Kiszámíthatóság és biztonság – fehérvári nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter

A magyar és a fehérvári gazdaság fejlődési lehetőségeiről, kihívásairól tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, ahol a fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel is konzultált. A miniszter kiemelte, hogy az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben Magyarországnak a versenyképesség megtartására és az ország biztonságának megőrzésére kell építenie.
2018.03.06. 15:42 |

„A város számára fontos nap volt a mai, hiszen egy régi stratégiai partnerünk döntött úgy, hogy egy új és nagy értékű – 35 milliárd forintos – beruházást valósít meg Székesfehérváron. Ehhez biztonság, kiszámíthatóság kell. Köszönöm a kormánynak, hogy partnerünk ebben és minden más kérdésben is mindig számíthatunk rá, hiszen soha annyi fejlesztési forrásban, támogatásban nem részesült Székesfehérvár, mint ezekben az években.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester a külügyminiszteri tájékoztató előtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a délután folyamán a legjelentősebb, fehérvári székhelyű nagyvállalatok vezetőivel konzultáltak azokról a kérdésekről, amelyek a leginkább befolyásolják versenyképességüket és rajtuk keresztül a magyar gazdaság versenyképességét.

„A cégvezetők között teljes egyetértés van abban, hogy a világgazdaság komoly paradigmaváltás időszakában van, amikor az ipar egy olyan új időszakba lép át, ami teljesen különbözik az eddigiektől. Olyan új technológiák kerülnek előtérbe és válnak versenyképességi tényezővé, amelyekről korábban nem is álmodhattunk volna. Ennek nyomán a nemzetközi gazdasági verseny teljesen új körülmények között zajlik.” - fogalmazott Szijjártó Péter, aki szólt arról is, hogy a magyar gazdaságstratégiát is ennek megfelelően kell alakítani, hogy az ország - felhasználva eddigi eredményeit - a jövőben is a legversenyképesebb európai gazdaságok egyike legyen.

„A vállalatvezetőket arról tájékoztattam, hogy úgy alakul át a magyar beruházásösztönzési rendszert, hogy az új ipari-világgazdasági korszakban is versenyképessé tudja tenni a magyar vállalatokat a technológiájuk fejlesztésében, versenyképességük megőrzésében és a digitális átállás sikerében. A siker azon múlik, hogy termelési tevékenységet a digitalizációval ki, hogyan tudja összekapcsolni. A kormány kidolgozta a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a magyar vállalatok ezen a téren is sikeresek legyenek. Magyarországon teljes foglalkoztatás van és míg 8 éve 12,5 % volt a munkanélküliség, most 3,7% és nyolc éve Európa legmagasabb adókulcsai közé tartozó adók voltak érvényben Magyarországon, ma pedig Európa legalacsonyabb adói vannak hazánkban. Ezeket az eredményeket meg kell védeni, nem szabad, hogy elvegyék tőlünk.” - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Amikor nagy nemzetközi vállalatokkal tárgyalunk, akkor a versenyképességi kérdések mellett a biztonság kérdése is szóba kerül, a vállalatok olyan befektetési helyeket keresnek, ahol a befektetéseik és a munkatársaik is biztonságban lehetnek és ma Magyarországot úgy könyvelik el, mint Európa egyik legversenyképesebb és legbiztonságosabb országát."

"Az elkövetkezendő időszakban elképesztő verseny indul majd a beruházásokért az új ipari korszak miatt, ebben a versenyben nekünk erre a két dologra kell építeni, ha ezeket elveszítjük, akkor a magyar gazdaság további növekedését és a magyar munkahelyeket is komoly veszély fenyegetheti.” - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tájékoztatón kiemelte, az a tény is, hogy 35 milliárdos beruházás érkezett a városunkba azt bizonyítja, hogy a cégek jól érzik magukat Székesfehérváron.

Mint fogalmazott, ennek érdekében sokat tett a kormány és a székesfehérvári munkavállalók is. „Büszkék vagyunk a városunkra, a templomainkra, a keresztjeinkre, a sok fiatal gyerekre, akik jól érzik magukat ebben a városban és ennek az a záloga, hogy biztonság legyen. Ennek fontosságát akkor érzékeljük a legjobban, ha ez nincs meg és úgy érezzük, hogy elveszíthetjük ezt. Ezt tapasztaltuk meg 2015-ben, amikor a bevándorlási hullám elérte Magyarországot. Országunk ma Európa legbiztonságosabb országa, biztonság azonban csak akkor van, ha megvédjük az országot.” - hangsúlyozta Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

Gazdaság

 1. Új, 16 millió eurós présgépet avatott a Hydro Székesfehérváron

  Még tavaly szeptemberében jelentette be a Hydro, akkori nevén még Sapa, hogy nagyszabású beruházást valósít meg, amelynek keretében egy új présgép telepítésére, épületbővítésre és megmunkáló kapacitás fejlesztésére kerül sor Székesfehérváron. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a fehérvári cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében.

  2018.05.17.
 2. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 3. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 4. Ipar 4.0 - fórum az ipari robotika fejlődéséről a Városházán

  Az automatizáció, a digitalizáció meghatározta Ipar 4.0 egyik hatása a munkaerőpiac átrendeződése, amire az önkormányzatnak, a cégeknek, a felsőoktatási intézményeknek, a felnőttoktatási intézményeknek és a szakképző intézményeknek közösen gondolkodva kell felkészülniük – ezzel a céllal rendeztek fórumot hétfőn délelőtt a Városházán.

  2018.05.07.
 1. Fehérváron nyitott csúcstechnológiájú haszongépjármű szervizt a Pappas Autó

  A hétvégén ünnepélyesen megnyitották a Pappas Auto Magyarország Kft. Fejér megyei Service-Centerét. Pais József ügyvezető igazgató kiemelte: “A székesfehérvári régió a Pappas Auto vállalati struktúrája tekintetében kulcsfontosságú. Székesfehérvár és környékének gazdasága dinamikusan fejlődik, közlekedési szempontból pedig a város a legjelentősebb útvonalak mentén fekszik."

  2018.04.15.
 2. A Rolls-Royce-nak és a Maseratinek is szállít a fehérvári vállalkozás

  Közép-Európa egyik legmodernebb galvanizáló üzemét adták át szerdán a Székesfehérváron működő GalvanPlastik Kft-nél. Az 1992-ben alakult és műanyag fröccsöntéssel, galvanizálással, valamint alkatrészek és szerszámok tervezésével foglalkozó családi vállalkozás a világban mindenhol ismert nagy autómárkák műszerfalaihoz gyárt speciális alkatrészeket, de háztartási gépekhez is készítenek galvanizált, az-az fémbevonattal ellátott műanyag alkatrészeket. 

  2018.04.04.
 3. Netről indítható fűtés a Széphő Zrt-nél – egyszerűbben jelezhetnek a közös képviselők

  Elindult a Széphő Zrt. internetes felületén keresztül az az igénybejelentő rendszer, amelyen keresztül a leállításra és elindításra vonatkozó kérést közvetíthetik a közös képviselők. A rendszerbe való belépést követően a képviselők csak a saját kezelésükben lévő épületet látják, így igényeiket is csak ezekre a házakra kezdeményezhetik.

  2018.03.30.
 4. A legfejlettebb technológiával dolgozzák fel a hulladékot a Plastikon CEE új üzemében

  A Takarodó úton avatták fel csütörtökön a Plastikon CEE Kft. új üzemét. A cég megvásárolja a már ledarált, mosott PET alapanyagot, mely a lakossági PET hulladékból származik és ezt dolgozza fel a világon jelenleg ismert legfejlettebb technológia alkalmazásával. Az egymilliárd forintos beruházás 34 új munkahelyet teremt Székesfehérváron.

  2018.03.29.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek