Kultúrházak éjjel-nappal - mindennapi hagyományaink a Művészetek Házában

A Művészetek Háza február 11-én, szombaton délelőtt 9 órától este 19 óráig öt helyszínen hét programmal, kiállításokkal, műhelybemutatókkal, finom népi ételekkel, csörögefánkkal, izgalmas filmvetítéssel, valamint kézműves játszóházzal várja a családokat.
2017.02.06. 11:08 |
A Művészetek Háza február 11-én, szombaton délelőtt 9 órától este 19 óráig öt helyszínen hét programmal, kiállításokkal, műhelybemutatókkal, finom népi ételekkel, csörögefánkkal, izgalmas filmvetítéssel, valamint kézműves játszóházzal várja a családokat.
A Művészetek Háza is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz, és február 11-ére számos programot szervezett. Az egész napos színes forgatag délelőtt 9 órakor bőrműves szakmai nappal indul a Rác utcai Mesterségek Házában. A ház vendégei a szakkör vezetője, Sipos Tamás és Varga Magdolna segítségével sajátíthatják el a tradicionális népi mesterség fortélyait, amelyekkel egy-egy számukra tetsző alkotást az ingyenes foglalkozás keretein belül el is tudnak készíteni.

10 órától a Művészetek Háza csuhé-szalma szakmai napjára várja a látogatókat. A Bárány Mara népi iparművész által vezetett foglakozásokhoz bátran lehet csatlakozni, hiszen az alapanyagot és az eszközöket a szervezők ingyenesen biztosítják minden érdeklődő számára.

14 órától a Derkovits Képzőművészeti Kör közreműködésével mindenki kipróbálhatja azt, hogy milyen egy igazi festőművész bőrébe bújni. Az alkotókör tagjai a vizes alapú festékek – vízfestékek, akvarell, tempera – festési technikáit mutatják be a nézők számára.

A Barátság moziban 16 órától Halász Glória által rendezett Mi ez a cirkusz? című magyar dokumentumfilm tekinthető meg. A látványos és rendhagyó műfajú cirkusz- dokumentumfilmben az artisták vakmerő trükköket mutatnak be Budapest különleges sokszor extrém helyein.

16 órától a Játszótárs Játékkészítő Műhely a farsangi készülődés jegyében „Dínom-dánom” címmel kézműves foglalkozásra várja a családokat. A program résztvevői különleges anyagokból legyezőket, egyedi álarcokat, karneváli maszkokat készíthetnek.

A fesztivál ideje alatt a Művészetek Háza két különleges kiállítással is kedveskedik. Az ingyenesen megtekinthető tárlatokon a 60 éves Derkovits Képzőművészeti Kör tagjai szebbnél szebb, változatos technikájú és témájú művekkel – tájképekkel, akvarellekkel, olajképekkel, tusrajzokkal, vegyes technikával készült alkotásokkal –, valamint Varga Magdolna régi korok falvédői gyűjteményének bemutatkozó kiállításával várják az érdeklődőket.

A jó hangulatú közösségépítő foglalkozások végén finom csörögefánkot, kukoricamálét is lehet kóstolni. A szervezők célja, hogy programjuk ne csak egy kellemes szombat délutáni családi program legyen, hanem a résztvevők kedvet kapjanak a rendszeres szakköri munkához is, megismerjék a ház tereit, lehetőségeit. Eljöjjenek a felújított Barátság moziba, együtt legyenek, játsszanak, szórakozzanak, és újabb élményekkel gazdagodjanak.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás