Jelentősen nőtt a vendégéjszakák és a turisták száma Székesfehérváron

A 8,1 %-os országos átlaghoz képest Székesfehérváron 21 %-kal nőtt a vendégéjszakák száma 2017-ben.  Népszerű a város mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Ebben az évben Fehérvár is elindult az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázatán, ahol döntősként, díjazottként zárta a versenyt.
2017.09.26. 12:07 |

Az időarányos adatok szerint 21%-kal nőtt Székesfehérváron kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mely magasan az országos átlag (8,1%) fölött van. Ehhez a nagyarányú növekedéshez a külföldi látogatók 16%-kal, a belföldi látogatók pedig 26%-kal járultak hozzá.

Egy hete láttak napvilágot a KSH turisztikai adatai az első félévről. A korábbi dinamizmust megőrizve a vendégéjszakák 2013 óta növekednek Székesfehérváron.

A vendégek száma ennél is nagyobb, 29%-os növekedést mutat, a szállodai szobakapacitás kihasználtsága 2017-ben átlagosan 58% volt július végéig, ami megegyezik az országos átlaggal. A számok azt mutatják, hogy Fehérvár egyre keresettebb és kedveltebb turisztikai célpont a belföldi kulturális turizmus terén. Megmutatkozik ez a tendencia a városi rendezvények népszerűségében és a kulturális kínálat keresettségében is. – mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A friss adatokat F. Szegő Krisztina ügyvezető és dr. Cser-Palkovics András polgármester kedden sajtótájékoztatón ismertette. A turisztikai főszezon mellett az EDEN, azaz a „Kiváló Európai Desztinációk” pályázaton való szereplést is értékelték, ahol döntős lett a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Cser-Palkovics András polgármester arról is beszélt, hogy a számok meggyőzően mutatják, hogy az-az elképzelés, miszerint a város legyen tele élettel pozitív eredményeket mutat. Mint mondta a mai világban a biztonságos turista helyek felértékelődnek Európán belül, Fehérvár pedig szép hely és biztonságos is. Számunkra fontos az üzlet turizmus, a sportturizmus -ami felívelő tendenciát mutat-, de "nagyon jó érzés évről évre visszajáró családokkal találkozni a Királyi Napok alatt." Kiemelte, hogy idén már a kihasználtsági mutatók is jóknak mondhatók, miközben belépett egy új szálloda is a piacra a városban. A múzeum látogatottsági adatai pedig jól mutatják, hogy a megfelelő minőségű kiállítások sokakat vonzanak a kiállítóhelyekre, majd megjegyezte, hogy lesz még ebben az évben olyan attrakció, ami tovább emeli a múzeumi látogatók számát. „Szeretném megköszönni minden olyan szakembernek, akik az élet különböző területén dolgoznak, hogy ilyen mértékben emelkednek ezek a számok. A vendéglátósoknak ugyanúgy, mint a Városgondnokág munkatársainak azt, hogy a rendezvények után minden reggelre tiszta lesz a város!”

Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. LETÖLTHETŐ prezentációja az idei fehérvári turisztikai szezonról. (.ppt)

Idén a fehérvári múzeumok látogatóinak száma ötven százalékos növekedést mutat: Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén a tavalyi összes, közel 94 ezer látogatóhoz képest idén szeptember közepéig több mint 140 ezer látogatót regisztráltak. A múzeum időszaki kiállításai több mint 84 ezer látogatót vonzottak. Ebből kiemelkedik Gorsium 169 százalékos látogatószám növekedése. Érdekes adat, hogy az idegenvezetések, idén szeptemberben járnak azoknál a számoknál, ami a tavalyi egész éves volt.

Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén a tavalyi összes, közel 94 ezer látogatóhoz képest idén szeptember közepéig több mint 140 ezer látogatót regisztráltak.

A fehérváriak is nagy számban képviseltetik magukat a kiállításokon: a Pompeji kiállításra például több mint 14 ezer székesfehérvári lakos látogatott el.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. idén elérkezettnek látta arra is az időt, hogy rangos nemzetközi pályázaton mérettesse meg a város és környéke turisztikai kínálatát. Elindult az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázatán.

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” témában meghirdetett felhívásra 17 nevezés érkezett. A szakmai értékelés és a helyszínbejárás alapján 5 pályázó került a döntőbe. Székesfehérvár a szeptember 15-én tartott zárókonferencián díjazottként zárta a versenyt, amely a szakmai elismerésen túl 500.000 Ft marketingtámogatással is jár.

Gazdaság

 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.
 1. Új, 16 millió eurós présgépet avatott a Hydro Székesfehérváron

  Még tavaly szeptemberében jelentette be a Hydro, akkori nevén még Sapa, hogy nagyszabású beruházást valósít meg, amelynek keretében egy új présgép telepítésére, épületbővítésre és megmunkáló kapacitás fejlesztésére kerül sor Székesfehérváron. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a fehérvári cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében.

  2018.05.17.
 2. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 3. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 4. Ipar 4.0 - fórum az ipari robotika fejlődéséről a Városházán

  Az automatizáció, a digitalizáció meghatározta Ipar 4.0 egyik hatása a munkaerőpiac átrendeződése, amire az önkormányzatnak, a cégeknek, a felsőoktatási intézményeknek, a felnőttoktatási intézményeknek és a szakképző intézményeknek közösen gondolkodva kell felkészülniük – ezzel a céllal rendeztek fórumot hétfőn délelőtt a Városházán.

  2018.05.07.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek