Tisztelet a város pedagógusainak - átadták a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjakat

Minárikné Ambrus Magdolnának, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola igazgatójának, Dr. Kovács Lászlónénak, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetőjének és Dr. habil Györök Györgynek, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánjának adta át a város polgármestere a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjakat Fehérvár Pedagógusnapi ünnepségén, csütörtökön, a Hiemer-házban.
2018.06.07. 17:35 |

Az ünnepséget székesfehérvári diákszínjátszók, valamint a Versünnep és a Fehérvár Hangja döntőseinek Matuz János által rendezett előadása nyitotta meg. A műsort követően Dr. Cser-Palkovics András beszédében méltatta és megköszönte mindazt a munkát, amelyet a pedagógusok nap mint nap végeznek a jövő generáció érdekében. „Az év ezen napja az, amikor képviselőtársaimmal együtt, egy pillanatra megállva, megköszönjük az Önök munkáját, azt, hogy vállalták ezt a hivatást, szolgálatot. Köszönjük, hogy a fehérvári családok, édesanyák és édesapák Önökre bízhatják a legféltettebb kincseiket, a gyermekeiket.” - hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.

A pedagógusnapi ünnepségen idén is átadták a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjakat. Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjat adományozta Minárikné Ambrus Magdolnának, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola igazgatójának, Dr. Kovács Lászlónénak, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetőjének és Dr. habil Györök Györgynek, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánjának. „Székesfehérvár Oktatásáért” díj adományozható annak a természetes személynek, aki Székesfehérvár oktatásában tartós, kiemelkedő szakmai munkát végzett, így tevékenységével a városban nevelt, oktatott gyermekek, tanulók, vagy hallgatók javát szolgálta.

A kitüntetettek méltatása:

Minárikné Ambrus Magdolna, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola igazgatója, aki 1992 óta tagja az intézmény nevelőtestületének. Elkötelezettsége, vezetői eredményei a pedagógiai hivatás iránti alázatot mutatják. Személyisége meghatározó az intézmény működésében: következetesen, racionálisan, progresszív és egyben innovatív szemlélettel, problémamegoldó és rugalmas attitűddel irányítja az iskolát, annak tantestületét. Hivatástudatát mi sem példázza jobban, mint az, hogy az intézmény minden ügyét és történését számon tartja, a magas létszám ellenére valamennyi gyermeket név szerint ismeri, tudja családi körülményeiket, és minden tanítványhoz keresi a megfelelő utat a sikeres előrejutás érdekében. Iskolája számos versenyen, városi és egyéb rendezvényen szerepel szép eredménnyel. Személyisége, értékrendje és az általa képviselt erkölcsi normák példamutatóvá teszik őt a felnövekvő generációk és a pedagógus társadalom számára.

Dr. Kovács Lászlóné, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetője, akinek pedagógiai pályafutása 40 éve töretlen. A díjazott 1978 szeptemberében kötelezte el magát a székesfehérvári középiskolások mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkás és Szakközépiskolában, ahol 20 évet töltött gazdasági szaktanárként, gyakorlati oktatásvezetőként, majd igazgatóhelyettesként. Ezt követően az újonnan alakult Kodolányi János Középiskolában folytatta munkáját, melyet intézményvezetőként mind a mai napig végez. Kihívásokkal teli, sokszor embert próbáló feladatai mellett folyamatosan képezte magát. Önfejlesztése, az évek során megszerzett vállalkozói, marketing és közgazdasági végzettségei és szemlélete lehetővé tette, hogy a szokásostól eltérően irányítsa a rábízott iskolát. Az ő nevéhez köthető számos innováció és képzési forma beindítása és igények szerint folytatása. Magánintézményként működő iskolája gazdálkodását még a legnehezebb körülmények között is hatékonyan és eredményesen tudta megvalósítani. Kollégái és diákjai, az ő képességeinek és igényeinek ismerete, törekevéseinek támogatása egyaránt fontos számára. Tanárként, vezetőként és emberként leginkább az odafigyelés, az elfogadás, az újító és jobbító szellem, a lendület és a szakmaszeretet jellemzi őt.

Dr. habil Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja. Villamos üzemmérnökként végzett Székesfehérváron, a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki oklevelet, majd 1996-ban doktori címet, 2009-ben PhD fokozatot szerzett. 2015-ben habilitált az Óbudai Egyetemen a „Mikrokontrollerek és programozható analóg áramkörök egyedi alkalmazásai” című tudományos munkájával. Tízévi ipari gyakorlat után hívták vissza az oktatásba. Szakértőként, fejlesztőként, projektek résztvevőjeként és irányítójaként azóta is aktív részese az ipari gyakorlatnak: ez hitelesíti oktatási tevékenységét. Az eredményorientált gyakorlati szemlélet vezérli, népszerű előadója, gyakorlatvezetője és tananyag-kidolgozója több tantárgynak, mint például az Ambiens rendszerek vagy a Számítógépes folyamatirányítás. Kutatói tevékenységét is a gyakorlati szükségletekhez való alkalmazkodás jellemzi, több pályázat és konzorcium résztvevője és vezetője is volt. Munkájának köszönhetően megkezdődött a székesfehérvári műszaki felsőoktatás megerősítése: vezető szerepet vállalt az ipari, céges kapcsolatok kiépítésében, a duális képzés elindításában, az infrastruktúra fejlesztésében, az emberi kapcsolatok és a jó gyakorlatok fenntartásában.

A rendezvényen Székesfehérvár Önkormányzata nevében is gratuláltak a Pesti Vigadóban rendezett pedagógusnapi ünnepség egyetlen székesfehérvári kitüntetettjének, Vajgerné Bőhm Erikának, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettesének. Vajgerné Bőhm Erika, aki iskolai eladatai mellett a Gaja környzezetvédő egyesület titkári feladatait is ellátja, Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterétől és Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehette át a gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért adományozható Németh László-díjat.

A rendezvényen a meghívott pedagógusok mellett részt vettek Brájer Éva és Mészáros Attila alpolgármesterek, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület vezetője, Dancs Norbert, Székesfehérvár Járási Hivatalának vezetője, valamint több önkormányzati képviselő és intézményvezető is. A pedagógusnapi ünnepséget Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjének, az Árpád-ház program kormánybiztosának pohárköszöntője zárta.

Közélet

 1. A mártírokra emlékeztek a fehérvári zsidóság deportálásának 74. évfordulóján

  A székesfehérvári zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában emlékeztek meg vasárnap a 74 esztendővel ezelőtt Fehérvárról és Fejér megyéből deportált mintegy 3 ezer mártírról. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség megemlékezésén az istentiszteletet Darvas István, főrabbi és Zucker Immánuel, főkántor vezette.

  2018.06.17.
 2. Ezúttal is sokan voltak a Feketehegy-Szárazréti Egészségnapon

  A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagiskolájában várták Egészségnapra Feketehegy-Szárazrét lakóit szombaton. Ingyenes állapotfelmérés (vérnyomás, vércukor BMI) és különféle szűrővizsgálatok várták a városrészieket, így volt EKG, kardiológiai, dietetikai és gyógytorna-tanácsadás, boka-kar index meghatározás és melanómaszűrés is. Az eseményre ellátogatott Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka is.

  2018.06.16.
 3. Önkormányzati támogatás igényelhető homlokzat és tető felújítására

  A belvárosi épületek felújítására visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a város önkormányzatához a tulajdonosok. A korábbi 3 millió forint helyett jelenleg 6 millió forint a támogatás felső határa és ugyanennyi kamatmentes visszatérítendő támogatásra is lehet pályázni.

  2018.06.15.
 4. Milliárdos fejlesztésekről is döntöttek a pénteki közgyűlésen

  A Székesfehérvári Középiskolai Campus első ütemének megépítésére közbeszerzési eljárást írt ki a testület, ami azt jelenti, hogy a volt Ybl helyén épül fel a 21. századi körülményeket biztosító új Vasvári, mellette pedig teljesen felújítják a Kodolányi középiskolát. A Bartók Béla tér felújításának tervezésére szintén közbeszerzést írtak ki és döntöttek a fehérvári 12 éves fiataloknak ingyenesen biztosított HPV elleni védőoltás beszerzéséről is.

  2018.06.15.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek