Boldogasszony országa - kórusok ünnepe Szent István városában

„Szent István országa – Boldogasszony országa” címmel szervez kórustalálkozót október 7-8-án a Primavera Kórus. Meghívásukra a királyi városba érkezik a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság. Szeretettel várják a város zeneszerető közönségét október 7-én, szombaton 17 órakor a Szent Imre templomba, a kórusok ünnepi hangversenyére.
2017.10.06. 13:22 |
Amint Fejér megye címere is tükrözi, Szent István Mária oltalmába ajánlotta hazánkat, amikor szeretett fiát, az uralkodásra termett és nevelt Imre herceget elveszítette. Mária Nagyboldogasszony a magyar nemzet kincse és patrónája, akinek napját a Primavera Kórus szeretné Isten adta énekszóval megünnepelni évről évre. Az október 8-ai Mária Nagyboldogasszony ünnepünkhöz kötődő kórustalálkozó annak jegyében jön létre 2015-ben, hogy Szent István szellemi örökségét a zene nyelvén is továbbvigyék, és Mária hagyatékát a lelkekben, Magyarország történelmi fővárosában.
A „Szent István országa – Boldogasszony országa” című, október 7-8-án megrendezésre kerülő kórustalálkozón a szervező Primavera Kóruson kívül szerepel a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság. A kórusok ünnepi hangversenyére október 7-én, szombaton 17.00 órakor kerül sor a Szent Imre templomban, amelynek programját a kettős Kodály-jubileum jegyében állították össze.

A belépés ingyenes, ám a közönség adakozhat, a támogatásokat a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány székesfehérvári Szent Imre Iskolaházának javára ajánlják fel.

A koncertet követően a 110 énekes átvonul a Nemzeti Emlékhelyhez, a Szent István építtette Nagyboldogasszony templom romjaihoz. Hívják a közönséget is, és miközben újra előadják a koncertzáró Boldogasszony kórusművet, koszorút helyeznek el Szent István és Árpád-házi királyaink nyughelyénél. Ezen az estén a Városház téren fényfestés emeli az ünnepi hangulatot.

Október 8-án, vasárnap a galántai énekkar a fehérvári Bazilika nagymiséjén, a veszprémi kórus a Fő utcai Ciszterci templomban, a Primavera kórus pedig a Felsővárosi templomban teljesít énekével miseszolgálatot.

Kultúra

 1. Június 30-ig látható Mátyás halotti pajzsának másolata Fehérváron

  A magyar történelem egyik legismertebb uralkodójára emlékezünk ebben az évben. Szerdán megnyílt a Mátyás király halotti pajzsa című tárlat, ennek kapcsán a pajzs kalandos történetéről is hallhattak előadást az érdeklődők a Szent István Király Múzeumban. A tárlat június 30-ig látogatható.

  2018.04.26.
 2. Emlékhelyek napja - idegenvezetés, koncertek, bemutatók Székesfehérváron

  Május 12-én, az Emlékhelyek napján, Székesfehérvár Nemzeti Emlékhelye is kinyitja kapuját, hogy a történelem szerelmesei felfedezhessék a magyar királyok egykori koronázó templomának titkait, kincseit.

  2018.04.26.
 3. Gálaműsorral készül a Tánc Világnapjára az Alba Regia Táncegyüttes

  Április 28-án, szombaton, a Tánc Világnapján 16 és 19 órakor is bemutatja gálaműsorát az Alba Regia Táncegyüttes a Vörösmarty Színházban, ahol a felnőtt csoport mellett színpadra lép az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja, valamint az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka- és Csöröge csoportja is, a muzsikát a táncegyüttes kísérője, a Galiba zenekar húzza. 

  2018.04.26.
 4. Kurátori tárlatvezetés a Schaár Erzsébet-kiállításban

  Április 26-án csütörtökön 17 órakor Izinger Katalin és Szűcs Erzsébet művészettörténészek, a kiállítás kurátorai tartanak tárlatvezetést a Schaár Erzsébet-kiállításban. A Városi Képtár – Deák Gyűjteményben rendezett program ingyenesen látogatható, mindenkit szeretettel várnak.

  2018.04.25.

Sportmajális

Egy százalék

Eseménynaptár

2018. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka