Kultúrházak éjjel-nappal - mindennapi hagyományaink a Művészetek Házában

A Művészetek Háza február 11-én, szombaton délelőtt 9 órától este 19 óráig öt helyszínen hét programmal, kiállításokkal, műhelybemutatókkal, finom népi ételekkel, csörögefánkkal, izgalmas filmvetítéssel, valamint kézműves játszóházzal várja a családokat.
2017.02.06. 11:08 |
A Művészetek Háza február 11-én, szombaton délelőtt 9 órától este 19 óráig öt helyszínen hét programmal, kiállításokkal, műhelybemutatókkal, finom népi ételekkel, csörögefánkkal, izgalmas filmvetítéssel, valamint kézműves játszóházzal várja a családokat.
A Művészetek Háza is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz, és február 11-ére számos programot szervezett. Az egész napos színes forgatag délelőtt 9 órakor bőrműves szakmai nappal indul a Rác utcai Mesterségek Házában. A ház vendégei a szakkör vezetője, Sipos Tamás és Varga Magdolna segítségével sajátíthatják el a tradicionális népi mesterség fortélyait, amelyekkel egy-egy számukra tetsző alkotást az ingyenes foglalkozás keretein belül el is tudnak készíteni.

10 órától a Művészetek Háza csuhé-szalma szakmai napjára várja a látogatókat. A Bárány Mara népi iparművész által vezetett foglakozásokhoz bátran lehet csatlakozni, hiszen az alapanyagot és az eszközöket a szervezők ingyenesen biztosítják minden érdeklődő számára.

14 órától a Derkovits Képzőművészeti Kör közreműködésével mindenki kipróbálhatja azt, hogy milyen egy igazi festőművész bőrébe bújni. Az alkotókör tagjai a vizes alapú festékek – vízfestékek, akvarell, tempera – festési technikáit mutatják be a nézők számára.

A Barátság moziban 16 órától Halász Glória által rendezett Mi ez a cirkusz? című magyar dokumentumfilm tekinthető meg. A látványos és rendhagyó műfajú cirkusz- dokumentumfilmben az artisták vakmerő trükköket mutatnak be Budapest különleges sokszor extrém helyein.

16 órától a Játszótárs Játékkészítő Műhely a farsangi készülődés jegyében „Dínom-dánom” címmel kézműves foglalkozásra várja a családokat. A program résztvevői különleges anyagokból legyezőket, egyedi álarcokat, karneváli maszkokat készíthetnek.

A fesztivál ideje alatt a Művészetek Háza két különleges kiállítással is kedveskedik. Az ingyenesen megtekinthető tárlatokon a 60 éves Derkovits Képzőművészeti Kör tagjai szebbnél szebb, változatos technikájú és témájú művekkel – tájképekkel, akvarellekkel, olajképekkel, tusrajzokkal, vegyes technikával készült alkotásokkal –, valamint Varga Magdolna régi korok falvédői gyűjteményének bemutatkozó kiállításával várják az érdeklődőket.

A jó hangulatú közösségépítő foglalkozások végén finom csörögefánkot, kukoricamálét is lehet kóstolni. A szervezők célja, hogy programjuk ne csak egy kellemes szombat délutáni családi program legyen, hanem a résztvevők kedvet kapjanak a rendszeres szakköri munkához is, megismerjék a ház tereit, lehetőségeit. Eljöjjenek a felújított Barátság moziba, együtt legyenek, játsszanak, szórakozzanak, és újabb élményekkel gazdagodjanak.

Kultúra

 1. Az utolsó esti beszélgetés következik A DÖNTÉS kiállításon

  A héten zárul a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához kapcsolódó esti beszélgetések sorozata a Csók István Képtárban. Az utolsó alkalommal, április 25-én, kedden 18 órakor kezdődik a beszélgetés, amelynek vendége Bereczky Zoltán református lelkész, tanár, Takaró Mihály irodalomtörténész és Tóth Norbert, A DÖNTÉS című kiállítás kurátora lesz.

  2017.04.24.
 2. Hermann Napok - koncertek és zeneiskolai meghallgatások lesznek a héten

  Koncertek lesznek héten az iskola dísztermében, ahol bemutatkoznak a művésztanárok és a növendékek, valamint hangversenyt ad a Musica Bella Vonószenekar. A Kodály-est pénteken lesz, ahol hangszeres és kamaraművek várják a zenekedvelőket. Játékos hangszerbemutató előadásokat, valamint alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek kisiskolásoknak és óvodásoknak.

  2017.04.24.
 3. Floralia - hétvégén tavaszköszöntő ünnep lesz Gorsiumban

  Kétnapos tavaszköszöntő ünnep lesz hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

  2017.04.24.
 4. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás