Húszpontos hátrány után is hazai siker az Európa-kupában, törököt vert az Alba!

Hazai mecsel folytatta szereplését a FIBA-Európa-kupában az Alba Fehérvár. A török Demir Insaat Büyükcekmece ellen egy félidőn át nagyon rosszul dobtak, utána viszont valsággal feltámadtak Lóránték. Húsz ponttal is vezettek a törökök, mégis a mieink örülhettek a végén, kiélezett rangadón megszerezték első győzelmüket a második csoportkörben.
2018.01.09. 18:22 |

A török csapat ebben a szezonban még nem kapott ki idegenben a Fiba-Európa-kupában, pedig már ötször is pályára lépett otthonától távol. A kupában tehát jól megy a törököknek, akik öt légióssal érkeztek Fehérvárra. Köztük az első fordulóban a Körmendnek 29 pontot, közte nyolc (!) triplát dobó amerikai Erving Walkerrel. De nem ő, hanem Keller Ákos szerezte az első kosarakat látványos zsákolásokból. Centerpontokkal válaszoltak a vendégek, majd Walker is megkezdte a triplagyártást és hamarjában 10-0-át repesztett a Demir Insaat. Yildizli nagyon élt a palánk alatt, miközben sorra rontotta a dobásokat az Alba. A két faultot gyűjtő Keller helyén Horton jól szállt be, rajtuk kívül más fehérvári be sem talált az utolsó percig, a vendégek ellenben osztoztak a terheken. 21-12-es vezetésüknél kért időt Dzunics Braniszlav, ezután Mohammed büntetőkből szépített, de az első negyed a Demiré volt.

Alig telt el másfél perc a folytatásból, és már jött az újabb Alba-időkérés, mert egy lerohanás után tíz fölé nőtt a vendégek előnye. Középtávolról és távolról semmit nem dobott be az Alba, ez elvette az önbizalmat is, a török pedig mindezt észlelve beálltak zónázni. Kilenc kimaradt triplánál járt a Fehérvár, Wright ellenben beemelt hármat egymás után, és már hússzal mentek a vendégek. Harris végre bedobott egy triplát, támadóidő végén, de még ezzel együtt sem járt ekkor tíz pontnál a negyedben az Alba. ráadásul Szotjanivszki válaszolt. Eladott labdákkal is segítette ellenfelét a magyar bajnok és sajnos a védekezés sem emlékeztetett a tőle megszokottra. Lóránt és Mohammed hármasa, majd Horton megharcolt kosara közelebb vitte a riválishoz a hazaiakat, így csökkent a különbség szünetig. Ám míg a Demir 53, az Alba 37 százalékkal célzott mezőnyből, és ez meglátszott az álláson.

Ismét Keller szerezte a félidő első pontjait, de rögtön utána a harmadik személyijét is megkapta az Alba centere. A litván válogatott Kairys sérülés miatt nem játszott a vendégeknél, így is tartották magukat a palánk alatt, de a harmadik negyed elején végre az Alba is szedett támadólepattanókat. Lóránt büntetőivel tíz alá csökkent a különbség, és amikor Hill passzát Horton a levegőből behúzta, időt kellett kérnie a vendégek edzőjének. Nagy luxus volt, hogy két büntető is kimaradt, főleg, hogy  Wright az ötödik hármasával büntetett. Azért ekkor neki sem ment be minden, a tőle elvett labdából indulni tudtak Hortonék, centerünk 15 pontnál járt. A vendég kispad ellen technikait ítéltek, de ez a büntető is kimaradt – ahogy egy portszerűtlen fault után Lóránt is kihagyott kettőt, Mohammed ziccerével viszont egy pontra zárkóztunk. Ekkor köszönt be a meccs eleje óta láthatatlan Walker, hét pontot szerzett zsinórban, dea negyedet ugyanennyivel az Alba nyerte, nyílt volt a meccs.

Török pontokkal indult a negyedik negyed, de aztán megint úr volt saját palánkja alatt az Alba. Kasey Hill pedig beemelt két triplát, és a másodikkal, pontosan 33 perc játék után ismét vezetett a Fehérvár! Időt kértek a vendégek, majd egyenlítettek, de jött Hill újabb triplája… Az irányító ezután Kellernek adott gólpasszt, az előny tartásához pedig legalább ennyire kellett a remek védekezés. Lóránt Péter szedett lepattanókat és növelte az előnyt, két és fél perccel a vége előtt öttel vezetett az Alba. Újabb egy perc után még mindig, és lehetett volna több, de lerohanásból eladta a labdát Harris. Ezt egy rendkívül fontos visszatett kosárral javította, negyven másodperc volt hátra, és héttel vezettünk. Walker dobott 2+1-et, majd Hill kilépése miatt elvették a labdát az Albától. Walker megint büntetőzhetett, és fél perccel a duda előtt már csak kettő volt az előny. Ezt azonban nagy izgalmak közepette már megőrizte az Alba, így húszpontos hátrányból fordítva nyerte meg a meccset!

Alba Fehérvár - Demir Insaat Büyükcekmece 74-72 (14-21, 19-25, 19-16, 22-14)

Alba: Hill 13/9, Simpson 2, Harris 9/3, Keller Á. 8, Lóránt P. 11/3. Csere: Horton 17, Kovács Á. 2, Keller I., Filipovics 3/3.

Sport

 1. Szombaton egész nap a profi táncosoké a Köfém-csarnok

  A versenytánc magyar élmezőnyének részvételével rendezi meg a Laguna Kulturális és Tánc Sport Egyesület a XVII. Lászlóvill Kupa Táncversenyt, 2018. március 24-én szombaton 10 órától, a Köfém Sportcsarnokban. Egész nap tart majd a program.

  2018.03.23.
 2. Történelmi szezon előtt a Fehérvár Enthroners, szombaton rajt!

  Március 24-én, szombaton megkezdi szereplését a HFL-ben, a magyar csúcsligában a Fehérvár Enthroners. A kiadott időponthoz képest egy órával később, 15 órakor kezdődik a mérkőzés. A székesfehérvári amerikai futball-csapat két év alatt jutott fel a legmagasabb osztályba, és idén a magyar élvonal mellett az osztrák divízió IV-ben is megméretteti magát.

  2018.03.21.
 3. Hozta a kötelezőt az Alba a MAFC ellen a kosárbajnokságban

  Egy kellemetlen jászberényi vereség után a sereghajtó MAFC ellen javíthatott az Alba Fehérvár a kosárlabda-bajnokságban.A fővárosiak nem nagyon tudták megállítani támadásban a Mohammed vezette hazaiakat, már szünetig csaknem hatvan pontot dobott az Alba. Később hússzal is vezettek a fehérváriak, de a védekezés kihagyásai miatt sok pontot kaptak. A győzelmet nem fenyegette veszély az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén.

  2018.03.21.
 4. Juhász Roland a Hivatásos Labdarúgók Szervezete új elnöke

  Az elnöki posztot nyolc éven át betöltő, ám egyéb feladatai miatt leköszönő ferencvárosi Gera Zoltán helyére a tagság ellenszavazat nélkül megválasztotta Juhász Rolandot, a Videoton csapatkapitányát a Hivatásos Labdarúgók Szervezete elnökének.

  2018.03.20.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak