Elkészült az Aranybulla Könyvtár új gyermekrészlege

Az Aranybulla Könyvtárba került a Zentai úti Tagkönyvtár könyvállományánya. A város finanszírozásában  még a nyáron megtörtént a Zentai utcai Általános Iskola könyvtára, valamint az Aranybulla Könyvtár átalakítása. Az iskolában a volt könyvtárhelyiségben tornaszobát hoztak létre, az Aranybulla Könyvtárban pedig a könyvállomány gyarapodása miatt vált szükségessé a bővítés és egy új gyermekrészleget alakítottak ki.
2017.01.09. 12:03 |
Az Aranybulla Könyvtárba került a Zentai úti Tagkönyvtár könyvállományánya. A város finanszírozásában  még a nyáron megtörtént a Zentai utcai Általános Iskola könyvtára, valamint az Aranybulla Könyvtár átalakítása. Az iskolában a volt könyvtárhelyiségben tornaszobát hoztak létre, az Aranybulla Könyvtárban pedig a könyvállomány gyarapodása miatt vált szükségessé a bővítés és egy új gyermekrészleget alakítottak ki.
KÉPGALÉRIA - ilyen lett az új gyermekrészleg az Aranybulla Könyvtárban
Csiszárné Mahler Mónika, az Aranybulla Könyvtár igazgatója köszönetet mondott a városnak, hogy a Zentai úti Tagkönyvtár gyűjteményét rájuk bízta és kialakította az új helyiséget. Köszönetet mondott továbbá a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének az anyagi forrás biztosításáért és a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak az együttműködésért, valamint a kollégáknak, a kulturális közfoglalkoztatott munkatársaknak és az önkénteseknek az áldozatos munkáért.

Az ünnepi programon F. Dőry Magdolna, Radnóti-díjas versmondó Takács Gyula Vallomás a könyvtárról – Könyvtár, hatodik kontinens című művéből mondott egy részletet, majd a Zentai Úti Általános Iskola 2. B osztályos tanulói adtak vidám zenés-verses műsort, és vették birtokba a részleget.
Egy város életében mindig kiemelt ünnepnap, amikor a kultúra területén tudunk intézményt avatni, beszámolni bővítésekről, fejlesztésekről. Azért is fontos ez a pillanat, mert egy komoly összefogás eredményeként valósult meg: köszönöm a könyvtáros szakmának, a hivatásukat gyakorló és annak a felelősségét felvállaló szakembereknek a belátását, amelynek eredményeként az összefogás létrejött és több problémát is meg tudtunk oldani.” – fogalmazott Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere az új részleg átadásán.

Az eseményen a város polgármestere Cser-Palkovics András mellett ott volt L. Simon László országgyűlési képviselő, a támogatók képviselői és a könyvtár dolgozói.
Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a terület önkormányzati képviselője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a gyermekrészleg bővülhetett, mint mondta, a gyermekek minél korábbi bevezetése az olvasás világába elengedhetetlen. Az emberfeletti munkával felújított helyiségről azt mondta, igazi belső indíttatással valósult meg és valódi ékszerdoboznak nevezte a kialakított részleget.

A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének nevében Pál Gábor elnökségi tag elmondta, hogy a hozzájuk tartozó intézmények közül az Aranybulla Könyvtár kiemelkedik mind a munka minősége, mind pedig a kialakított igényes környezet tekintetében. Az UNESCO vonatkozó kiáltványából idézve a tudás kapuja felé vezető útként határozta meg a könyvtárakat – amely út tele van feladatokkal a digitális fejlődés korában. Érveinek sorában hangsúlyozta, hogy a könyvtárak nem egyenlőek a könyvekkel, hanem komoly közművelődési programok szervezői, helyszínei, ami a gyermekek tekintetében, az olvasás megszerettetésében még inkább fontos.
Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója felidézte azt a folyamatot, ahogy a két könyvtár összevonásra került, a probléma felmerülésétől a döntések meghozatalán át a kivitelezésig. Azt mondta, hogy könyvtárosokként nemcsak a saját intézményükről kell gondolkodniuk, hanem ezen túllépve az olvasóközönség érdekeit kell nézniük. Kifejezte reményét, hogy a gyerekek közül sokan jönnek majd a több mint 12 ezer dokumentummal bővült Aranybulla Könyvtárba – és minden látogatót invitált a Vörösmarty Mihály Könyvtárba is.

Kultúra

 1. Az utolsó esti beszélgetés következik A DÖNTÉS kiállításon

  A héten zárul a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához kapcsolódó esti beszélgetések sorozata a Csók István Képtárban. Az utolsó alkalommal, április 25-én, kedden 18 órakor kezdődik a beszélgetés, amelynek vendége Bereczky Zoltán református lelkész, tanár, Takaró Mihály irodalomtörténész és Tóth Norbert, A DÖNTÉS című kiállítás kurátora lesz.

  2017.04.24.
 2. Hermann Napok - koncertek és zeneiskolai meghallgatások lesznek a héten

  Koncertek lesznek héten az iskola dísztermében, ahol bemutatkoznak a művésztanárok és a növendékek, valamint hangversenyt ad a Musica Bella Vonószenekar. A Kodály-est pénteken lesz, ahol hangszeres és kamaraművek várják a zenekedvelőket. Játékos hangszerbemutató előadásokat, valamint alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek kisiskolásoknak és óvodásoknak.

  2017.04.24.
 3. Floralia - hétvégén tavaszköszöntő ünnep lesz Gorsiumban

  Kétnapos tavaszköszöntő ünnep lesz hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

  2017.04.24.
 4. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás