Történelmi jelentőségű koncertek - Zsolnán járt a Vox Mirabilis Kamarakórus

Különleges hangverseny sorozatra kapott megívást a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus: Zsolnán, Székesfehérváron és Budapesten adták elő Georgius Zrunek Betlehemes miséjét magyar és szlovák nyelven, ezzel is erősítve a szlovák-magyar kapcsolatokat. A december 2-i zsolnai koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el.
2017.12.06. 08:16 |

Advent első vasárnapjának vigíliáján különleges élményben volt részük azoknak, akik eljöttek a zsolnai Szent Borbála-templomba. Ebben a templomban szolgált a 18. században Georgius Zrunek ferences páter, s itt írta meg két figyelemre méltó karácsonyi miséjét. A misék különleges jelentőségét az adja, hogy a latin miseszövegbe egy egész betlehemes játékot illesztett a szerző. S ami még érdekesebb: Georgius Zrunek, egy évvel később, miután áthelyezték Gyöngyösre, megírta a misék magyar változatát is. „Éppen idén ünnepeljük a magyar változat 250.évfordulóját, s ebből az alkalomból nagy feladatra vállalkoztunk: szlovák - magyar együttműködéssel koncertsorozatra kaptunk felkérést, melynek keretében az első mise magyar és szlovák változata hangzik el Magyarországon és Szlovákiában is” – mondta el Zemlényi Katica, a kórus karnagya.

A december 2-i koncert szimbolikus jelentőségű történelmi pillanat volt, mivel a magyar mise Zsolnán, ebben a teljesen szlovák környezetben eddig még sohasem hangzott el, méghozzá két jeles magyar együttes, a Musica Historica és a Vox Mirabilis előadásában. A szép számú zsolnai közönség jelentős része ismerte a mise szlovák változatát, és kíváncsian várta, hogyan hangzik majd ugyanez magyarul. 

A zsolnait követi egy magyarországi koncert Székesfehérváron, a Vox Mirabilis otthonában, december 9-én. Budapesten a szlovák változat csendül fel december 10-én a zsolnai Arcus és a rajeci Szent László Kórus tolmácsolásában, végül december 15-én a zsolnai ferences templomban fejeződik be a sorozat.

Marosz Diána, a koncertsorozat megálmodója elmondta, hogy 14 éve Zsolnán élő anyaországi magyarként nagyon fontos számára, hogy felkutassa a magyar-szlovák közös örökség emlékeit. Évek óta tervezte a szlovák-magyar koncertsorozatot, melyet Zemlényi Katicával immár 2 éve szervez.

Csörsz-Rumen István, a Musica Historica vezetője kiemelte, hogy felemelő, igazi adventi élmény volt az együttműködés a székesfehérvári és zsolnai zenésztársakkal. "Szem- és fültanúi lehettünk, hogy valóban mennyire mesterségesek és könnyen leomolhatnak azok a falak, amelyeket a magyar és a szlovák kultúra közé építettek. Külön öröm volt, hogy Zsolnán kölcsönkaphattuk Jozef Šuška orgonaépítő nagyszerű, fasípos hordozható (portatív) orgonáját, amelynek hangja kedvesen odasimult a barokk kísérőhangszerek társaságába.  E mellett magyar népi instrumentumokkal (tekerőlant, magyar duda, koboz, kontra) dúsítottuk a hangzást, úgy, hogy a dallamok minden esetben megőrzik nemzetek feletti pásztori karakterüket, a Kárpát-medence közös zenei nyelvének derűs dallamvilágát.“ - fogalmazott.

„Mindig is fontosnak tartottuk, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a határon túli magyarokkal és a környező országokkal, de most a felvállalt plusz lelki szolgálat egy új dimenziót és még nagyobb értéket adott a koncerteknek.“ – mondta Zemlényi Katica, aki szerint a koncertsorozat történelmi, de a lényege még mélyebben van, az Evangélium egyfajta megtestesítében. "Szeresd embertársadat mint saját magadat. Ami más szóval azt is jelenti: Szeresd a másik nemzeti mivoltát mint a sajátodét. Egy lépés volt, hogy két nemzet testvérnek ismerje fel egymást." - fogalmazott.

Kultúra

 1. Miklósa Erika és Karosi Bálint ad közös hangversenyt a Harmonia Albensisen

  Két világhírű művész ad közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozatában: csütörtökön este a Ciszterci templomban Miklósa Erika és Karosi Bálint lépnek fel. A rendezvény műsorában Bach barokk dallamai mellett egy Vivaldi stílusában megírt Karosi-mű csendül majd fel. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

  2018.07.16.
 2. Kiállítással és katonazenekari koncerttel folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.16.
 3. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója Fehérváron

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.16.
 4. A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron

  Július 18-án, szerdán 9-11 óráig „A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron” címmel Farkas Edit, Hajdu Hajnalka és Hraskáné Halász Tünde előadására várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti Csoportja az intézmény Oskola utcai épületébe.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka