Fehérváron rendezik a matematikatanárok országos konferenciáját

A Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Szakosztálya és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közös szervezésében kedden kezdődött meg Székesfehérváron a matematikatanárok hagyományos, országos továbbképzése, az 57. Rátz László Vándorgyűlés. A négy napos, rangos szakmai konferencia megnyitóját a Városházán rendezték, ahol átadták a Beke Manó Emlékdíjakat is. 
2017.07.04. 16:39 |
A Rátz László Vándorgyűlés, a hagyományoknak megfelelően a 6-10 éves (általános iskola alsó tagozata), 10-14 éves (általános iskola felső tagozata) és 14-18 éves (középiskola) korosztályokat oktató, mintegy 200 matematikatanár számára rendezett szakmai továbbképzés és konferencia. A rendezvény résztvevőinek köszöntése mellett dr. Cser-Palkovics András polgármester külön megköszönte a szervező munkát Mihályi Gyula ötletgazdának, a Teleki Blanka Gimnázium matematikatanárának, hogy idén Székesfehérvár adhat otthont e rangos vándorgyűlésnek, majd városunk történelmi szerepének bemutatását követően hozzátette: „büszkék vagyunk múltunkra, de tudjuk, hogy a jelenben és a jövőben is a város határán túlmutató felelősségünk van.” A matematikát és egyéb természettudományokat tanító pedagógusok előtt dr. Cser-Palkovics András kijelentette: „az önök által képviselt tudás nélkül Székesfehérvár sem tudna tovább fejlődni.”Az Alba Regia Műszaki Kar olyan egyetemi kar, amelynek nem kizárólagos, de talán a legfontosabb jellemzője a pragmatizmus. Mert nincsen más választásunk. Egyrészt az ipari megfelelhetőséget illetően, de kapcsolatrendszerünket tekintve is.” - fogalmazott a rendezvény megnyitóján dr. Györök György, a társszervező Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, egyetemi docens, aki így folytatta: „végzett hallgatóink pillanatok alatt elhelyezkednek. Ahhoz, hogy karunk ezt a pragmatizmust továbbra is felvállalhassa, abban nagy segítségre van szükségünk a jelentkező hallgatók felkészültségét illetően. Nagy öröm nekünk az, ha leendő hallgatóink komoly műszaki-természettudományos előképzettséggel érkeznek hozzánk, mert az ipar egyértelmű paramétereket fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy milyen készségekkel felvértezett szakembereket szeretne. Mi, ezt akkor tudjuk megvalósítani, szolgálni, ha kiválóan felkészített emberek érkeznek az egyetemre.” – mondta el Györök György, majd megköszönte a jelenlévőknek a természettudományos attitűd fejlesztését, Székesfehérvárnak pedig azt a kedvező „mikroklímát”, amelyet biztosít az intézmény számára.

Katona Gyula, a Bolyai János Matematikai Társulat igazgatója köszöntőjében elmondta, a Rátz László Vándorgyűlés Hungarikumnak számít, nincs tudomása arról, hogy más országban lenne ilyen kezdeményezés. „Az ország és a világ jövője múlhat azon, hogy világos, logikus gondolkodású szakembereket képezzünk.” – fogalmazott az igazgató, aki köszönetet mondott Székesfehérvárnak, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának és Mihályi Gyulának, hogy házigazdaként befogadták az 57. Rátz László Vándorgyűlést.

A köszöntő beszédek után következett a kiemelkedő matematikatanári tevékenységet elismerő Beke Manó Emlékdíjak átadása. A Beke Manó Emlékdíj elsősorban hosszabb időn át végzett kiváló és eredményes matematikai nevelő-oktató munkáért adható ki. A díj odaítélésénél figyelembe kell venni a jelölt matematikai nevelés jobbítása érdekében kifejtett munkáját és a matematika népszerűsítése érdekében végzett tevékenységét, előadások, tanfolyamok tartását, népszerűsítő könyvek, cikkek írását is.

A 2017. évi Beke Manó Emlékdíj első fokozatát dr. Katz Sándor, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára számára ítélték meg, akinek 70 tanítványa lett díjazott különféle hazai és külföldi versenyeken, 6 tankönyve jelent meg és részt vett a kerettanterv kialakításában is. Legutóbbi kötete „Játékos matematika” címmel 2016-ban jelent meg.

A Beke Manó Emlékdíj második fokozatában részesült: Árvainé Libor Ildikó (SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, Szeged), Bere Lászlóné (Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma, Cegléd), Fenyvesi Mária (Kastélydombi Általános Iskola, Budapest), Jakucs Erika (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Stallenberger Józsefné (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Nagymányok), Szomódi Zsuzsanna (Szabó Magda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest), Tóthné Berzsán Gabriella, (Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár).

A keddi plenáris ülés a Szent Imre templomba szervezett orgonakoncerttel ér véget. Szerda reggeltől péntek délig négy szekcióban zajlanak az előadások és a feladatmegoldó szemináriumok az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet termeiben. (Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.)

Közélet

 1. 1956 - utcaszínház és imádságos megemlékezés Székesfehérváron

  Idén is fehérvári fiatalok elevenítik meg Október 23-án a Belvárosban az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. „A Tűz csiholói” című utcaszínházi műsort a város középiskolás diákjai adják elő két fehérvári forradalmár, Bokor Rózsa és Versegi Jenő Béla élete alapján. A műsorban mintegy 150 fiatal szerepel majd, melyet idén is Matuz János a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendez.

  2017.10.21.
 2. Több helyszínen is emlékezett 1956-ra Székesfehérvár diáksága

  Pénteken az 56-osok terén a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kezdte a megemlékezések sorát, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a Tóvárosi Általános Iskola, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett 1956-ra. A Vasvári Pál Általános Iskola udvarán egy korhű ágyút is felállítottak.

  2017.10.20.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - kerékpárutakról és faültetésekről is döntött a testület

  Pénteken reggel Közmeghallgatást tartott a Közgyűlés előtt a város képviselő-testülete a Városháza Dísztermében. A fórumnak két napirendi pontja volt: tájékoztató hangzott el a Modern Városok Program Székesfehérvárt érintő fejlesztéseiről, valamint a helyi közérdekű ügyek közül a kerékpárutakról, a parkolóépítésről, illetve a lakásszövetkezeti működésről volt szó.

  2017.10.20.
 4. Honvédelemért Kitüntető Címet vehetett át Dancs Norbert és Újházi Mária

  Honvédelemért Kitüntető Címeket adományozott a honvédelmi miniszter Dancs Norbertnek, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetőjének a katonai toborzás segítéséért. Szintén átvetette az elismerést Újházi Mária, aki a Veterán Repülősök és Ejtőernyősök Fejér Egyesületének és a kegyeleti bizottságnak is tagja.

  2017.10.20.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek