Változatos kulináris élmények és bulihangulat a IV. Borsófesztiválon

Már reggeltől sokan serénykedtek a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarán, ahol a IV. Borsófesztiválra várták a vendégeket szombaton. A főzőversenyen kötetlenül bármit lehetett főzni vagy sütni borsóból, így a hagyományos leves és főzelékvariációk mellett számos különlegesség is készült, például rakott borsó, halas borsó, borsópalacsinta, csülkös borsó vagy borsótorta is.
2018.06.16. 12:55 |
Változatos kulináris élmények és bulihangulat a IV. Borsófesztiválon

A Borsófesztivál alapötlete Szöllősi Istvánnétól, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökétől származik, aki 2014-ben gondolt először egy ilyen esemény létrehozására. A közkedvelt kertnövény már évszázadokkal korábban is fontos szerepet töltött be az étkezés történetében. Egy 1696-os feljegyzés szerint a divatos hölgyek a nagy lakomák végén, titokban csipegették. Ezen kívül a zöldborsó gyógyhatása is jelentős, hiszen cukor-, fehérje- és vitamintartalma is magas.

Hagyományteremtő céllal rendeztük az első Borsófesztivált három évvel ezelőtt és már látszik, hogy volt eredménye a kezdeményezésünknek, hiszen már jóval a megnyitó előtt megtelt a Gasztroudvar és serényen dolgoznak, készítik elő az étkeket a résztvevők. Úgy gondolom, hogy az ilyen és ehhez hasonló családias események bírnak a legnagyobb közösségépítő erővel.” - hangsúlyozta Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője, aki hozzátette: „a Gasztroudvar mellett kertikonyha is épül, ahol lesz kemence-rendszer, grillsütőhely, hagyományos sparherd, kőből készült szalonnasütő-hely, mosogató, mindez egy ízléses nyeregtető alatt, illetőleg egy nagy méretű faház is, amelyben előkészítő,- és kiszolgálóhelységek lesznek. Már látszanak a közmű-vezetékek, folyik az építkezés, így mindez egy bő hónap múlva, július közepére készen lesz.”

A szombati IV. Borsófesztiválon összesen 16 csapat és közösség képviseltette magát, köztük a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület, a Szív Egyesület, csapatot indított az eseményt borsóval gazdagon ellátó FeVita Zrt. és a „Botra fel!” nordic walkingozói is.

Az elkészült finomságokat a háromtagú zsűri; Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő riportere, Szöllősi Hajnalka, gasztroblogger és Boda János, címzetes gasztronómus értékelték. A rendezvény operett-délutánnal zárult.

A IV. Borsófesztivál főzőversenyének végeredménye:

1. Borsószemek (borsópalacsinta és borsós káposztasaláta tojáson)
2. Fortuna (zöldborsós csirkemájas ragu rizzsel szőlőlevél ágyon)
3. Reményteli esetek (mentás borsópüré leves, rozmaringos borsóval)

A legszebb tálalás: Cukorborsó (fürjtojásos-csirkemelles tárkonyos ragu)
Közönségdíj: Trikrek (kacsasült borsós zöldségágyon)