Programkavalkád Szent Iván éjjelén - a tizedik Múzeumok Éjszakáját rendezik

Egész estés kikapcsolódásra csábítja a közönséget a Múzeumok Éjszakája, június 24-én, szombaton. A rendezvénysorozat éppen az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén kerül megrendezésre. A rendezvények központi témája idén az értékőrzés lesz. A programokról a szervezők tartottak sajtótájékoztatót pénteken, a Püspöki Palota Dísztermében.
2017.06.16. 12:49 |

„Tizedik alkalommal fognak össze szakmai alapon, önkéntesen Székesfehérvár és a környék kulturális intézményei, hogy Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával megszervezzék a Múzeumok Éjszakája rendezvényeit. Idén 14 székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy 27 helyszínen közel 100 program keretében minőségi kulturális élményt szerezzen a látogatóknak. Székesfehérvár és Pákozd között idén is ingyenes buszjáratok közlekednek. A rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok – amelyekért minimum 200 forint adományt szeretnénk kérni – minden helyszínen belépőjegyként, a helyi autóbuszjáratokon pedig menetjegyként használhatók. 6 éves kor felett kötelező a karszalag. Az adományokat a hátrányos helyzetű gyermekek múzeumlátogatására fordítjuk.” – mondta el Spányi Antal megyés püspök, aki hozzátette: „Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakája nemcsak a múltat és a jelent hozza közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönzi az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos élet képviselőit. A visszajelzések alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy közös munkánk eredményeképpen a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája a minőségi kulturális kikapcsolódás védjegyévé vált.

A székesfehérvári programsorozat nemcsak a Múzeumok Éjszakájának, hanem a kultúra éjszakájának is tekinthető, hiszen a kiállítóhelyeken kívül egyéb, a közművelődést szolgáló intézmények, könyvtár, színház, sőt iskola is kapcsolódik a kezdeményezéshez.” – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester, aki elmondta még hogy a Múzeumok Éjszakáját idén Aba-Novák Vilmos festőművész emléke előtti tisztelgésként ajánlja a város. Jövő szombaton nyílik meg a nagy érdeklődéssel várt „Színek és színek megint” című kiállítás, amely igen értékes, részben magángyűjteményekből származó alkotásokat vonultat fel. Az érdeklődőket 16 órára a mester Koronázó téri szobrához várják, ahol koszorút helyeznek el, majd körséta indul a Nemzeti Emlékhely és a Városháza érintésével, az Aba-Novák alkotások megtekintésével. A séta a Csók István Képtárba vezet, ahol a különlegesen szép kiállítás keretében ismerhetjük meg a művész életművét, akinek a város sokat köszönhet.

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy Múzeumok Éjszakája egyedülálló és példaértékű kezdeményezés, amely nem jöhetett volna létre a komoly erkölcsi és anyagi támogatások nélkül. Az igazgató megköszönte Spányi Antal megyés püspök erkölcsi és anyagi támogatását, valamint hozzátette, hogy a tíz évvel ezelőtti kezdetekhez képest a város megduplázta a támogatását.

A nap legnagyobb eseménye az Aba-Novák Vilmos életművéből válogató kiállítás megnyitója lesz. Az este folyamán több más kiállítás is nyílik, a tárlatvezetések mellett sok egyéb érdekes, különleges programot kínálnak a szervezők: nosztalgia-játszóház, családfakutatás, cirkuszi előadás, felolvasóest és fényfestés, a Városház téren veteránautó-kiállítás is várja a látogatókat. És persze sok zene: az ír muzsikától a katonazenén át az ortodox kórusművekig sokféle nívós koncertet rendeznek jövő szombaton.

A Múzeumok Éjszakája részletes programjai 2017 június 24-én

Az Egyházmegyei Múzeum új kiállítással készül június 24-re: a Föld és ég között című tárlat 18 órakor nyílik, több vezetésen is részt vehetnek az érdeklődők. A múzeum udvarán bor- és sörkóstoló lesz, utóbbin a püspökség kézműves söreit ízlelgethetik a vendégek, miközben a MusiColore Énekegyüttes és a tüzes délszláv népzenét játszó Poklade Zenekar koncertjét élvezik.

A Fejér Megyei Levéltár a 70-80-as évek köré szervezte programjait: előadást hallhatnak például a korszak könnyűzenei politikájáról, de lesz nosztalgia-játszóház és esti meseként diavetítés is, az éjszakát pedig a Blues Henger Band koncertje zárja.

A Városháza is kinyitja a kapuit, az esti vezetések 21 és 22 órakor kezdődnek. A Kovács Jenő Óramúzeumban a különleges szerkezetek mellett minden órában vetítéseket is láthatnak az érdeklődők. Az Alumíniumipari Múzeumban fémöntészeti bemutatón vehetnek részt, lesz dalest, ahol bányász-kohász-öntész dalokat hallhat a közönség. A Kairosz Kultúrműhelyben Yann Arthus-Bertrand, francia fotográfus, humanista 2015-ben készült filmjét tekinthetik meg a látogatók, akiket a film után beszélgetésre várnak.
A Szabadművelődés Házában a Nemzetközi Faszobrász Szimpózium, a Rönkfeszt záróeseményei adják a program gerincét. A Tulipiros Játékműhely a játékligetbe hívja a családokat, ahol a népi élet tárgyait felhasználó ügyességi és fejtörő játékokat játszhatnak. 18 órakor Kosztics László roma fafaragó művész alkotásaiból nyílik kiállítás, majd az LGT emlékzenekar koncertje következik. Éjfélig távcsöves bemutató is várja az érdeklődőket a Csillagdában. A Múzeumok Éjszakáján a Vasvári Pál Általános Iskola Pincegalériája is kinyit. Középkori időutazásukon I. István korától mutatják be a város erődítményeit, ostromait.

A Bory-vár programjai a család témája köré szerveződnek: az érdeklődők bepillanthatnak a művészházaspár és családja által lakott lakásmúzeumba, ahol a leszármazottaknak köszönhetően megőrizték az eredeti enteriőrt. Lesz játékos családfa-kutatás, félóránként tárlatvezetések indulnak a dédunokákkal, sötétedés után pedig varázslatos fénybe öltözik a vár. A különleges hangulatban 20 órától élvezhetik a Szelíd Csavargók ír zenei együttes koncertjét, amelynek egyik tagja szintén Bory-leszármazott.

A Múzeumok Éjszakáján minden évben sokan keresik fel a város egyik kiemelkedő műemlékét, a Rác utcai szerb ortodox templomot. Jövő szombaton már 10 órától látogatható az épület, amelyben megtekinthető az első szerb festőnő emlékét őrző kiállítás és a gyönyörű ikonosztáz. A nap folyamán több alkalommal lesznek tárlatvezetések, az esti órákban hangversenyt ad az Ortodox Egyházi Kórus.

A Helyőrségtörténeti Gyűjteményben a látogatók megtekinthetik a 17. honvéd gyalogezred parancsnoka, Sipos Gyula ezredes emlékeit, lesz fegyverbemutató, 19 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad koncertet. Innen indul ingyenes busz a Katonai Emlékparkba, Pákozdra, ahol apród és hadapródképző várja a gyerekeket, de lesz itt célba lövés és bátorságpróba is.

A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei általában 14 órától éjfélig várják az érdeklődőket: a Rendház udvarán lesz például emlékérme-verés, interaktív foglalkozás a római kori étkezési szokásokról, szakvezetés az állandó és az időszaki kiállításokban. A Deák Gyűjteményben késő esti előadás keretében nyitják meg Medgyessy Ferenc kiállítását, a Kéjes képek tárlata kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott – ezt megelőzően fél kilenckor Jónás Vera koncertje viszont mindenkinek. A Hetedhét Játékmúzeumban este tíztől Réber „egyperceseket”, vagyis azokat az Örkény István írásokat hallhatják az érdeklődők Váradi Eszter Sára és Tűzkő Sándor előadásában, amelyeket Réber László illusztrált. A Budenz-ház hangulatos miliőjében a tárlatvezetés után kollázsokat készíthetnek, az Új Magyar Képtár tárlatvezetésekkel készül, 21 órától az udvaron alternatív rock koncert kezdődik.

Kultúra

 1. Hangverseny-orgonát építenek a fehérvári evangélikus templomban

  A reformáció 500. évfordulóján és a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség önállóságának 150. évfordulója küszöbén a fehérvári gyülekezet társadalmi összefogás mellett folytatná 2006-ban félbehagyott – hangversenyek megrendezésére is kiválóan alkalmasnak szánt – orgonájának építését. A fehérvári evangélikusok szeretnék, ha az egyházi és városi-közösségi célokra egyaránt tervezett hangszer megépítését széles társadalmi összefogás övezné.

  2017.08.23.
 2. Az ötezredik látogatót köszöntötték az Aba-Novák-kiállításon

  Az ötezredik látogatót köszöntötték szerdán a „Színek és színek megint” című Aba-Novák kiállításon, ezzel újabb jelentős állomásához érkezett a Magyar Kultúra Napján a Csók István Képtárban megnyílt tárlat. Hidvégi Dorottyát Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója és Brájer Éva alpolgármester köszöntötte.

  2017.08.23.
 3. Szent László király köszöntése - képzőművészeti pályázatot írtak ki

  A „Szent László király köszöntése” című képzőművészeti pályázatra szeptember 24-ig lehet alkotásokkal nevezni. Diákoktól és felnőttektől egyaránt várnak alkotásokat kötetlen művészeti ágban, a legjobb pályamunkákat Székesfehérváron és Zágrábban is kiállítják.

  2017.08.23.
 4. Újra nyitnak a könyvtárak - szeptemberben zárul a Nagy Olvasásmánia pályázat

  Hamarosan vége a nyári szünetnek, újra nyitnak a könyvtárak: a városi könyvtár Központi Könyvtárának részlegei és több tagkönyvtár már ezen a héten várja a látogatókat. A Nagy Olvasásmánia pályázat leadásáig még több hetük van a lelkes olvasó gyerekeknek és felnőtteknek.

  2017.08.23.

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás