Közel háromszáz diák szavalta a Szózatot a Vörösmarty Színházban

A Vörösmarty Színházban idén is megünnepelték második nemzeti énekünk megírásának évfordulóját. A 181 éve született Szózatot 245 székesfehérvári diák szavalta el a nagyszínpadon, az év utolsó bemutatója, az „Isten pénze” című musical bérletes közönsége előtt. 
2017.12.20. 07:08 |

1836 decemberében írta meg Vörösmarty Mihály a Szózatot. E jeles alkalomból, a tavaly indult kezdeményezést folytatva kedden 245 diák szavalta Vörösmarty sorait a teátrum színpadán. Dr. Szikora János igazgató köszöntötte a közönséget. Mint mondta, hagyományt szeretnének teremteni ezzel a közös szavalással Székesfehérvárról indulva a Kárpát-medencében. „A Szózat születése legyen a Magyar Hazaszeretet Napja, amikor valamennyi magyar nyelven játszó színházban elhangzik a színpadokon százak és ezrek tolmácsolásában Vörösmarty halhatatlan remekműve.”

Az idei évben a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium, a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Bory Jenő Általános Iskola és a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai szavalták együtt a Szózatot Tüzkő Sándor, a Vörösmarty Színház művészének vezényletével. Az Isten pénze musical bemutatójára érkezett közönség nagy tapssal köszönte meg a lélekemelő előadást.

Kultúra

 1. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.
 2. Magas állami kitüntetést kapott Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója

  Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Szikora János jogász, színházigazgató, rendező, Jászai Mari-díjas, érdemes művész Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől augusztus 17-én, Budapesten.

  2018.08.17.
 3. Augusztus 23-tól újra várja a nézőket a Barátság Mozi

  Rövid nyári szünet után augusztus 23-tól ismét várja a nézőket a Barátság mozi: vígjátékok, romantikus alkotások, családi animációs filmek és új művészfilmek egyaránt szerepelnek az augusztus végi, szeptember eleji kínálatban.

  2018.08.17.
 4. Trombitaszó és dobpergés - újra katonazene töltötte meg a várost

  A Belváros több pontján is hallhattak térzenét a fehérváriak a VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál zenekarainak köszönhetően. A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a Városház téren adott közös koncertet. 

  2018.08.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka