Elkészült az Aranybulla Könyvtár új gyermekrészlege

Az Aranybulla Könyvtárba került a Zentai úti Tagkönyvtár könyvállományánya. A város finanszírozásában  még a nyáron megtörtént a Zentai utcai Általános Iskola könyvtára, valamint az Aranybulla Könyvtár átalakítása. Az iskolában a volt könyvtárhelyiségben tornaszobát hoztak létre, az Aranybulla Könyvtárban pedig a könyvállomány gyarapodása miatt vált szükségessé a bővítés és egy új gyermekrészleget alakítottak ki.
2017.01.09. 12:03 |
Az Aranybulla Könyvtárba került a Zentai úti Tagkönyvtár könyvállományánya. A város finanszírozásában  még a nyáron megtörtént a Zentai utcai Általános Iskola könyvtára, valamint az Aranybulla Könyvtár átalakítása. Az iskolában a volt könyvtárhelyiségben tornaszobát hoztak létre, az Aranybulla Könyvtárban pedig a könyvállomány gyarapodása miatt vált szükségessé a bővítés és egy új gyermekrészleget alakítottak ki.
KÉPGALÉRIA - ilyen lett az új gyermekrészleg az Aranybulla Könyvtárban
Csiszárné Mahler Mónika, az Aranybulla Könyvtár igazgatója köszönetet mondott a városnak, hogy a Zentai úti Tagkönyvtár gyűjteményét rájuk bízta és kialakította az új helyiséget. Köszönetet mondott továbbá a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének az anyagi forrás biztosításáért és a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak az együttműködésért, valamint a kollégáknak, a kulturális közfoglalkoztatott munkatársaknak és az önkénteseknek az áldozatos munkáért.

Az ünnepi programon F. Dőry Magdolna, Radnóti-díjas versmondó Takács Gyula Vallomás a könyvtárról – Könyvtár, hatodik kontinens című művéből mondott egy részletet, majd a Zentai Úti Általános Iskola 2. B osztályos tanulói adtak vidám zenés-verses műsort, és vették birtokba a részleget.
Egy város életében mindig kiemelt ünnepnap, amikor a kultúra területén tudunk intézményt avatni, beszámolni bővítésekről, fejlesztésekről. Azért is fontos ez a pillanat, mert egy komoly összefogás eredményeként valósult meg: köszönöm a könyvtáros szakmának, a hivatásukat gyakorló és annak a felelősségét felvállaló szakembereknek a belátását, amelynek eredményeként az összefogás létrejött és több problémát is meg tudtunk oldani.” – fogalmazott Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere az új részleg átadásán.

Az eseményen a város polgármestere Cser-Palkovics András mellett ott volt L. Simon László országgyűlési képviselő, a támogatók képviselői és a könyvtár dolgozói.
Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a terület önkormányzati képviselője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a gyermekrészleg bővülhetett, mint mondta, a gyermekek minél korábbi bevezetése az olvasás világába elengedhetetlen. Az emberfeletti munkával felújított helyiségről azt mondta, igazi belső indíttatással valósult meg és valódi ékszerdoboznak nevezte a kialakított részleget.

A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének nevében Pál Gábor elnökségi tag elmondta, hogy a hozzájuk tartozó intézmények közül az Aranybulla Könyvtár kiemelkedik mind a munka minősége, mind pedig a kialakított igényes környezet tekintetében. Az UNESCO vonatkozó kiáltványából idézve a tudás kapuja felé vezető útként határozta meg a könyvtárakat – amely út tele van feladatokkal a digitális fejlődés korában. Érveinek sorában hangsúlyozta, hogy a könyvtárak nem egyenlőek a könyvekkel, hanem komoly közművelődési programok szervezői, helyszínei, ami a gyermekek tekintetében, az olvasás megszerettetésében még inkább fontos.
Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója felidézte azt a folyamatot, ahogy a két könyvtár összevonásra került, a probléma felmerülésétől a döntések meghozatalán át a kivitelezésig. Azt mondta, hogy könyvtárosokként nemcsak a saját intézményükről kell gondolkodniuk, hanem ezen túllépve az olvasóközönség érdekeit kell nézniük. Kifejezte reményét, hogy a gyerekek közül sokan jönnek majd a több mint 12 ezer dokumentummal bővült Aranybulla Könyvtárba – és minden látogatót invitált a Vörösmarty Mihály Könyvtárba is.

Kultúra

 1. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.
 2. Óriásbábok és hagyományőrzők vonultak fel a nándorfehérvári diadal évfordulóján

  Szombaton ismét megjelentek az óriásbábok a színház előtt, hogy hagyományőrzőkkel közösen népszerűsítsék a Koronázási Ünnepi Játékokat. Ezúttal Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. (Vak) Béla és II. István alakjaival találkozhattak az érdeklődők. A bábokat kikiáltó mutatta be és a menettel tartottak a felvonulás elmaradhatatlan kísérői a Sub Rosa régizene együttes, a Bandiera zászlóforgató csoport is. A hagyományőrzők közül a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tartott bemutatókat.

  2017.07.22.
 3. Augusztus 20-ig lehet szavazni a Kaszás Attila díjra

  A Vörösmarty Színház művésze, Krisztik Csaba is szerepel a Kaszás Attila-díj jelöltjei között. A szakma által választott három színész közül a közönség dönti el, hogy ki kapja az elismerést. A díjra a magyar nyelven játszó, állandó társulattal rendelkező színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták.

  2017.07.22.
 4. Hétfőn kezdődik az Országos Bútorfestő Hét Fehérváron

  Idén is folytatják a tizenegy éve elkezdett hagyományt a Mesterségek Házában, ahol a magyarországi tájegységek stílusát mutatják be az Országos Bútorfestő Héten. A július 24-től kezdődő tábor résztvevői megismerkedhetnek a hartai bútorfestészet motívumaival, festészetével és technikai fogásaival is.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás