Fehérváron rendezik a matematikatanárok országos konferenciáját

A Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Szakosztálya és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közös szervezésében kedden kezdődött meg Székesfehérváron a matematikatanárok hagyományos, országos továbbképzése, az 57. Rátz László Vándorgyűlés. A négy napos, rangos szakmai konferencia megnyitóját a Városházán rendezték, ahol átadták a Beke Manó Emlékdíjakat is. 
2017.07.04. 16:39 |
A Rátz László Vándorgyűlés, a hagyományoknak megfelelően a 6-10 éves (általános iskola alsó tagozata), 10-14 éves (általános iskola felső tagozata) és 14-18 éves (középiskola) korosztályokat oktató, mintegy 200 matematikatanár számára rendezett szakmai továbbképzés és konferencia. A rendezvény résztvevőinek köszöntése mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester külön megköszönte a szervező munkát Mihályi Gyula ötletgazdának, a Teleki Blanka Gimnázium matematikatanárának, hogy idén Székesfehérvár adhat otthont e rangos vándorgyűlésnek, majd városunk történelmi szerepének bemutatását követően hozzátette: „büszkék vagyunk múltunkra, de tudjuk, hogy a jelenben és a jövőben is a város határán túlmutató felelősségünk van.” A matematikát és egyéb természettudományokat tanító pedagógusok előtt dr. Cser-Palkovics András kijelentette: „az önök által képviselt tudás nélkül Székesfehérvár sem tudna tovább fejlődni.”Az Alba Regia Műszaki Kar olyan egyetemi kar, amelynek nem kizárólagos, de talán a legfontosabb jellemzője a pragmatizmus. Mert nincsen más választásunk. Egyrészt az ipari megfelelhetőséget illetően, de kapcsolatrendszerünket tekintve is.” - fogalmazott a rendezvény megnyitóján dr. Györök György, a társszervező Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, egyetemi docens, aki így folytatta: „végzett hallgatóink pillanatok alatt elhelyezkednek. Ahhoz, hogy karunk ezt a pragmatizmust továbbra is felvállalhassa, abban nagy segítségre van szükségünk a jelentkező hallgatók felkészültségét illetően. Nagy öröm nekünk az, ha leendő hallgatóink komoly műszaki-természettudományos előképzettséggel érkeznek hozzánk, mert az ipar egyértelmű paramétereket fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy milyen készségekkel felvértezett szakembereket szeretne. Mi, ezt akkor tudjuk megvalósítani, szolgálni, ha kiválóan felkészített emberek érkeznek az egyetemre.” – mondta el Györök György, majd megköszönte a jelenlévőknek a természettudományos attitűd fejlesztését, Székesfehérvárnak pedig azt a kedvező „mikroklímát”, amelyet biztosít az intézmény számára.

Katona Gyula, a Bolyai János Matematikai Társulat igazgatója köszöntőjében elmondta, a Rátz László Vándorgyűlés Hungarikumnak számít, nincs tudomása arról, hogy más országban lenne ilyen kezdeményezés. „Az ország és a világ jövője múlhat azon, hogy világos, logikus gondolkodású szakembereket képezzünk.” – fogalmazott az igazgató, aki köszönetet mondott Székesfehérvárnak, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának és Mihályi Gyulának, hogy házigazdaként befogadták az 57. Rátz László Vándorgyűlést.

A köszöntő beszédek után következett a kiemelkedő matematikatanári tevékenységet elismerő Beke Manó Emlékdíjak átadása. A Beke Manó Emlékdíj elsősorban hosszabb időn át végzett kiváló és eredményes matematikai nevelő-oktató munkáért adható ki. A díj odaítélésénél figyelembe kell venni a jelölt matematikai nevelés jobbítása érdekében kifejtett munkáját és a matematika népszerűsítése érdekében végzett tevékenységét, előadások, tanfolyamok tartását, népszerűsítő könyvek, cikkek írását is.

A 2017. évi Beke Manó Emlékdíj első fokozatát dr. Katz Sándor, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára számára ítélték meg, akinek 70 tanítványa lett díjazott különféle hazai és külföldi versenyeken, 6 tankönyve jelent meg és részt vett a kerettanterv kialakításában is. Legutóbbi kötete „Játékos matematika” címmel 2016-ban jelent meg.

A Beke Manó Emlékdíj második fokozatában részesült: Árvainé Libor Ildikó (SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, Szeged), Bere Lászlóné (Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma, Cegléd), Fenyvesi Mária (Kastélydombi Általános Iskola, Budapest), Jakucs Erika (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Stallenberger Józsefné (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Nagymányok), Szomódi Zsuzsanna (Szabó Magda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest), Tóthné Berzsán Gabriella, (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár).

A keddi plenáris ülés a Szent Imre templomba szervezett orgonakoncerttel ér véget. Szerda reggeltől péntek délig négy szekcióban zajlanak az előadások és a feladatmegoldó szemináriumok az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet termeiben. (Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.)

Közélet

 1. Óvodákat követően beteg gyerekeket segítettek Fehérvár legjobb sportolói

  A „Gólokkal az óvodákért, a város legjobb sportolóival" jótékonysági akció eseményén a Fehérvár AV19, a Fehérvár Enthroners és az Alba Fehérvár játékosai által felajánlott dedikált mezek 230 ezer forintért, míg az Alba Plaza és a Mol-Vidi FC által licitre bocsájtott labda 70 ezer forintért kelt el, így összesen 300.000 forinttal támogatták a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályát. Az adományokat csütörtökön adták át az Alba Plazaban.

  2018.07.19.
 2. A közlekedőket és autóikat is megáldják Szent Kristóf napján Székesfehérváron

  Július 25-én, szerdán szeretettel várja az egyházmegye híveit a maroshegyi templom búcsúnapi programjaira a Szent Kristóf Plébánia. (Batthyány u. 4.) 17:30 órakor a templom énekkara ad ünnepi műsort, 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd a vásártéren a járművek megáldása. A búcsú napja közös agapéval zárul a közösségi házban.

  2018.07.19.
 3. A 90 esztendős Rozsics Lajosné, Marika nénit köszöntötték

  A 90 esztendős Rozsics Lajosné Marika nénit köszöntötte otthonában Mészáros Attila alpolgármester. Marika néni a Felvidékről származik. Ifjú, kisgyermekes anyaként élelmezésszervezési feladatokat látott el a székesfehérvári diákotthonban, majd a mezőgazdasági főiskola gazdasági igazgatója lett, innen ment nyugdíjba.

  2018.07.19.
 4. Egyetemként működik augusztustól a Kodolányi János Főiskola

  Augusztus elsejétől Kodolányi János Egyetem néven folytatja tevékenységét a Kodolányi János Főiskola. Székesfehérváron a művészeti oktatásra koncentrálnak majd - írja a főiskola közleményében. Az intézményben az elmúlt 25 tanévben mintegy 25 ezer hallgató végzett.

  2018.07.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek