Egyetemi amerikai futball-világbajnokság lesz Székesfehérváron

Szimbolikusan a székesfehérvári First Field-en erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester és Boda Gábor, a MAFSZ elnöke, hogy egy sikeres pályázatot és kedvező döntés követően immár biztos: 2020-ban Székesfehérváron rendezik meg a sportág egyetemi világbajnokságát.
2017.12.12. 14:31 |

A város polgármestere egy a világbajnokság kezdetéig megvalósításra kerülő létesítmény-fejlesztési programot is meghirdetett kedden, amelynek keretében az ország első szabványos műfüves amerikai futball pályája is Székesfehérváron épülhet meg.

Sporttörténelmet ír Székesfehérvár és a Magyar Amerikai Futball Szövetség!” – így kommentálta hivatalos oldalán a MAFSZ a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) közleményét, amelyben megerősítést nyert, hogy pályáztak közösen a 2020-as egyetemi világbajnokság rendezési jogára.

Kedden Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Boda Gábor, a MAFSZ elnöke hivatalosan is bejelentette a város és a szövetség számára is örömteli döntést, és megerősítették: „elfogadják a kihívást”, és közösen mindent megtesznek azért, hogy emlékezetes, színvonalas tornát rendezzenek. A bejelentés stílusosan a First Fielden, az ország egyetlen szabvány méretű amerikai futball pályáján történt, amely a világbajnokságnak is otthona lesz.

Mint ismert, az elmúlt időszakban a sportág hazai népszerűsítésében kiemelt szerepet vállal Székesfehérvár. Itt készült el hazánk első szabványos amerikai futball pályája, a fehérvári Koronázók, azaz az Enthroners csapata pedig példás helytállással ugrott egy osztállyal feljebb a bajnokságban, és játszik márciustól a hazai legmagasabb osztályban, a HFL-ben és az osztrák Divizió IV-ben egyaránt.
A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a sportág magyarországi népszerűségében is mérföldkő lehet a 2020-as világesemény megrendezésének lehetősége. Olyan nemzetek válogatottjai érkeznek, akik világszinten jegyzettek, vagy éppen az európai elithez tartoznak; ahol az egyetemi sport hosszú évtizedes hagyományokkal rendelkezik és a felnőtt profi ligák alapját adó játékosokat nevel ki.

Nagy öröm számunkra, hogy ebben az igazán férfias sportágban világbajnokságot rendezhetünk, köszönjük a magyar szövetségnek, hogy bízik bennünk. Megfeszített közös munkára lesz szükség, hogy tökéletes eseményt rendezzünk, hiszen nyolc csapatnyi játékost, a kísérőket és vélhetően sok szurkolót kell mozgatni. A város huszonötmillió forint értékben járul hozzá a világbajnokság költségeihez, a magyar államtól pedig azt kérjük, hogy a válogatott felkészítését biztosítsa. Ez ahhoz is szükséges, hogy a sportág az egész országban fejlődni tudjon. A sportág csúcsa pedig mindig a válogatott, ez esetben az egyetemistáké” - mondta Cser-Palkovics András.

Nyolc nemzet közel 600 versenyzője és kísérőik érkeznek 2020-ban az Egyetemi Világbajnokságra, Székesfehérvárra. Remek hangulatú mérkőzések, ismert és feltörekvő játékosok, a csapatokat kísérő szurkolók érkezése – mindezek kiemelt szempontot jelentenek Székesfehérvár városa számára.

Cser-Palkovics András polgármester egy létesítményfejlesztési program elindítását is bejelentette. Ennek keretében Székesfehérváron fog megépülni hazánk első szabványos műfüves amerikai futball pályája. A 2020-as egyetemi vb meccseit fogadni és jó minőségben lebonyolítani képes pálya mellett a First Field számos kiszolgáló létesítménnyel is gazdagodik. A sportolók és a nap mint nap várt népes közönség igényeihez igazítva folytatódik az egykori MÁV-pálya területén a felújítások sora, aminek eredményeképpen egy európai szinten is egyedülálló amerikai futball központ jöhet majd létre.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke elmondta, azok a 18-25 éves játékosok lehetnek tagjai az egyetemi válogatottaknak, akik valamely felsőoktatási intézménnyel jogviszonyban állnak. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból például az ott rendkívül erős egyetemi bajnokság képviselői jöhetnek el egy válogatott csapattal.
Magyarországon jelenleg már van U-17-es és U-19-es ifjúsági bajnokság is, vélhetően a most ezekben szereplő játékosok biztosítják majd 2020-ban a válogatott bázisát. A felkészülésben is haladunk a jó úton, nagyon sokat segít nekünk Székesfhérvár, amit köszönünk a városnak. A világbajnokságon Amerikából, kanadából is várunk csapatokat, ez sok nézőt fog vonzani a világ minden pontjáról” - mondta Boda Gábor, a szövetség elnöke.

Fontos a szervezőbizottság mielőbbi felállítása, hogy megkezdődhessenek az előkészületek, hiszen jövő év júniusában, Kínában már ott kell lenniük, hogy az érintettek a  gyakorlatban is lássák a közel tíznapos világesemény megvalósítását.
Székesfehérvár városa és a Magyar Amerikai Futball Szövetség nagy örömmel áll a kihívások elé, és egészen bizonyos, hogy egy kiváló színvonalú tornával ajándékozzák meg a hazai – és külföldről hozzánk érkező – amerikai futballt kedvelők egyre növekvő táborát 2020-ban!

Sport

 1. Kedden hazai pályán is bemutatkozik a Vidi a Bajnokok Ligája idei kiírásában

  Az F91 Dudelange elleni BL-selejtezővel hivatalosan is megkezdte a 2018-19-es idényt a Vidi, az együttes 1-1-es döntetlent ért el Luxemburgban. A visszavágó július 17-én, kedden 20:15 órakor lesz a Pancho Arénában. A találkozóra elővételben a Piac tér 4. szám alatt található VidiShopban és online vásárolhatók jegyek, illetőleg meccsnapon, a mérkőzés előtt két órával nyitnak a Pancho Aréna pénztárai.

  2018.07.16.
 2. Tenisz - Férfi Szuperliga a Bregyóban az ország legjobbjaival

  Magyarország nyolc legjobb csapatának részvételével rendezték vasárnap a Bregyóban a tenisz Férfi Szuperliga verseny fehérvári fordulóját. A Budaörsi SC, a Diego SC, a GYAC, a Kőszegi SC, a Pasarét Tenisz Klub, az MTK és a hazai pályán versenyző Siófoki Spartacus SE - Bregyó TE teniszezői versenyeztek egymással.

  2018.07.15.
 3. Junior atlétika világbajnokság - Endrész Klaudia hetedik lett távolugrásban

  A 160 ország 1466 versenyzőjét felvonultató Junior Világbajnokság negyedik napján, mindkét ARAK-os atléta kiválóan szerepelt! Endrész Klaudia, miután 11. helyen kvalifikálta magát a döntőbe sokat lépett előre. Nem csak ellenfeleivel, hanem a versenypályára lépéskor leszakadó zivatarral is meg kellet küzdenie a finalistáknak. 

  2018.07.13.
 4. Biztos építkezés és fejlődés - fiataljaiban és rutinos kézilabdázóiban bízik az Alba Fehérvár KC, csak két játékost igazoltak

  Két új igazolással, de az előző szezon csapatára építve kezdte meg felkészülést az Alba Fehérvár KC. A női kézilabda bajnokság nyolcadik helyezettje tapasztalt játékosaira, idegenlégiósaira, saját nevelésű fiataljaira és az ambíciózus szerzeményekre alapozva vág neki a következő szezonnak. A két igazolás egyaránt Békéscsabáról érkezett: Szarka Adrien balszélső, Györkös Rebeka kapus posztra, de a szakmai stábban is vannak változások.

  2018.07.13.

Koronázási szertartásjáték

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak