Fehérváron rendezik a matematikatanárok országos konferenciáját

A Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Szakosztálya és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közös szervezésében kedden kezdődött meg Székesfehérváron a matematikatanárok hagyományos, országos továbbképzése, az 57. Rátz László Vándorgyűlés. A négy napos, rangos szakmai konferencia megnyitóját a Városházán rendezték, ahol átadták a Beke Manó Emlékdíjakat is. 
2017.07.04. 16:39 |
A Rátz László Vándorgyűlés, a hagyományoknak megfelelően a 6-10 éves (általános iskola alsó tagozata), 10-14 éves (általános iskola felső tagozata) és 14-18 éves (középiskola) korosztályokat oktató, mintegy 200 matematikatanár számára rendezett szakmai továbbképzés és konferencia. A rendezvény résztvevőinek köszöntése mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester külön megköszönte a szervező munkát Mihályi Gyula ötletgazdának, a Teleki Blanka Gimnázium matematikatanárának, hogy idén Székesfehérvár adhat otthont e rangos vándorgyűlésnek, majd városunk történelmi szerepének bemutatását követően hozzátette: „büszkék vagyunk múltunkra, de tudjuk, hogy a jelenben és a jövőben is a város határán túlmutató felelősségünk van.” A matematikát és egyéb természettudományokat tanító pedagógusok előtt dr. Cser-Palkovics András kijelentette: „az önök által képviselt tudás nélkül Székesfehérvár sem tudna tovább fejlődni.”Az Alba Regia Műszaki Kar olyan egyetemi kar, amelynek nem kizárólagos, de talán a legfontosabb jellemzője a pragmatizmus. Mert nincsen más választásunk. Egyrészt az ipari megfelelhetőséget illetően, de kapcsolatrendszerünket tekintve is.” - fogalmazott a rendezvény megnyitóján dr. Györök György, a társszervező Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, egyetemi docens, aki így folytatta: „végzett hallgatóink pillanatok alatt elhelyezkednek. Ahhoz, hogy karunk ezt a pragmatizmust továbbra is felvállalhassa, abban nagy segítségre van szükségünk a jelentkező hallgatók felkészültségét illetően. Nagy öröm nekünk az, ha leendő hallgatóink komoly műszaki-természettudományos előképzettséggel érkeznek hozzánk, mert az ipar egyértelmű paramétereket fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy milyen készségekkel felvértezett szakembereket szeretne. Mi, ezt akkor tudjuk megvalósítani, szolgálni, ha kiválóan felkészített emberek érkeznek az egyetemre.” – mondta el Györök György, majd megköszönte a jelenlévőknek a természettudományos attitűd fejlesztését, Székesfehérvárnak pedig azt a kedvező „mikroklímát”, amelyet biztosít az intézmény számára.

Katona Gyula, a Bolyai János Matematikai Társulat igazgatója köszöntőjében elmondta, a Rátz László Vándorgyűlés Hungarikumnak számít, nincs tudomása arról, hogy más országban lenne ilyen kezdeményezés. „Az ország és a világ jövője múlhat azon, hogy világos, logikus gondolkodású szakembereket képezzünk.” – fogalmazott az igazgató, aki köszönetet mondott Székesfehérvárnak, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának és Mihályi Gyulának, hogy házigazdaként befogadták az 57. Rátz László Vándorgyűlést.

A köszöntő beszédek után következett a kiemelkedő matematikatanári tevékenységet elismerő Beke Manó Emlékdíjak átadása. A Beke Manó Emlékdíj elsősorban hosszabb időn át végzett kiváló és eredményes matematikai nevelő-oktató munkáért adható ki. A díj odaítélésénél figyelembe kell venni a jelölt matematikai nevelés jobbítása érdekében kifejtett munkáját és a matematika népszerűsítése érdekében végzett tevékenységét, előadások, tanfolyamok tartását, népszerűsítő könyvek, cikkek írását is.

A 2017. évi Beke Manó Emlékdíj első fokozatát dr. Katz Sándor, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára számára ítélték meg, akinek 70 tanítványa lett díjazott különféle hazai és külföldi versenyeken, 6 tankönyve jelent meg és részt vett a kerettanterv kialakításában is. Legutóbbi kötete „Játékos matematika” címmel 2016-ban jelent meg.

A Beke Manó Emlékdíj második fokozatában részesült: Árvainé Libor Ildikó (SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, Szeged), Bere Lászlóné (Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma, Cegléd), Fenyvesi Mária (Kastélydombi Általános Iskola, Budapest), Jakucs Erika (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Stallenberger Józsefné (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Nagymányok), Szomódi Zsuzsanna (Szabó Magda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest), Tóthné Berzsán Gabriella, (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár).

A keddi plenáris ülés a Szent Imre templomba szervezett orgonakoncerttel ér véget. Szerda reggeltől péntek délig négy szekcióban zajlanak az előadások és a feladatmegoldó szemináriumok az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet termeiben. (Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.)

Közélet

 1. A Család- és Gyermekjóléti Központnak gyűjt a Nyolcas Műhely

  Közeledvén az ünnepekhez a Nyolcas Műhely Underground Klub is szeretne hozzájárulni a nehézségekkel küzdő családok megsegítéshez. Jótékonysági tartósélelmiszer-gyűjtést szerveztek a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központtal karöltve, aminek keretében a Nyolcas Műhelybe várják a felajánlásokat.

  2017.12.12.
 2. Karácsonyi adományosztás és közönségtalálkozó a sportcsarnokban

  Közönségtalálkozóval egybekötött adományosztó rendezvényt tartott a Szegényeket Támogató Alapítvány, az Alba Fehérvár kosárlabdacsapat és az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapat. Ötven rászoruló családot és csaknem száz iskolás gyermeket ajándékoztak meg hétfő délután az Alba Regia Sportcsarnokban. 

  2017.12.12.
 3. A limanovai csata 103. évfordulójára emlékeztek a Fehérvári Huszárok

  December 11-én, a Fehérvári Huszárok Napján a limanovai csata 103. évfordulójára emlékezett a Fehérvári Huszárok Egyesülete a Városház téren. 1914 decemberében az I. világháború egyik legvéresebb csatája zajlott le a Lengyelország területén lévő Limanovában. Az ottani harcok évfordulóján avatták fel 1939 decemberében Pátzay Pál szobrát a Városház terén.

  2017.12.11.
 4. A második adventi gyertya fénye is kigyúlt a Püspöki Palota udvarán

  Adventi rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket az Adventi Udvar szombaton. Alkonyatkor kezdődött a második gyertyagyújtás, amelyen a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulóinak adventi műsora és Spányi Antal, püspök gondolatai készítették a közelgő ünnepre a résztvevőket.

  2017.12.09.

Adventi programok

Eseménynaptár

2017. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Hangja

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek