Galamb és kisállat kiállítás lesz hétvégén a Volán Sportcsarnokban

  Az Alba Regia Galamb és Kisállat- tenyésztő Egyesület idén is megrendezi a hagyományos galamb és kisállat kiállítást, amelyen 60 fajta kisállat, több mint 900 példánya lesz látható. Január 7-én és január 8-án a Volán Sportcsarnokban (Börgöndi út 14, Alba Volán központi telephely) felállított kiállítási ketrecekben galambokat, nyolc fajta baromfit, nyulakat és közel húsz fajta fajta díszmadarat láthatnak az érdeklődők.
2017.01.06. 09:25 |
 Az Alba Regia Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület idén is megrendezi a hagyományos galamb és kisállat kiállítást, amelyen 60 fajta kisállat, több mint 900 példánya lesz látható. Január 7-én és január 8-án a Volán Sportcsarnokban (Börgöndi út 14, Alba Volán központi telephely) felállított kiállítási ketrecekben galambokat, nyolc fajta baromfit, nyulakat és közel húsz fajta fajta díszmadarat láthatnak az érdeklődők. 
Az Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnökéről készített portrénkat ITT olvashatja!
1982 óta minden évben megrendezi galamb kiállítását az V-061 Alba Regia Galamb - és Kisállattenyésztő Egyesület. A kiállítás az évek során kibővült a díszbaromfik és a nyulak bemutatásával, az idei évtől pedig díszmadár tenyésztők is lesznek. Legnagyobb számban a galambok vannak, köztük a városunk nevét viselő székesfehérvári bukógalamb. A fajta szinte valamennyi szín - és rajzváltozatát bemutatják a fajtaklub tenyésztői. 
Szűcs Antal, a V-061 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke elmondta, hogy a korábbi kiállításokhoz képest több kisállat lesz, több mint másfélszeresére nő a megtekinthető galambok, díszmadarak és nyulak száma. Kiemelte, hogy a kiállítás szombaton és vasárnap a teljes nagyközönség számára nyitva lesz, a pénteki napon pedig a fiatalok kapnak lehetőséget, hogy egyénileg, vagy csoportosan - szakmai vezetéssel - látogathassák meg a kiállítást.
Bárány István, a Székesfehérvári és Erdélyi Bukógalambokat Tenyésztők Fajtaklubjának elnöke szólt arról is, hogy a galambtenyésztés, nyúltenyésztés komoly hagyományokkal rendelkezett Székesfehérváron. Városunk büszkesége, a székesfehérvári bukógalamb ma már világszerte ismert, első írásbeli említése 1925-re datálható. Számos nemzetközi kiállításon népszerűsítik a székesfehérvári bukógalambot köszönhetően a tenyésztők hozzáállásának és Székesfehérvár Megyei Jogú Város segítségének.
Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere a hétvégi esemény kapcsán elmondta, hogy a madár és kisállatkiállítás szép színfoltja Székesfehérvár közösségi életének. Hozzátette, hogy aki otthonában tart díszmadarat, vagy bármilyen más állatot, az felelősséget vállal egy másik élőlényért, és hálából szeretetet, szépséget kap cserébe. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek a kisállattenyésztők összefogásával megvalósut programért, amely a város egész közösségét is erősíti.
A rendezvényhez két országos érdekeltségű szervezet, a Mondain Fajtaklub, illetve a Székesfehérvári és Erdélyi Bukógalambokat Tenyésztők Fajtaklubja is kapcsolódik. A francia eredetű Mondain galambfajtát leginkább Franciaországban, Németországban és Magyarországon tenyésztik, nálunk az Alföldön igen népszerű, de a Dunántúlon is vannak követői. A hétvégi kiállításon közel 35 tenyésztő 360 egyedét, annak különféle színváltozatait tekinthetik meg a vendégek. – mondta Zsákovics István, a Magyarországi Mondain Fajtaklub elnöke.
Több mint 40 éves múltra tekint vissza a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete, amely minden év szeptemberében rendezi meg hagyományos kiállítását, bemutatva az egyes kontinensek ritka madárfajtáit, azok különféle szín-mutációit. Körtélyesi Ferenc elnök elmondta: színes „csapattal” készülnek a mostani seregszemlére is, és igyekeznek bemutatni a díszmadártartás örömeit és eredményeit.