Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.
2018.05.17. 11:36 |

A TOP Szakmai Nap a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, a Fejér Megyei Önkormányzat és a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatósága együttműködésében valósult meg. „A települési önkormányzatokat segítjük abban, hogy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázataik végrehajtását a lehető leggördülékenyebben tudják menedzselni, amelyhez szükség van arra, hogy úgy az Irányító Hatósággal, mint az Államkincstárral, illetve a Fejér Megyei Önkormányzattal is aktív, napi szintű kapcsolatban tudjanak maradni, erre kitűnő lehetőség a TOP Szakmai Nap.” - emelte ki Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

Magyarország számára mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre terület- és településfejlesztési célokra, ennek elköltése a megyei önkormányzatokon keresztül a települési önkormányzatok számára áll rendelkezésre és helyi szinten eldöntött projektekre fordíthatják. Ezek a projektek várhatóan a következő esztendő közepére, illetőleg második felére valósulnak meg, így a viszonylag gyors döntéshozatal és végrehajtási szakasz után mindannyiunk jólétét fogják szolgálni a következő időszakban.” - tette hozzá az államtitkár.

Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint például felszíni csapadékvíz- elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztés, amelyek az ott lakók életét jobbá fogják tudni tenni. Az induló 32 milliárd forinthoz képest sikerült plusz forrást szerezni, - a hátrányosabb helyzetben lévő déli térségek számára, közút-fejlesztésre, - így összességében 35 milliárd forint körüli forrással tervezhetünk, amelyből 33.7 milliárd forint lekötött, 264 projekt esetében megszületett a támogatói döntés és a szerződéseket is megkötötték.” - hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

A Fejér Megyei Önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy a TOP minden támogatott projektje megvalósuljon. A TOP Szakmai Nap rendezvényén ezért olyan témákat jártak körül szakértők segítségével, - mint például az építőipari drágulások miatt bekövetkező költségnövekmények kezelésének kérdése, a 2018. év végi indikátorteljesítési mérföldkő, szerződésmódosítások kezelése, kifizetési kérelmek összeállítása - amelyek gyakorlati szempontból segítik a kedvezményezetteket az eredményes projektmegvalósításban.

Előadásokat követően lehetőség nyílt konzultációra is, ahol konkrét kérdéseiket is feltették a kedvezményezettek. Az eseményen részt vettek Törő Gábor és Varga Gábor, országgyűlési képviselők is.

Gazdaság

 1. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 2. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 3. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 4. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek