Tánccal és művészzászlókkal nyílt meg a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál

A Fő utcai utcai művészzászló-kiállítással együtt nyílt meg pénteken este a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál. A megnyitón, ahol fellépett a Székesfehérvári Balettszínház két művésze is, Falvay Miklós médiaművész arról szólt, hogy a mindannyiunkban ott rejlő kreativitás összeköt minket és ennek segítségével könnyebben érthetjük meg a művészeket és alkotásaikat is. A fesztivál május 19-ig számtalan érdekes programmal várja a fehérváriakat.
2018.05.11. 19:06 |

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál részletes programjáról ITT tájékozódhat!

A Fő utcai utcai művészzászló-kiállítással együtt nyílt meg a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál. Az utca „kiállítóterében” lobogó új alkotások között az Ecsedi Mária - Hegedűs 2 László és a Debreceni Katalin - Szabó Anikó - Paczona Márta készítette műveket is láthatjuk.

 A megnyitón Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője elmondta, hogy kedvező fogadtatásra talált a fehérváriak körében a fesztivál új helyszíne, a Zichy liget, ahol este elkezdődnek a kertmozi előadásai. Hozzátette, hogy nem csak erre a hétvégére, hanem a következő hét napjaira és igen sok érdekes programmal kedveskednek a fesztivál látogatóinak.

Székesfehérvár polgármestere a Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján köszönetet mondott mindenkinek, aki tett azért az előző években, hogy szép hagyománnyá váljon a fesztivál.

Köszönetet mondott a Fehérvári Programszervező Kft.-nek is, hogy az idén mertek változást eszközölni és elindítani „Azáltal, hogy a Belvárosban vagyunk, a figyelem is sokkal nagyobb, a fesztivál így be fogja tölteni azt a missziót is, hogy minél több emberhez eljuttasson valamilyen kulturális tartalmat, értéket, üzenetet.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, aki szólt arról is, hogy az elmúlt egy-két napban nagyon sok fotó készült különböző alkotásokról, a művészzászlókról, vagy a kertmozi előkészületeiről a közösségi oldalakon, ami a legjobb reklámja a fesztiválnak.

A Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján bemutatkozott a közönségnek a Székesfehérvári Balettszínház két alapító művésze, Cristina Porres Mormeneo és Graziano Bongiovanni is.

A Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos megnyitóján Falvay Miklós médiaművész a kreativitásról is szólt, ami nem csak a művészetek művelőinek sajátja, hanem például a mérnököké, akik képesek olyan gépeket alkotni, amik a legkülönbözőbb feladatokat képesek elvégezni helyettünk.

„Ha valaki a saját szakmáját a legmagasabb szinten űzi, azt mondjuk, hogy a szakmájának a művésze. Azt gondolom, hogy mindannyiunkban lakik kreativitás, a művészet pedig összeköt bennünket. Ha meg tudjuk találni a bennünk rejlő kreativitást, könnyebb lesz megérteni a művészt is.” - fogalmazott Falvay Miklós.

A megújult programkínálatot színesíti a fesztivál idejében rendezett Nemzeti Emlékhelyek napja és a Fehérvári Könyvnapok is. A kulturális intézmények mellett a Zichy liget lesz a fő helyszín, ahol kertmozi, land art alkotások, interaktív tűdombormű, léleklepkékre váró Lepkeház, óriási hajóhinta, kortársbalett-beavató program, utazó fotólaboratórium várja igényes szórakozásra a látogatókat.

Kultúra

 1. Miklósa Erika és Karosi Bálint ad közös hangversenyt a Harmonia Albensisen

  Két világhírű művész ad közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozatában: csütörtökön este a Ciszterci templomban Miklósa Erika és Karosi Bálint lépnek fel. A rendezvény műsorában Bach barokk dallamai mellett egy Vivaldi stílusában megírt Karosi-mű csendül majd fel. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

  2018.07.16.
 2. Kiállítással és katonazenekari koncerttel folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.16.
 3. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója Fehérváron

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.16.
 4. A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron

  Július 18-án, szerdán 9-11 óráig „A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron” címmel Farkas Edit, Hajdu Hajnalka és Hraskáné Halász Tünde előadására várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti Csoportja az intézmény Oskola utcai épületébe.

  2018.07.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka