megnyitóján Karsai Béla levezető elnök arról is szólt, hogy fontos a fiatalok számára a „lelki állóképesség” elsajátítása. „A felnőtteknek kell példát mutatnia, a hazaszeretetet ugyanis csak neveléssel lehet megadni, nem születik velünk. Olyan utat, módszereket kell találni, hogy a gyerekek megkapják ezt és így olyan hazát építhessenek, ahol vannak igazi értékek és hazaszeretet.” – fogalmazott Karsai Béla.
A megnyitón Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója a hazafias nevelés és a Hazafiság Iskolájának jelentőségéről beszélt. A pedagógiai módszerek jelentőségét kiemelve arról szólt, hogy a honvédelmi kultúra jól körülhatárolható ismeretanyagot tartalmaz, de magától nem jut el a fiatalokhoz, szükség van új oktatási programokra és módszerekre. A főigazgató szólt arról is, hogy 2011-től új alapokra helyezték a hazafias nevelés ügyét a Hazafiság Iskolája programmal, de sok lemaradást kell még pótolni.
A konferencián Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, szimbolikus, hogy a rendezvényre számos társadalmi közegből és intézményből érkeztek emberek. „Látszik, hogy a programot olyan módon lehet sikeressé tenni, ha széles körű összefogással valósul meg, a Hazafiság Iskoláját közös ügynek érzi a színház, az iskolák, a honvédség és számos civil szervezet is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, aki méltatta a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tevékenységét, kiemelve, hogy ők álmodták meg a Hazafiság Iskoláját és az emlékpark megújulása is elképzelhetetlen lett volna nélkülük.  Szólt arról is, hogy évről évre 3-4 ezer fiatal jár ki Pákozdra, a Katonai Emlékparkban, vesz részt foglalkozásokon és kap értékeket. 

A konferencia nyitó előadását Sipos Imre miniszteri biztos tartotta, aki a hazafias nevelés fontosságáról és arról is szólt, hogy mindez hogyan jelenik mega a Nemzeti Alaptantervben és a kerettantervekben. A miniszteri biztos annak fontosságáról is szólt, hogy tudatosítsák a fiatalokban a haza szeretetének és védelmének fontosságát, támogassák a harmonikus személyiségfejlődésüket és megismertessék velük a magyarság értékeit, így az anyanyelv, a népdal, a népmese és a népköltészet kincseit is.

Közélet

 1. Újabb nyílt nőgyógyászati szűrőnap lesz március 3-án

  Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot hirdet Székesfehérvár Önkormányzata 2018. március 3-án, szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. Elsősorban azokat a 25-55 év közötti hölgyeket várják, akik nem vesznek részt rendszeres vizsgálatokon. A szűrőnapra előzetesen kell jelentkezni!

  2018.02.20.
 2. Megemlékezések a kommunizmus áldozatainak tiszteletére Székesfehérváron

  Székesfehérváron több rendezvényt is szerveznek a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban február 21-én, szerdán kiállítás, beszélgetés és filmvetítés lesz. Február 26-án, hétfőn Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat közösen tartja megemlékezését az Ötvenhatosok terén.

  2018.02.20.
 3. Az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat is átadták a Magyar Ápolók Napján

  A Magyar Ápolók Napja alkalmából tudományos emlékülésre került sor kedden a Hotel Magyar Királyban, ahol átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat. Az „Év ápolója” elismerést Maleczkiné Lázity Andrea intenzív szakápoló, míg az "Év asszisztense" díjat Kocsis Erika műtős szakasszisztens vehette át, aki 27 éve dolgozik a kórházban. A hagyományoknak megfelelően tiszteletbeli ápolót is avattak Dr. Jaskó Róbert, az általános sebészet főorvosa személyében.

  2018.02.20.
 4. Az utakat, a járdákat és a buszmegállókat is takarítják már Fehérváron

  Hajnalban a Városgondokság elvégezte az utak alásózását Székesfehérváron, a kora délelőtti órákban pedig elindultak a hókotrók is a városban – tájékoztatott Griger László hóügyelet vezető. A Székesfehérváron a rendelkezésre álló géppark mintegy négy óra alatt képes letakarítani a fő és tömegközlekedési utakat és nyolc-tizenkét óra alatt ér végig a város teljes úthálózatán.

  2018.02.20.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek