Vak Béla, a Fény koldusa - elkezdődtek a Koronázási szertartásjáték próbái

Hétfőn este a Koronázási szertartásjáték alkotócsapata a Vörösmarty Színház kávézójában tartotta olvasópróbáját, melyen Szikora János, a liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója bemutatta a stábot és beszélt az idei előadás újdonságairól. Az olvasópróbát követően az alkotócsapat kisétált a Nemzeti Emlékhelyre és mindenki elhelyezett egy szál virágot az osszáriumon, majd elkezdődött az első jelenetek rendelkezőpróbája.
2016.08.01. 23:48 |
Hétfőn este a Koronázási szertartásjáték alkotócsapata a Vörösmarty Színház kávézójában tartotta olvasópróbáját, melyen Szikora János, a liturgikus játék rendezője, a teátrum igazgatója bemutatta a stábot és beszélt az idei előadás újdonságairól.

Az olvasópróbát követően az alkotócsapat kisétált a Nemzeti Emlékhelyre és mindenki elhelyezett egy szál virágot az osszáriumon, majd elkezdődött az első jelenetek rendelkezőpróbája.
„II. (Vak) Béla színházi és drámai szempontból nézve az egyik legizgalmasabb királyunk, ugyanis több múltbéli tragikus vétség összegződik a sorsában. Az idei Koronázási szertartásjáték – a történet szempontjából – visszatekintést igényel egészen Szent László haláláig ahhoz, hogy minden mozzanata érthető legyen. II. Béla nem akart király lenni, mégis úgy szövődtek az események, hogy trónra került. Emberi tartása és felesége, egy különös, kétarcú asszony, Ilona volt a támasza abban, hogy vaksága ellenére sikeres uralkodó lett mind bel-, mind külföldön. Megszilárdította a királyi hatalmat, az ország területét pedig gyarapította” – magyarázta Szikora János az olvasópróba elején.
Az idei szertartásjáték az előző évekhez képest még „színházibb” lesz – mesélte Szikora János. Idén felépül mindkét harangtorony négy haranggal, megjelenik a koronázási palást, lesz egy nagy ledrács (ami az élő és felvett videobejátszás felületéül szolgál), lesz függönyrendszer, amin belül és kívül is zajlanak az események, illetve idén megválnak a nagy, világító koronától, de sok mindent megtartanak a régi hagyományokból is. A szövegkönyv felolvasását végig magyarázat kísérte: Szikora János mind történelmi háttér-információkkal, mind a látványra, zenére, mozgásra, színpadi elképzelésekre vonatkozóan magyarázta a megírt forgatókönyvet.

Szereplők:

II. (Vak) Béla, a Fény koldusa – Száraz Dénes
Felicián koronázó érsek – Blaskó Péter
Krónikás – Mihályi Győző
Ilona, II. Béla felesége – Závodszky Noémi
II. István, Könyves Kálmán fia – Sághy Tamás
Első püspök – Porogi Ádám
Második püspök: Kocsis Gábor
Forgatókönyvíró – Matuz János és Szikora János
Zeneszerző – Márta István és Szirtes Edina „Mókus”
Koreográfus – Horváth Csaba
Jelmeztervező – Kovács Yvette Alida
Díszlettervező – Szendrényi Éva
Rendező – Szikora János

Bemutató:
2016. augusztus 13–14., 21.30 óra
(esőnap: augusztus 15.)
Székesfehérvár, Koronázó tér – Nemzeti Emlékhely

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka