Közel háromszáz diák szavalta a Szózatot a Vörösmarty Színházban

A Vörösmarty Színházban idén is megünnepelték második nemzeti énekünk megírásának évfordulóját. A 181 éve született Szózatot 245 székesfehérvári diák szavalta el a nagyszínpadon, az év utolsó bemutatója, az „Isten pénze” című musical bérletes közönsége előtt. 
2017.12.20. 07:08 |

1836 decemberében írta meg Vörösmarty Mihály a Szózatot. E jeles alkalomból, a tavaly indult kezdeményezést folytatva kedden 245 diák szavalta Vörösmarty sorait a teátrum színpadán. Dr. Szikora János igazgató köszöntötte a közönséget. Mint mondta, hagyományt szeretnének teremteni ezzel a közös szavalással Székesfehérvárról indulva a Kárpát-medencében. „A Szózat születése legyen a Magyar Hazaszeretet Napja, amikor valamennyi magyar nyelven játszó színházban elhangzik a színpadokon százak és ezrek tolmácsolásában Vörösmarty halhatatlan remekműve.”

Az idei évben a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium, a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Bory Jenő Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai szavalták együtt a Szózatot Tüzkő Sándor, a Vörösmarty Színház művészének vezényletével. Az Isten pénze musical bemutatójára érkezett közönség nagy tapssal köszönte meg a lélekemelő előadást.

Kultúra

 1. Ötszáz diákkal mutatják be az Odüsszeiát az új színházi évadban

  A Vörösmarty Színház fontos programja évről évre a fehérvári és Fejér megyei diákokkal, a nagyszínpadon bemutatandó színházi előadás. Jövőre az Odüsszeiát mutatják be rekord létszámú színjátszó közösséggel, közel 500 általános iskolás és középiskolás diákkal.

  2018.06.19.
 2. Fenyvesi Ottó lesz az Öreghegyi Disputa vendége kedden

  Június 19-én, kedden újra disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő rendezvényen Fenyvesi Ottó, József Attila-díjas költő, a „Vár ucca” című folyóirat szerkesztője lesz Bobory Zoltán, Jósika Miklós-díja költő vendége. Az eseményre a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.06.18.
 3. Piknikre várja zeneszerető közönségét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Június 26-án, kedden 17.30 órától ismét piknikre hívja és várja a zeneszerető közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Csónakázó-tó partjára. A zenekar azzal a szándékkal hozta létre különleges eseményét, az Alba Regia Pikniket, hogy új, kötetlen formában történő találkozást teremtsen városunkban, melynek szereplői a zenészek, a közönség és természetesen a zene.

  2018.06.18.
 4. Két helyszínen vár a Múzeumok Éjszakáján a Királyok udvara

  A Mátyás-király emlékév kapcsán lesz témanap június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján 10 és 18 óra között a Romkertben, illetve az egykori Pipó torony helyén álló zászlónál, amely a Nemzeti Emlékhelyet jelzi.

  2018.06.18.

Múzeumok éjszakája

Ünnepi könyvhét

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka