Szombaton tartják a Szőlős Pákozd Gasztro-találkozót

 Szombaton délelőtt 10.00 órakor a Halfőző Nap megnyitójával kezdődik a Szőlős Pákozd Gasztro-találkozó. A Hősök terén tartott egész napos programon kulturális és hagyományőrző műsorokkal kedveskednek a résztvevőknek Pákozdon. A délelőtt folyamán halfőző verseny, borkóstoló és borverseny is várja az érdeklődőket. Ezt követően a délutáni órákban kulturális fellépők, sztárvendégek színesítik az eseményt.
2015.06.23. 13:12 |
Szombaton délelőtt 10.00 órakor a Halfőző Nap megnyitójával kezdődik a Szőlős Pákozd Gasztro-találkozó. A Hősök terén tartott egész napos programon kulturális és hagyományőrző műsorokkal kedveskednek a résztvevőknek Pákozdon. A délelőtt folyamán halfőző verseny, borkóstoló és borverseny is várja az érdeklődőket. Ezt követően a délutáni órákban kulturális fellépők, sztárvendégek színesítik az eseményt.
 A Pákozd Nagyközség által szervezett hagyományteremtő rendezvényen bárki részt vehet, akinek birtokában van a halfőzés tudománya, a bogrács és a belevaló konyhakész alapanyag. Az elkészített ételeket két kategóriában értékelik majd a hozzáértő zsűri jóvoltából: halászlevek, valamint egyéb halételek, de emellett különdíjakat is felajánlanak a szervezők. A főzőcsapatoknak tűztálcát, tűzifát, a csapat nevére szóló főzőhelyet, sörasztalt és padot, valamint ivóvíz-vételezési lehetőséget is biztosítanak. Fontos információ, hogy aki gázzal szeretne főzni, annak magának kell gondoskodnia a főzéshez szükséges eszközről. A szervezők abban is segítséget adnak, hogy a kitelepült pékségnél a csapatok nevére szóló kenyérvásárlási lehetőséget nyújtanak a jelentkezési lapon leadott mennyiségnek megfelelően.
 
 Június 26-án, pénteken borászati szakmai nappal kezdődik el Szőlős Pákozd Gasztro-találkozó. Az esemény keretében a pákozdi Lics Pincészetben, illetve az agárdi L. Simon Borászatban tartanak birtokszemlét a szakmai napon megjelenteknek. Ezt követően a határon túlról érkező borászoknak nyílik lehetőségük a bemutatkozásra. A borászati szakmai nap a Pákozdon szervezett konzultációval zárul.
 
 A nagyközönség és a főzőcsapatok számára az esemény fő napja szombaton, június 27-én lesz. A főzés a rendezvény megnyitását követően szombaton délelőtt 10:00 órakor, az egy időben történő tűzgyújtással kezdődik el, és addig tart, míg az ételek el nem készülnek. A főzőhelyet reggel 08:00 órától foglalhatják el a csapatok. Aki egynél több ételt szeretne elkészíteni, a jelentkezési lapon kell feltüntetnie, hogy több tűztálcát kér. A szervezők kérik a résztvevőket, hogy a főzés, továbbá a tűzgyújtás előkészületeit a rendezvény megnyitását megelőzően kezdjék el. A gasztronómiai program hivatalos megnyitója után a HM Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.
 
 A finomságok elkészítése közben számos kulturális és hagyományőrző kísérőprogramon érezhetik jól magukat a megjelentek a Szőlős Pákozd Gasztro-találkozón. A halfőző versenyen kívül a Pákozdi Művelődési Házban és annak udvarán horgászcikk börzével és vásárral, a nádaratás eszközeinek, továbbá a nádból készült termékek bemutatójával, illetve kézműves kirakodóvásárral is kedveskednek az érdeklődőknek. A rendezvény szervezői a legkisebbekről sem feledkeztek meg: az egész napos program során játszóház, arcfestés és a legkülönfélébb kézműves foglalkozások várják a gyermekeket.
 
 A szombati esemény egyik különlegessége lesz a határon túli borok találkozója, melynek keretében a Szerémség (Szerbia), a Felvidék (Szlovákia), a Muravidék (Szlovénia) és a Ménesi borvidék – Érmellék (Partium) legfinomabb nedűit lehet megkóstolni. Az eredményhirdetés után a minél jobb hangulat érdekében a Halfőző Napon a Bakator zenekar és Fenyő Miklós is fellép a Szőlős Pákozd Gasztro-találkozón. A nagyszabású esemény Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével, L. Simon László, a Miniszterelnökség Parlamenti államtitkárának szakmai védnökségével, valamint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő védnökségével valósul meg.