Húszpontos hátrány után is hazai siker az Európa-kupában, törököt vert az Alba!

Hazai mecsel folytatta szereplését a FIBA-Európa-kupában az Alba Fehérvár. A török Demir Insaat Büyükcekmece ellen egy félidőn át nagyon rosszul dobtak, utána viszont valsággal feltámadtak Lóránték. Húsz ponttal is vezettek a törökök, mégis a mieink örülhettek a végén, kiélezett rangadón megszerezték első győzelmüket a második csoportkörben.
2018.01.09. 18:22 |

A török csapat ebben a szezonban még nem kapott ki idegenben a Fiba-Európa-kupában, pedig már ötször is pályára lépett otthonától távol. A kupában tehát jól megy a törököknek, akik öt légióssal érkeztek Fehérvárra. Köztük az első fordulóban a Körmendnek 29 pontot, közte nyolc (!) triplát dobó amerikai Erving Walkerrel. De nem ő, hanem Keller Ákos szerezte az első kosarakat látványos zsákolásokból. Centerpontokkal válaszoltak a vendégek, majd Walker is megkezdte a triplagyártást és hamarjában 10-0-át repesztett a Demir Insaat. Yildizli nagyon élt a palánk alatt, miközben sorra rontotta a dobásokat az Alba. A két faultot gyűjtő Keller helyén Horton jól szállt be, rajtuk kívül más fehérvári be sem talált az utolsó percig, a vendégek ellenben osztoztak a terheken. 21-12-es vezetésüknél kért időt Dzunics Braniszlav, ezután Mohammed büntetőkből szépített, de az első negyed a Demiré volt.

Alig telt el másfél perc a folytatásból, és már jött az újabb Alba-időkérés, mert egy lerohanás után tíz fölé nőtt a vendégek előnye. Középtávolról és távolról semmit nem dobott be az Alba, ez elvette az önbizalmat is, a török pedig mindezt észlelve beálltak zónázni. Kilenc kimaradt triplánál járt a Fehérvár, Wright ellenben beemelt hármat egymás után, és már hússzal mentek a vendégek. Harris végre bedobott egy triplát, támadóidő végén, de még ezzel együtt sem járt ekkor tíz pontnál a negyedben az Alba. ráadásul Szotjanivszki válaszolt. Eladott labdákkal is segítette ellenfelét a magyar bajnok és sajnos a védekezés sem emlékeztetett a tőle megszokottra. Lóránt és Mohammed hármasa, majd Horton megharcolt kosara közelebb vitte a riválishoz a hazaiakat, így csökkent a különbség szünetig. Ám míg a Demir 53, az Alba 37 százalékkal célzott mezőnyből, és ez meglátszott az álláson.

Ismét Keller szerezte a félidő első pontjait, de rögtön utána a harmadik személyijét is megkapta az Alba centere. A litván válogatott Kairys sérülés miatt nem játszott a vendégeknél, így is tartották magukat a palánk alatt, de a harmadik negyed elején végre az Alba is szedett támadólepattanókat. Lóránt büntetőivel tíz alá csökkent a különbség, és amikor Hill passzát Horton a levegőből behúzta, időt kellett kérnie a vendégek edzőjének. Nagy luxus volt, hogy két büntető is kimaradt, főleg, hogy  Wright az ötödik hármasával büntetett. Azért ekkor neki sem ment be minden, a tőle elvett labdából indulni tudtak Hortonék, centerünk 15 pontnál járt. A vendég kispad ellen technikait ítéltek, de ez a büntető is kimaradt – ahogy egy portszerűtlen fault után Lóránt is kihagyott kettőt, Mohammed ziccerével viszont egy pontra zárkóztunk. Ekkor köszönt be a meccs eleje óta láthatatlan Walker, hét pontot szerzett zsinórban, dea negyedet ugyanennyivel az Alba nyerte, nyílt volt a meccs.

Török pontokkal indult a negyedik negyed, de aztán megint úr volt saját palánkja alatt az Alba. Kasey Hill pedig beemelt két triplát, és a másodikkal, pontosan 33 perc játék után ismét vezetett a Fehérvár! Időt kértek a vendégek, majd egyenlítettek, de jött Hill újabb triplája… Az irányító ezután Kellernek adott gólpasszt, az előny tartásához pedig legalább ennyire kellett a remek védekezés. Lóránt Péter szedett lepattanókat és növelte az előnyt, két és fél perccel a vége előtt öttel vezetett az Alba. Újabb egy perc után még mindig, és lehetett volna több, de lerohanásból eladta a labdát Harris. Ezt egy rendkívül fontos visszatett kosárral javította, negyven másodperc volt hátra, és héttel vezettünk. Walker dobott 2+1-et, majd Hill kilépése miatt elvették a labdát az Albától. Walker megint büntetőzhetett, és fél perccel a duda előtt már csak kettő volt az előny. Ezt azonban nagy izgalmak közepette már megőrizte az Alba, így húszpontos hátrányból fordítva nyerte meg a meccset!

Alba Fehérvár - Demir Insaat Büyükcekmece 74-72 (14-21, 19-25, 19-16, 22-14)

Alba: Hill 13/9, Simpson 2, Harris 9/3, Keller Á. 8, Lóránt P. 11/3. Csere: Horton 17, Kovács Á. 2, Keller I., Filipovics 3/3.

Sport

 1. Fehérvári hegemónia női 400 gáton az Atlétikai Magyar Bajnokságon

  Mátó Sára az ARAK tizennyolc esztendős junior országos csúcstartója ezúttal is letette névjegyét a felnőttek között. Magabiztosan, nagy előnnyel nyert 400 gáton, megelőzve régi-új klubtársát, a címvédő Zsiga Mónikát. Ezzel még nem ért véget a zárónap fehérvári sikerlistája: Mátó és Zsiga, Punk Adriennel és Darabos Alizzal kiegészülve újabb fényesen csillogó érmet, ezüstöt szerzett a házigazdáknak a 4X400 méteres váltóban.

  2018.06.24.
 2. Márton Anita és Baji Balázs is magabiztosan lett bajnok Székesfehérváron

  A magyar atlétika egyetlen világbajnoka, a súlylökő Márton Anita és a tavaly az év férfi sportolójának választott, 110 gáton világbajnoki harmadik Baji Balázs is magabiztosan nyert a 123. atlétikai országos bajnokság második napján, Székesfehérváron. Az ARAK Siskó Zsófia révén egy arany, Pásztor Bencének köszönhetően egy ezüstérmet szerzett szombaton. A Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban vasárnap zárul az országos bajnokság.

  2018.06.23.
 3. Második lett Kovács Sarolta a világkupa döntőjében

  Kovács Sarolta, a Volán Fehérvár versenyzője ezüstérmet nyert az öttusázók világkupa-sorozatának döntőjében, Asztanában. A női finálé másik magyar résztvevője, az Alba Öttusát képviselő Alekszejev Tamara 25. lett.

  2018.06.22.
 4. Megnyitó és ARAK-érmek az atlétikai országos bajnokság első napján

  Megkezdődött a 123. atlétikai magyar bajnokság a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban. Az ünnepélyes megnyitó után az első napon már érmeket is osztottak, a verseny szombaton és vasárnap is egész nap tart. Megszületett az első fehérvári arany is.

  2018.06.22.

Múzeumok éjszakája

Sport

Aktuális pályázatok

Sportolási lehetőségek, sportágak