KÓTA Díjat kapott a fehérvári Varró János és a Szedtevette zenekar

 Idén a székesfehérvári Szedtevette zenekar kapta a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének KÓTA Díját a „Népzenei együttesek kategóriában”. Az idei Fricsay Díjas Varró János fehérvári népzenész, pedagógus „Tanári kategóriában” kapta meg a rangos elismerést. Az elismerést Kodály Zoltán születésének 127. évfordulóján és a Magyar Kórusok Napján, a Regnum Marianum Templomban rendezett hangversenyen adták át.
2009.12.19. 12:00 |
  Idén a székesfehérvári Szedtevette zenekar kapta a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének KÓTA Díját a „Népzenei együttesek kategóriában”. Az idei Fricsay Díjas Varró János fehérvári népzenész, pedagógus „Tanári kategóriában” kapta meg a rangos elismerést. Az elismerést Kodály Zoltán születésének 127. évfordulóján és a Magyar Kórusok Napján, a Regnum Marianum Templomban rendezett hangversenyen adták át.
 
 A Szedtevette zenekar 2000-ben alakult Székesfehérváron: olyan fiatalok alapították, akik a fehérvári zeneiskolában sajátították el a népzene alapjait. A legfőbb összetartó erő közöttük a barátság és a népzene iránti szeretet. A zenekar vezetője Juhász Zsófia hegedűn játszik, Bóka Richárd brácsázik, Molnár Dániel bőgőzik, Márfi Tibor klarinéton muzsikál. Rendszeresen muzsikálnak gyermekjátszó és felnőtt táncházakban. Szívesen kísérnek szóló énekeseket és népdalköröket.
 
Varró János népzenész és népzene pedagógus évtizedek óta tevékenykedik Fejér megyében és Székesfehérváron. Tevékenységével hozzájárul, hogy a megye és a város zenei élete még színesebb legyen. Részt vett több jelentős hazai népzenei versenyen, televíziós műsorokban szerepelt, rádió- és lemezfelvételeket készített. Célja és hivatása a népművészet, benne a népzene hagyományainak, értékeinek, tapasztalatainak kutatása, feldolgozása, terjesztése, valamint, hogy összefogja és segítse a gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztály körében a népzene megismerését.
 
  Tanítványai az országos tanulmányi versenyeken és minősítőkön eredményesen szerepelnek. Művészeti vezetője az Abai Pávakör és Citerazenekarnak, az Igari Népdalkörnek, a székesfehérvári Hermann László Szakközépiskola és AMI Pengető Citerazenekarának. Több együttessel elnyerte a KÓTA minősítési rendszerében az Arany Páva Díjat illetve a szakközépiskolai növendékekkel és az abaiakkal az Arany Páva Nagydíjat. Nevéhez fűződik a székesfehérvári Délszláv zenekar, a Mezőföld Együttes, a fehérvári Régi Zene Együttes, a Musicetta Régizene Együttes, a Sárvíz Citerazenekar, a Soponyai Citerazenekar alapítása is,
Munkája elismeréseként több kitüntetés birtokosa: megkapta az „Abai Kultúráért és Közösségért Díjat”, a Soponya Közművelődési Díjat a Fejér Megyei Közgyűlés által adományozott Vörösmarty Díjat és Székesfehérvár legrangosabb zenei díját a Fricsay Richárd zenei díjat.
 
 

Kultúra

 1. Lánykérés is volt a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválon

  A Belváros több pontján is hallhattak térzenét az V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál zenekarainak köszönhetően. A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a Városház téren adott közös koncertet. A fesztiválon a Királyi Napok második nyilvános lánykérését is megkönnyezhettük.

  2017.08.17.
 2. Negyven évvel ezelőtti filmszerepére emlékezett a Vörösmarty Színház igazgatója

  Negyven évvel ezelőtt, 1977-ben mutatták be a Szikora János főszereplésével készült, Kihajolni veszélyes! című magyar filmszatírát. A négy évtizedes jubileum tiszteletére filmvetítéssel egybekötött találkozóra invitálták az alkotócsapat tagjait és a vasútszerető érdeklődőket. Az alkotásban a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója mellett olyan színészóriások szerepeltek, mint Bodrogi Gyula, Tomanek Nándor és Koltai Róbert. 

  2017.08.17.
 3. Dr. Altorjay Andrásé a Deák Dénes Díj - 21 Lánczos-Szekfű ösztöndíjas volt idén

  Szerdán délután a Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat, a Deák Dénes Ösztöndíjat és a Deák Dénes Díjat. A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli a hozzá tartozó anyagi támogatással együtt, akik az oktatás, a tudomány, a művészet terén munkálkodnak. A Deák Dénes Díjat az idei évben Dr. Altorjay András vehette át Székesfehérvár közéleti, kulturális életében végzett példát adó tevékenysége, művészetpártoló munkássága elismeréseként.

  2017.08.16.
 4. Augusztus 20-ig látogatható a Pompeji kiállítás Gorsiumban

  Augusztus 20-ig várja a látogatókat a Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás a táci Gorsium Szabadtéri Régészeti Park látogatóközpontjában. A Szent István Király Múzeum egyedülálló, látványos kiállításán megismerkedhetünk a katasztrófa miatt néhány óra alatt megsemmisült, egykor virágzó város lakóinak életével, a gladiátorok, a közfürdők, de az ókori bordélyházak világával is.

  2017.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás