Boldogasszony országa - kórusok ünnepe Szent István városában

„Szent István országa – Boldogasszony országa” címmel szervez kórustalálkozót október 7-8-án a Primavera Kórus. Meghívásukra a királyi városba érkezik a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság. Szeretettel várják a város zeneszerető közönségét október 7-én, szombaton 17 órakor a Szent Imre templomba, a kórusok ünnepi hangversenyére.
2017.10.06. 13:22 |
Amint Fejér megye címere is tükrözi, Szent István Mária oltalmába ajánlotta hazánkat, amikor szeretett fiát, az uralkodásra termett és nevelt Imre herceget elveszítette. Mária Nagyboldogasszony a magyar nemzet kincse és patrónája, akinek napját a Primavera Kórus szeretné Isten adta énekszóval megünnepelni évről évre. Az október 8-ai Mária Nagyboldogasszony ünnepünkhöz kötődő kórustalálkozó annak jegyében jön létre 2015-ben, hogy Szent István szellemi örökségét a zene nyelvén is továbbvigyék, és Mária hagyatékát a lelkekben, Magyarország történelmi fővárosában.
A „Szent István országa – Boldogasszony országa” című, október 7-8-án megrendezésre kerülő kórustalálkozón a szervező Primavera Kóruson kívül szerepel a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság. A kórusok ünnepi hangversenyére október 7-én, szombaton 17.00 órakor kerül sor a Szent Imre templomban, amelynek programját a kettős Kodály-jubileum jegyében állították össze.

A belépés ingyenes, ám a közönség adakozhat, a támogatásokat a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány székesfehérvári Szent Imre Iskolaházának javára ajánlják fel.

A koncertet követően a 110 énekes átvonul a Nemzeti Emlékhelyhez, a Szent István építtette Nagyboldogasszony templom romjaihoz. Hívják a közönséget is, és miközben újra előadják a koncertzáró Boldogasszony kórusművet, koszorút helyeznek el Szent István és Árpád-házi királyaink nyughelyénél. Ezen az estén a Városház téren fényfestés emeli az ünnepi hangulatot.

Október 8-án, vasárnap a galántai énekkar a fehérvári Bazilika nagymiséjén, a veszprémi kórus a Fő utcai Ciszterci templomban, a Primavera kórus pedig a Felsővárosi templomban teljesít énekével miseszolgálatot.

Kultúra

 1. Izgalmas programok társulnak a VárosKép - Székesfehérvár a 20. században kiállításhoz

  Egészen június 17-ig, a tanév végéig változatos és izgalmas kísérőprogramok kapcsolódnak a Székesfehérvár fejlődését bemutató „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” címet viselő kiállításhoz. A részleteket csütörtökön, sajtótájékoztatón ismertették a tárlat helyszínén, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. 

  2018.01.18.
 2. A Tiszatáj folyóirat lesz a Vörösmarty Irodalmi Szalon vendége

  Január 18-án 17 órától a Vörösmarty Irodalmi Szalon vendége lesz a szegedi Tiszatáj folyóirattól Tóth Ákos irodalomtörténész, kritikus, tanár, Orcsik Roland író, műfordító, szerkesztő és Annus Gábor tanár, szerkesztő; a beszélgetést Kozma Ágnes vezeti. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

  2018.01.18.
 3. Transzcendencia és etika - bemutatták a 80 esztendős Dr. Dienes Ottó új kötetét

  A 80. születésnapját ünneplő Dr. Dienes Ottó „A krokodil torkában - brevárium az ezredfordulóról, esszék, versek, rajzok festmények és faszobrok” címet viselő, munkásságát összefoglaló új kötetét L. Simon László, József Attila-díjas költő, országgyűlési képviselő mutatta be szerdán este a Vörösmarty teremben.

  2018.01.17.
 4. Február 3-ig láthatóak Arany János műveinek díszkiadásai

  Február 3-ig láthatóak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönytárában Arany János Műveinek díszkiadásai. A látogatók azokat a könyveket vehetik szemügyre, amelyeket Beniczkyné Miklós Zsuzsa nyugalmazott könyvtáros válogatott dr. Miklós Géza (1905-1963) ügyvéd hagyatékából. A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

  2018.01.17.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka