Jelentősen nőtt a vendégéjszakák és a turisták száma Székesfehérváron

A 8,1 %-os országos átlaghoz képest Székesfehérváron 21 %-kal nőtt a vendégéjszakák száma 2017-ben.  Népszerű a város mind a hazai, mind a külföldi turisták körében. Ebben az évben Fehérvár is elindult az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázatán, ahol döntősként, díjazottként zárta a versenyt.
2017.09.26. 12:07 |

Az időarányos adatok szerint 21%-kal nőtt Székesfehérváron kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mely magasan az országos átlag (8,1%) fölött van. Ehhez a nagyarányú növekedéshez a külföldi látogatók 16%-kal, a belföldi látogatók pedig 26%-kal járultak hozzá.

Egy hete láttak napvilágot a KSH turisztikai adatai az első félévről. A korábbi dinamizmust megőrizve a vendégéjszakák 2013 óta növekednek Székesfehérváron.

A vendégek száma ennél is nagyobb, 29%-os növekedést mutat, a szállodai szobakapacitás kihasználtsága 2017-ben átlagosan 58% volt július végéig, ami megegyezik az országos átlaggal. A számok azt mutatják, hogy Fehérvár egyre keresettebb és kedveltebb turisztikai célpont a belföldi kulturális turizmus terén. Megmutatkozik ez a tendencia a városi rendezvények népszerűségében és a kulturális kínálat keresettségében is. – mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A friss adatokat F. Szegő Krisztina ügyvezető és dr. Cser-Palkovics András polgármester kedden sajtótájékoztatón ismertette. A turisztikai főszezon mellett az EDEN, azaz a „Kiváló Európai Desztinációk” pályázaton való szereplést is értékelték, ahol döntős lett a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Cser-Palkovics András polgármester arról is beszélt, hogy a számok meggyőzően mutatják, hogy az-az elképzelés, miszerint a város legyen tele élettel pozitív eredményeket mutat. Mint mondta a mai világban a biztonságos turista helyek felértékelődnek Európán belül, Fehérvár pedig szép hely és biztonságos is. Számunkra fontos az üzlet turizmus, a sportturizmus -ami felívelő tendenciát mutat-, de "nagyon jó érzés évről évre visszajáró családokkal találkozni a Királyi Napok alatt." Kiemelte, hogy idén már a kihasználtsági mutatók is jóknak mondhatók, miközben belépett egy új szálloda is a piacra a városban. A múzeum látogatottsági adatai pedig jól mutatják, hogy a megfelelő minőségű kiállítások sokakat vonzanak a kiállítóhelyekre, majd megjegyezte, hogy lesz még ebben az évben olyan attrakció, ami tovább emeli a múzeumi látogatók számát. „Szeretném megköszönni minden olyan szakembernek, akik az élet különböző területén dolgoznak, hogy ilyen mértékben emelkednek ezek a számok. A vendéglátósoknak ugyanúgy, mint a Városgondnokág munkatársainak azt, hogy a rendezvények után minden reggelre tiszta lesz a város!”

Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. LETÖLTHETŐ prezentációja az idei fehérvári turisztikai szezonról. (.ppt)

Idén a fehérvári múzeumok látogatóinak száma ötven százalékos növekedést mutat: Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén a tavalyi összes, közel 94 ezer látogatóhoz képest idén szeptember közepéig több mint 140 ezer látogatót regisztráltak. A múzeum időszaki kiállításai több mint 84 ezer látogatót vonzottak. Ebből kiemelkedik Gorsium 169 százalékos látogatószám növekedése. Érdekes adat, hogy az idegenvezetések, idén szeptemberben járnak azoknál a számoknál, ami a tavalyi egész éves volt.

Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén a tavalyi összes, közel 94 ezer látogatóhoz képest idén szeptember közepéig több mint 140 ezer látogatót regisztráltak.

A fehérváriak is nagy számban képviseltetik magukat a kiállításokon: a Pompeji kiállításra például több mint 14 ezer székesfehérvári lakos látogatott el.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. idén elérkezettnek látta arra is az időt, hogy rangos nemzetközi pályázaton mérettesse meg a város és környéke turisztikai kínálatát. Elindult az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” pályázatán.

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” témában meghirdetett felhívásra 17 nevezés érkezett. A szakmai értékelés és a helyszínbejárás alapján 5 pályázó került a döntőbe. Székesfehérvár a szeptember 15-én tartott zárókonferencián díjazottként zárta a versenyt, amely a szakmai elismerésen túl 500.000 Ft marketingtámogatással is jár.

Gazdaság

 1. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 2. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.
 3. Meghaladhatja a 170 milliárdot a Videoton idei konszolidált árbevétele

  Várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot a Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele - jelentette be a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója a cég pénteki székesfehérvári évzáró rendezvényén, ahol az is elhangzott: 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat.

  2017.12.11.
 4. Egerszegi Zoltán vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért Díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Egerszegi Zoltánnak, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt vezérigazgatójának ítéltek oda. Polgármesteri elismerő emlékéremben részesült a DENSO Gyártó Magyarország Kft., amely fennállásának 20. évfordulóját ünnepli az idei évben.

  2017.12.04.
 1. Már az V. ütemet fejlesztik az Alba Ipari Zónában

  Az Alba Ipari Zóna még 1993-ban alakult 101 millió forintos törzstőkével, melynek az Aranybulla mezőgazdasági Zrt a tulajdonosa. 1997-ben nyerték el az ipari park címet 62 hektárra, 2012-ben 82 hektárra, jelenleg pedig több mint 180 hektáros a terület. A IV. ütem fejlesztéseit a város polgármesterével közösen nézték meg 

  2017.11.28.
 2. A reáltudományokat népszerűsítik - az Emerson is csatlakozott a STEM-hez

  Az Emerson Process Management Magyarország Kft. hétfői rendezvényén számoltak be arról, hogy a cég is csatlakozott a STEM programhoz. A STEM gyakorlatilag a reáltudományok többségének újabb keletű gyűjtőneve, amely a technológiai forradalom terén fontos tudományokra utal. A  programnyitón Bagoly Csaba ügyvezető igazgató elmondta azt is, nagy öröm számukra, hogy tehetséges, nyitott, értelmes, okos fiatal szakemberek vannak náluk a duális képzés keretében.

  2017.11.27.
 3. Újabb mérföldkő a szakképzés fejlesztésében – korszerű tanműhely a Vörösmartyban

  Nagyszabású eszközfejlesztés után átadták ma a felújított épületgépészeti tanműhelyt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában. A beruházás az iskolával szorosan együttműködő és az eszközöket gyártó Pakola Trade Kft-nek köszönhetően valósult meg. Az új eszközöket az iskola valamennyi évfolyamán, sőt a felnőttképzésben is használják majd.

  2017.11.24.
 4. Az országos átlagnál gyorsabban növekednek a Fejér megyei kisvállalkozások

  Rohamtempóban növekednek az idén a Fejér megyei kisvállalkozások az Erste Bank adatai szerint. A hitelfelvételek bővülése meghaladja az országos átlagot, ami nagyobb vállalkozói kedvre és kiemelkedő gazdasági teljesítményre utal. A folyószámlahitelek szerződött összege Fejér megyében 25 százalékkal nőtt – ez is nagyobb az országos átlagnál.

  2017.11.24.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Hangja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek