Életre kelt Szent István vára - a dinnyési Várparkban látható a királyi palota makettje.

Géza fejedelem palotájával és Szent István király fehérvári várával bővült a dinnyési Várpark. Az új építmény bemutatásán Székesfehérvár történelmének legfőbb ismerőjére, dr. Siklósi Gyula régészre is emlékeztek. Az eredetiben már nem látható vár makettje dr. Siklósi Gyula régész kutatásai nyomán készülhetett el. Mint Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója elmondta, hogy a makettre kikerülőtáblákon is szó szerint "az a szöveg található, amit Gyula bácsi lediktált”.
2017.03.13. 17:25 |
Géza fejedelem palotájával és Szent István király fehérvári várával bővült a dinnyési Várpark. Az új építmény bemutatásán Székesfehérvár történelmének legfőbb ismerőjére, dr. Siklósi Gyula régészre is emlékeztek.
KÉPGALÉRIA - nézze meg milyen lett Szent István király várának makettje

A több mint 30 vármakettet felvonultató park központi helyére került a most bemutatott vár, amely Géza fejedelem palotáját és palotakápolnáját, illetve Szent István király fehérvári várát is megjeleníti. Az eredetiben már nem látható vár makettje dr. Siklósi Gyula régész kutatásai nyomán készülhetett el. Mint Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója elmondta: „A makettre kikerülő ismertetőtáblákon is szó szerint az a szöveg található, amit Gyula bácsi lediktált”.
Cser-Palkovics András arról is beszélt az átadáson, hogy "egy ilyen hely annyit ér, amennyi gyermeket ide elhozunk.” A nemzet nagyságát ismerhetik itt meg, helyeket, történeteket, személyeket, ami fontos része a nemzettudat erősítésének. Az átadott maketthez kapcsolódóan elmondta: „Legyünk büszkék arra, hogy a nemzet történelmi fővárosának, Székesfehérvárnak lehetünk a polgárai!”

A most "átadott" palota és királyi vár makettjét Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.
Az eredetijében már nem látható vár hátteréről, a Székesfehérvárt érintő történelmi kutatásokról Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója beszélt. Elmondta, hogy a szakmai viták ellenére kijelenthető: „Székesfehérvár az Árpád-korban a dinasztia székvárosaként, az ország legfontosabb városa, a magyar király hatalmát reprezentáló szimbólum, az ország fő városa, azaz az ország fővárosa volt, mivel így nevezik a történeti források.”

Kultúra

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás