Boldogasszony országa - kórusok ünnepe Szent István városában

„Szent István országa – Boldogasszony országa” címmel szervez kórustalálkozót október 7-8-án a Primavera Kórus. Meghívásukra a királyi városba érkezik a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság. Szeretettel várják a város zeneszerető közönségét október 7-én, szombaton 17 órakor a Szent Imre templomba, a kórusok ünnepi hangversenyére.
2017.10.06. 13:22 |
Amint Fejér megye címere is tükrözi, Szent István Mária oltalmába ajánlotta hazánkat, amikor szeretett fiát, az uralkodásra termett és nevelt Imre herceget elveszítette. Mária Nagyboldogasszony a magyar nemzet kincse és patrónája, akinek napját a Primavera Kórus szeretné Isten adta énekszóval megünnepelni évről évre. Az október 8-ai Mária Nagyboldogasszony ünnepünkhöz kötődő kórustalálkozó annak jegyében jön létre 2015-ben, hogy Szent István szellemi örökségét a zene nyelvén is továbbvigyék, és Mária hagyatékát a lelkekben, Magyarország történelmi fővárosában.
A „Szent István országa – Boldogasszony országa” című, október 7-8-án megrendezésre kerülő kórustalálkozón a szervező Primavera Kóruson kívül szerepel a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság. A kórusok ünnepi hangversenyére október 7-én, szombaton 17.00 órakor kerül sor a Szent Imre templomban, amelynek programját a kettős Kodály-jubileum jegyében állították össze.

A belépés ingyenes, ám a közönség adakozhat, a támogatásokat a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány székesfehérvári Szent Imre Iskolaházának javára ajánlják fel.

A koncertet követően a 110 énekes átvonul a Nemzeti Emlékhelyhez, a Szent István építtette Nagyboldogasszony templom romjaihoz. Hívják a közönséget is, és miközben újra előadják a koncertzáró Boldogasszony kórusművet, koszorút helyeznek el Szent István és Árpád-házi királyaink nyughelyénél. Ezen az estén a Városház téren fényfestés emeli az ünnepi hangulatot.

Október 8-án, vasárnap a galántai énekkar a fehérvári Bazilika nagymiséjén, a veszprémi kórus a Fő utcai Ciszterci templomban, a Primavera kórus pedig a Felsővárosi templomban teljesít énekével miseszolgálatot.

Kultúra

 1. Bibliatörténeti kiállítás a Megyeház utcában – hétfőig még megtekinthető

  Október 23-ig tekinthető meg a „Korokon át a könyvek könyvéről – Bibliatörténeti kiállítás a reformáció 500. évfordulója tiszteletére” címmel, Grabarits Ágnes gyűjteményéből rendezett tárlat a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében.

  2017.10.21.
 2. Megnyílt Miklós János kiállítása a Szent Korona Galériában

  Pénteken este - a Székesfehérvári Művészek Társaságának huszonöt éves jubileumi tárlatsorozatának befejező eseményeként - nyílt meg a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában Miklós János keramikusművész kiállítása, amelyet Filep Sándor festőművész nyitott meg. A megnyitón Vakler Anna népdalénekes és Varró János népzenész is közreműködött.

  2017.10.21.
 3. Az emlékezés titkai – megnyílt Małgorzata Futkowska festőművész kiállítása

  Małgorzata Futkowska opolei festőművész kiállítása nyílt meg pénteken a Pelikán Galériában. A Punctum című tárlat november 10-ig látható. A kiállítás címe Roland Barthes francia gondolkodó elméletéhez közelít bennünket, aki ezt a fogalmat szorosan a fényképészet területéhez kapcsolta. A fényképen található punktum, vagyis valamilyen megkülönböztető jel, nyom, apró részlet, emlékezési folyamatot indít el a nézőnél.

  2017.10.20.
 4. Kettős könyvbemutató - hercegek és szerzetesek a középkori Magyarországon

  Kertész Balázs, a Városi Levéltár és Kutatóintézet tudományos munkatársa és Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatták be a „Hercegek és hercegségek a középkori Magyarországon” illetőleg „Az első 300 év Magyarországon és Európában – a domonkos rend a középkorban” című köteteket pénteken, a Hotel Magyar Királyban. A kettős könyvbemutatót a Városi Levéltár és Kutatóintézet valamint az Alba Civitas Történeti Alapítvány szervezte.

  2017.10.20.

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka