Történelmi jelentőségű koncertek - Zsolnán járt a Vox Mirabilis Kamarakórus

Különleges hangverseny sorozatra kapott megívást a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus: Zsolnán, Székesfehérváron és Budapesten adták elő Georgius Zrunek Betlehemes miséjét magyar és szlovák nyelven, ezzel is erősítve a szlovák-magyar kapcsolatokat. A december 2-i zsolnai koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el.
2017.12.06. 08:16 |

Advent első vasárnapjának vigíliáján különleges élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a zsolnai Szent Borbála-templomba. Ebben a templomban szolgált a 18. században Georgius Zrunek ferences páter, s itt írta meg két figyelemre méltó karácsonyi miséjét. A misék különleges jelentőségét az adja, hogy a latin miseszövegbe egy egész betlehemes játékot illesztett a szerző. S ami még érdekesebb: Georgius Zrunek, egy évvel később, miután áthelyezték Gyöngyösre, megírta a misék magyar változatát is. „Éppen idén ünnepeljük a magyar változat 250.évfordulóját, s ebből az alkalomból nagy feladatra vállalkoztunk: szlovák - magyar együttműködéssel koncertsorozatra kaptunk felkérést, melynek keretében az első mise magyar és szlovák változata hangzik el Magyarországon és Szlovákiában is” – mondta el Zemlényi Katica, a kórus karnagya.

A december 2-i koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a teljesen szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el, méghozzá két jeles magyar együttes, a Musica Historica és a Vox Mirabilis előadásában. A szép számú zsolnai közönség jelentős része ismerte a mise szlovák változatát, és kíváncsian várta, hogyan hangzik majd ugyanez magyarul. 

A zsolnait követi egy magyarországi koncert Székesfehérváron, a Vox Mirabilis otthonában, december 9-én. Budapesten a szlovák változat csendül fel december 10-én a zsolnai Arcus és a rajeci Szent László Kórus tolmácsolásában, végül december 15-én a zsolnai ferences templomban fejeződik be a sorozat.

Marosz Diána, a koncertsorozat megálmodója elmondta, hogy 14 éve Zsolnán élő anyaországi magyarként nagyon fontos számára, hogy felkutassa a magyar-szlovák közös örökség emlékeit. Évek óta tervezte a szlovák-magyar koncertsorozatot, melyet Zemlényi Katicával immár 2 éve szervez.

Csörsz-Rumen István, a Musica Historica vezetője kiemelte, hogy felemelő, igazi adventi élmény volt az együttműködés a székesfehérvári és zsolnai zenésztársakkal. "Szem- és fültanúi lehettünk, hogy valóban mennyire mesterségesek és könnyen leomolhatnak azok a falak, amelyeket a magyar és a szlovák kultúra közé építettek. Külön öröm volt, hogy Zsolnán kölcsönkaphattuk Jozef Šuška orgonaépítő nagyszerű, fasípos hordozható (portatív) orgonáját, amelynek hangja kedvesen odasimult a barokk kísérőhangszerek társaságába.  E mellett magyar népi instrumentumokkal (tekerőlant, magyar duda, koboz, kontra) dúsítottuk a hangzást, úgy, hogy a dallamok minden esetben megőrzik nemzetek feletti pásztori karakterüket, a Kárpát-medence közös zenei nyelvének derűs dallamvilágát.“ - fogalmazott.

„Mindig is fontosnak tartottuk, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a határon túli magyarokkal és a környező országokkal, de most a felvállalt plusz lelki szolgálat egy új dimenziót és még nagyobb értéket adott a koncerteknek.“ – mondta Zemlényi Katica, aki szerint a koncertsorozat történelmi, de a lényege még mélyebben van, az Evangélium egyfajta megtestesítében. "Szeresd embertársadat mint saját magadat. Ami más szóval azt is jelenti: Szeresd a másik nemzeti mivoltát mint a sajátodét. Egy lépés volt, hogy két nemzet testvérnek ismerje fel egymást." - fogalmazott.

Kultúra

 1. Mesés kezdés - több mint koncert a Somorjai sorozat

  Csütörtökön este Mesés kezdés címmel indult a megújult Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb műve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendült Dubóczky Gergely karmester vezetésével.

  2018.03.23.
 2. "Blablabla" - bemutatkozott a Székesfehérvári Balett Színház

  A Vörösmarty Színházban telt ház előtt mutatkozott be a Székesfehérvári Balett Színház. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesélt el a tánc nyelvén. Az est vendége volt az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes.

  2018.03.22.
 3. Tehetséges diákok mutatkoztak be a Vasváris Hét Művészeti Bemutatóján

  A Művészetek Háza adott otthont csütörtökön a Vasváris Hét egyik leginkább várt, hagyományos programjának, a Vasváris Művészeti Bemutatónak, ahol a diákok a legkülönfélébb művészeti ágakban mutatkozhattak be, így a nagy létszámú közönség komolyzenei, irodalmi, tánc,- és harcművészeti bemutatót is megtekinthetett. A Művészeti Bemutatón mintegy százötven diák lépett fel.

  2018.03.22.
 4. Élet a Kádár-kori lakótelepeken – előadás a VárosKép kiállításon

  Március 27-én, kedden 16 órakor Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársának a „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” című kiállításhoz kapcsolódó „Miért szeretjük, miért nem?-élet a Kádár-kori lakótelepeken” című előadására várják az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe. A belépés díjtalan, szeretettel hívják és várják az érdeklődőket

  2018.03.22.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka