Kiszámíthatóság és biztonság – fehérvári nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter

A magyar és a fehérvári gazdaság fejlődési lehetőségeiről, kihívásairól tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, ahol a fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel is konzultált. A miniszter kiemelte, hogy az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben Magyarországnak a versenyképesség megtartására és az ország biztonságának megőrzésére kell építenie.
2018.03.06. 15:42 |

„A város számára fontos nap volt a mai, hiszen egy régi stratégiai partnerünk döntött úgy, hogy egy új és nagy értékű – 35 milliárd forintos – beruházást valósít meg Székesfehérváron. Ehhez biztonság, kiszámíthatóság kell. Köszönöm a kormánynak, hogy partnerünk ebben és minden más kérdésben is mindig számíthatunk rá, hiszen soha annyi fejlesztési forrásban, támogatásban nem részesült Székesfehérvár, mint ezekben az években.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester a külügyminiszteri tájékoztató előtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a délután folyamán a legjelentősebb, fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel konzultáltak azokról a kérdésekről, amelyek a leginkább befolyásolják versenyképességüket és rajtuk keresztül a magyar gazdaság versenyképességét.

„A cégvezetők között teljes egyetértés van abban, hogy a világgazdaság komoly paradigmaváltás időszakában van, amikor az ipar egy olyan új időszakba lép át, ami teljesen különbözik az eddigiektől. Olyan új technológiák kerülnek előtérbe és válnak versenyképességi tényezővé, amelyekről korábban nem is álmodhattunk volna. Ennek nyomán a nemzetközi gazdasági verseny teljesen új körülmények között zajlik.” - fogalmazott Szijjártó Péter, aki szólt arról is, hogy a magyar gazdaságstratégiát is ennek megfelelően kell alakítani, hogy az ország - felhasználva eddigi eredményeit - a jövőben is a legversenyképesebb európai gazdaságok egyike legyen.

„A vállalatvezetőket arról tájékoztattam, hogy úgy alakul át a magyar beruházásösztönzési rendszert, hogy az új ipari-világgazdasági korszakban is versenyképessé tudja tenni a magyar vállalatokat a technológiájuk fejlesztésében, versenyképességük megőrzésében és a digitális átállás sikerében. A siker azon múlik, hogy termelési tevékenységet a digitalizációval ki, hogyan tudja összekapcsolni. A kormány kidolgozta a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a magyar vállalatok ezen a téren is sikeresek legyenek. Magyarországon teljes foglalkoztatás van és míg 8 éve 12,5 % volt a munkanélküliség, most 3,7% és nyolc éve Európa legmagasabb adókulcsai közé tartozó adók voltak érvényben Magyarországon, ma pedig Európa legalacsonyabb adói vannak hazánkban. Ezeket az eredményeket meg kell védeni, nem szabad, hogy elvegyék tőlünk.” - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Amikor nagy nemzetközi vállalatokkal tárgyalunk, akkor a versenyképességi kérdések mellett a biztonság kérdése is szóba kerül, a vállalatok olyan befektetési helyeket keresnek, ahol a befektetéseik és a munkatársaik is biztonságban lehetnek és ma Magyarországot úgy könyvelik el, mint Európa egyik legversenyképesebb és legbiztonságosabb országát."

"Az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben nekünk erre a két dologra kell építeni, ha ezeket elveszítjük, akkor a magyar gazdaság további növekedését és a magyar munkahelyeket is komoly veszély fenyegetheti.” - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tájékoztatón kiemelte, az a tény is, hogy 35 milliárdos beruházás érkezett a városunkba azt bizonyítja, hogy a cégek jól érzik magukat Székesfehérváron.

Mint fogalmazott, ennek érdekében sokat tett a kormány és a székesfehérvári munkavállalók is. „Büszkék vagyunk a városunkra, a templomainkra, a keresztjeinkre, a sok fiatal gyerekre, akik jól érzik magukat ebben a városban és ennek az a záloga, hogy biztonság legyen. Ennek fontosságát akkor érzékeljük a legjobban, ha ez nincs meg és úgy érezzük, hogy elveszíthetjük ezt. Ezt tapasztaltuk meg 2015-ben, amikor a bevándorlási hullám elérte Magyarországot. Országunk ma Európa legbiztonságosabb országa, biztonság azonban csak akkor van, ha megvédjük az országot.” - hangsúlyozta Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Gazdaság

 1. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 2. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 3. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 4. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek