Vak Béla, a Fény koldusa - elkezdődtek a Koronázási szertartásjáték próbái

Hétfőn este a Koronázási szertartásjáték alkotócsapata a Vörösmarty Színház kávézójában tartotta olvasópróbáját, melyen Szikora János, a liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója bemutatta a stábot és beszélt az idei előadás újdonságairól. Az olvasópróbát követően az alkotócsapat kisétált a Nemzeti Emlékhelyre és mindenki elhelyezett egy szál virágot az osszáriumon, majd elkezdődött az első jelenetek rendelkezőpróbája.
2016.08.01. 23:48 |
Hétfőn este a Koronázási szertartásjáték alkotócsapata a Vörösmarty Színház kávézójában tartotta olvasópróbáját, melyen Szikora János, a liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója bemutatta a stábot és beszélt az idei előadás újdonságairól.

Az olvasópróbát követően az alkotócsapat kisétált a Nemzeti Emlékhelyre és mindenki elhelyezett egy szál virágot az osszáriumon, majd elkezdődött az első jelenetek rendelkezőpróbája.
„II. (Vak) Béla színházi és drámai szempontból nézve az egyik legizgalmasabb királyunk, ugyanis több múltbéli tragikus vétség összegződik a sorsában. Az idei Koronázási szertartásjáték – a történet szempontjából – visszatekintést igényel egészen Szent László haláláig ahhoz, hogy minden mozzanata érthető legyen. II. Béla nem akart király lenni, mégis úgy szövődtek az események, hogy trónra került. Emberi tartása és felesége, egy különös, kétarcú asszony, Ilona volt a támasza abban, hogy vaksága ellenére sikeres uralkodó lett mind bel-, mind külföldön. Megszilárdította a királyi hatalmat, az ország területét pedig gyarapította” – magyarázta Szikora János az olvasópróba elején.
Az idei szertartásjáték az előző évekhez képest még „színházibb” lesz – mesélte Szikora János. Idén felépül mindkét harangtorony négy haranggal, megjelenik a koronázási palást, lesz egy nagy ledrács (ami az élő és felvett videobejátszás felületéül szolgál), lesz függönyrendszer, amin belül és kívül is zajlanak az események, illetve idén megválnak a nagy, világító koronától, de sok mindent megtartanak a régi hagyományokból is. A szövegkönyv felolvasását végig magyarázat kísérte: Szikora János mind történelmi háttér-információkkal, mind a látványra, zenére, mozgásra, színpadi elképzelésekre vonatkozóan magyarázta a megírt forgatókönyvet.

Szereplők:

II. (Vak) Béla, a Fény koldusa – Száraz Dénes
Felicián koronázó érsek – Blaskó Péter
Krónikás – Mihályi Győző
Ilona, II. Béla felesége – Závodszky Noémi
II. István, Könyves Kálmán fia – Sághy Tamás
Első püspök – Porogi Ádám
Második püspök: Kocsis Gábor
Forgatókönyvíró – Matuz János és Szikora János
Zeneszerző – Márta István és Szirtes Edina „Mókus”
Koreográfus – Horváth Csaba
Jelmeztervező – Kovács Yvette Alida
Díszlettervező – Szendrényi Éva
Rendező – Szikora János

Bemutató:
2016. augusztus 13–14., 21.30 óra
(esőnap: augusztus 15.)
Székesfehérvár, Koronázó tér – Nemzeti Emlékhely

Kultúra

 1. Zemlényi Eszter sikere a Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen

  Zemlényi Eszter az előkelő második helyen végzett a Marosvásárhelyen rendezett három fordulós Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen. Zemlényi Eszter egyedüliként képviselve Magyarországot, a versenyen és román, osztrák, moldáviai, olasz, német és portugál versenyzőkkel mérte össze tudását, a közönség elismerése mellett a zsűri is magasra értékelte produkcióját.

  2017.06.28.
 2. Folytatódott az előadássorozat Szent László királyról

  Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság országos Szent László Emlékévet hirdetett. A Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával előadássorozatot indított a Szent István Művelődési Házban. A sorozat második előadását szombaton tartották.

  2017.06.28.
 3. Királyok a színháznál - a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak

  A júliusi hétvégék már a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolnak: este hatkor minden szombaton megjelennek majd az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre. Az első szombat más meglepetést is tartogat a Belvárosban sétálóknak, akik a Koronázási Szertartásjátékra szóló belépőjüket is megvásárolhatják a programon.

  2017.06.27.
 4. Népművészeti kiállítást rendeznek Fehérváron a Reformáció Emlékéve jegyében

  „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” címmel nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton, a Székesfehérvári Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében megvalósuló, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó tárlaton 34 közép-dunántúli pályázó 87 alkotását állítják ki.

  2017.06.27.

Múzeumok Éjszakája

Székesfehérvár Topotéka

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiállítás