Fellinger Károly, felvidéki költő új kötetét mutatták be Fehérváron

Fellinger Károly „Köti a sötétséget” című verseskötetét mutatták be szerdán, Székesfehérváron, a Vörösmarty Társaság termében. Az est házigadái Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész és Saitos Lajos, költő voltak. A rendezvényen közreműködött P. Maklári Éva és a szerző.
2018.03.09. 09:37 |

A felvidéki magyar líra jelesének, a Székesfehérvárhoz is sok szállal kötődő Fellinger Károlynak 2016-os, Kéreggyűjtés című verseskötetéről többek között ezt írta Dr. Bakonyi István: „…A versek egy része magán viseli az istenes költészet jegyeit, az útkeresés stációit. Költőnk vallja, hogy az ember a Teremtő képére van formálva, és valamennyiünk életében fontos az isteni minőség jelenléte. Igaz, nem hangzatos ódákban vall minderről, hanem sokkal inkább csöndben és meghitten. A sokat emlegetett kegyelmi állapot ajándékaként. …És tudja, hogy az elszenvedett fájdalmak, keserűségek, személyes és közösségi tragédiák ellenére mindig bennünk él az örök karácsony (és persze az örök húsvét) reménye. S ebben az ilyesfajta líra sokat segíthet.”

S bizony a keservek, a fájdalmak és a szenvedések folyton körbeveszik a költőt.” - hangsúlyozta az irodalomtörténész, majd a közelmúltban megjelent „Köti a sötétséget” című új kötetről szólva elmondta: „a középpontban az olyannyira szeretett apa elvesztése, a halállal szembenéző poéta lírai naplója, az elengedés nehézsége áll. Felidéződnek apró életképek a múltból, a közösen átélt történésekről. Az apa és a fiú szoros kapcsolatáról. A lét folytonosságát az apa halála és az unoka születése jelzi. Mindeközben a versek jó részében epikus színeket és részleteket találunk, tulajdonképpen egy „verses regény” elemei állnak össze ebben a kötetben, miközben olvasunk a gyerekkorról, a fiú életének az apjához kötődő állomásairól, s vannak benne szociográfiai elemek is” – foglalta össze Bakonyi István. Fellinger Károly „Köti a sötétséget” című verseskötete a Media Nova M a Nap Kiadó – Dunaszerdahely közreműködésével jelent meg, 2017-ben.

Kultúra

 1. Piknikre várja zeneszerető közönségét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Június 26-án, kedden 17.30 órától ismét piknikre hívja és várja a zeneszerető közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Csónakázó-tó partjára. A zenekar azzal a szándékkal hozta létre különleges eseményét, az Alba Regia Pikniket, hogy új, kötetlen formában történő találkozást teremtsen városunkban, melynek szereplői a zenészek, a közönség és természetesen a zene.

  2018.06.20.
 2. Újra lesz Leghosszabb Nap zenei fesztivál június 23-án

  Néhány év szünet után újra rendez Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérváron: a számos zenei műfajt felvonultató eseménynek a Rác utcai Mesterségek Háza ad otthont június 23-án, szombaton 17 órától.

  2018.06.19.
 3. Bizánctól Budáig - a Szent Efrém Férfikar koncertje Székesfehérváron

  Június 23-án, szombaton 19 órakor a Szent Efrém Férfikar lenyűgöző koncertje lesz hallható Székesfehérváron, a Szent Iván-templomban. (Rác utcai Szerb Ortodox templom). A koncerten fellép a Vox Mirabilis Kamarakórus is. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.06.19.
 4. Ötszáz diákkal mutatják be az Odüsszeiát az új színházi évadban

  A Vörösmarty Színház fontos programja évről évre a fehérvári és Fejér megyei diákokkal, a nagyszínpadon bemutatandó színházi előadás. Jövőre az Odüsszeiát mutatják be rekord létszámú színjátszó közösséggel, közel 500 általános iskolás és középiskolás diákkal.

  2018.06.19.

Múzeumok éjszakája

Ünnepi könyvhét

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka