Tánccal és művészzászlókkal nyílt meg a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál

A Fő utcai utcai művészzászló-kiállítással együtt nyílt meg pénteken este a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál. A megnyitón, ahol fellépett a Székesfehérvári Balettszínház két művésze is, Falvay Miklós médiaművész arról szólt, hogy a mindannyiunkban ott rejlő kreativitás összeköt minket és ennek segítségével könnyebben érthetjük meg a művészeket és alkotásaikat is. A fesztivál május 19-ig számtalan érdekes programmal várja a fehérváriakat.
2018.05.11. 19:06 |

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál részletes programjáról ITT tájékozódhat!

A Fő utcai utcai művészzászló-kiállítással együtt nyílt meg a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál. Az utca „kiállítóterében” lobogó új alkotások között az Ecsedi Mária - Hegedűs 2 László és a Debreceni Katalin - Szabó Anikó - Paczona Márta készítette műveket is láthatjuk.

 A megnyitón Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője elmondta, hogy kedvező fogadtatásra talált a fehérváriak körében a fesztivál új helyszíne, a Zichy liget, ahol este elkezdődnek a kertmozi előadásai. Hozzátette, hogy nem csak erre a hétvégére, hanem a következő hét napjaira és igen sok érdekes programmal kedveskednek a fesztivál látogatóinak.

Székesfehérvár polgármestere a Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján köszönetet mondott mindenkinek, aki tett azért az előző években, hogy szép hagyománnyá váljon a fesztivál.

Köszönetet mondott a Fehérvári Programszervező Kft.-nek is, hogy az idén mertek változást eszközölni és elindítani „Azáltal, hogy a Belvárosban vagyunk, a figyelem is sokkal nagyobb, a fesztivál így be fogja tölteni azt a missziót is, hogy minél több emberhez eljuttasson valamilyen kulturális tartalmat, értéket, üzenetet.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, aki szólt arról is, hogy az elmúlt egy-két napban nagyon sok fotó készült különböző alkotásokról, a művészzászlókról, vagy a kertmozi előkészületeiről a közösségi oldalakon, ami a legjobb reklámja a fesztiválnak.

A Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján bemutatkozott a közönségnek a Székesfehérvári Balettszínház két alapító művésze, Cristina Porres Mormeneo és Graziano Bongiovanni is.

A Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos megnyitóján Falvay Miklós médiaművész a kreativitásról is szólt, ami nem csak a művészetek művelőinek sajátja, hanem például a mérnököké, akik képesek olyan gépeket alkotni, amik a legkülönbözőbb feladatokat képesek elvégezni helyettünk.

„Ha valaki a saját szakmáját a legmagasabb szinten űzi, azt mondjuk, hogy a szakmájának a művésze. Azt gondolom, hogy mindannyiunkban lakik kreativitás, a művészet pedig összeköt bennünket. Ha meg tudjuk találni a bennünk rejlő kreativitást, könnyebb lesz megérteni a művészt is.” - fogalmazott Falvay Miklós.

A megújult programkínálatot színesíti a fesztivál idejében rendezett Nemzeti Emlékhelyek napja és a Fehérvári Könyvnapok is. A kulturális intézmények mellett a Zichy liget lesz a fő helyszín, ahol kertmozi, land art alkotások, interaktív tűdombormű, léleklepkékre váró Lepkeház, óriási hajóhinta, kortársbalett-beavató program, utazó fotólaboratórium várja igényes szórakozásra a látogatókat.

Kultúra

 1. Pünkösdi Virágálom - lássuk a szépet, a jót és tiszta szívvel örüljünk!

  Ismét virágba borul Székesfehérvár belvárosa Pünkösd hétvégéjére. A város virágkötő mesterei idén a Barokk évhez kapcsolódva alkottak a Belvárosban. „Díszítsük fel szeretetünkkel, békességünkkel, kedvességünkkel szívünket és lelkünket is. Ha így teszünk, akkor valóban szép lesz a pünkösdi hétvége, gazdagabbá teszi az életünket és boldogabbá teszi a várost.” - mondta Spányi Antal fehérvári püspök a Pünkösdi Virágálom megnyitóján.

  2018.05.18.
 2. Megnyílt az újrainstallált Réber László emlékkiállítás a Hiemer házban

  Pénteken az újrainstallált Réber László emlékkiállítás megnyitójára került sor a Hetedhét Játékmúzeumban, ahol a csodálatos rajzokat izgalmas terekben, igényes megoldásokkal mutatják be a látogatóknak. A kiállítás szakmai megnyitóján Tettamanti Béla grafikusművész idézte fel Réber László alakját, aki a magyar grafika aranykorának meghatározó alkotójaként tevékenykedett.

  2018.05.18.
 3. Kalotaszegi tájak és templomok - Csobaji Zsolt, festőművész kiállítása Fehérváron

  Május 18-án, pénteken 18 órakor nyílik meg Csobaji Zsolt, festőművész „Kalotaszegi tájak és templomok” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A tárlatot Péntek Imre, József Attila-díjas költő, művészeti író nyitja meg, közreműködik Tombor Bea és Hahn-Kakas István. A tárlat június 15-ig tekinthető meg.

  2018.05.18.
 4. Elődöntő a II. András király vetélkedőn – 21 csapat mérte össze tudását

  II. András király címmel hirdetett szellemi vetélkedőt idén az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület. A csütörtöki elődöntőben 4 csoportban, 21 csapat mérte össze tudását a Lövölde úti Nyugdíjas Szolgáltatóházban, a résztvevőknek 30 kérdésből, illetve két táblázatból álló feladatlapot kellett megoldaniuk.

  2018.05.17.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka