-
Fehérvár visszafoglalása
Székesfehérvár török alóli visszavételének 336. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál néma koszorúzást tartottak.
2024.05.17. -
Rajzpályázat a Kríziskezelőben
Több mint 200 alkotás érkezett a legkisebbektől a Kríziskezelő Központ Hogyan segíthetek egy hajléktalan embernek? című rajzpályázatára. A legszebb, legötletesebb alkotásokat csütörtökön délután díjazták, de valamennyi gyermek rajza látható lesz a központ Sörházi téri épületében.
2024.05.17. -
Vármegyenap Móron
Mór adott otthont a Fejér Vármegyei Önkormányzat legnagyobb ünnepének idén. A Vármegyenapon ünnepi közgyűlést tartottak, ahol átadták az önkormányzat kitüntetéseit.
2024.05.17. -
A Vöröskereszt világnapját ünnepelték
Május 8-a a Vöröskereszt Világnapja, május 16-án pedig a Magyar Vöröskereszt megalakulását ünnepeljük. A Világnaphoz kapcsolódóan ünnepséget rendezett a Fejér Vármegyei Szervezet.
2024.05.17.
Ételallergia, ételintolerancia – dr. Izbéki Ferenc előadása az EFI szemináriumán
Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat.
A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű, hívta fel a figyelmet előadásában dr. Izbéki Ferenc. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa, akinek az utóbbi időben szakmai munkája egy jelentős részét tette ki ez a témakör, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) online szemináriumán több, nagyon fontos kérdést tisztáz.
Tapasztalata szerint a puffadásos panaszokat a betegek ételallergiával, ételintoleranciával azonosítják, részben a neten való tájékozódást követően.
Sok téveszme is olvasható a világhálón, ezért is nagyon fontos, hogy bármilyen panasszal orvoshoz forduljunk, kérdéseinket e témában szakemberrel osszuk meg, emelte ki a professzor.
Minden nem kívánatos jelenség, ami az ételek fogyasztásához köthető, egyik része az immunrendszer által közvetített (allergia), a másik pedig nem az immunrendszer által közvetített (intolerancia). Mind a két témakört részletesen körüljárva fontos információkat kaphatunk a kiváltó okokról, a tünetekről, és arról is, mire érdemes figyelni az ételek fogyasztásakor. Az ételallergia ritka betegség a népességben, az ételintolerancia ennél sokkal gyakoribb. Az allergiás jelenségek lassú növekedési tendenciát mutatnak az elmúlt három évtizedre visszatekintve.
Dr. Izbéki Ferenc az ábrákkal és táblázatokkal illusztrált előadásában a tünetek részletes ismertetése mellett szól arról, milyen vizsgálatok szükségesek a problémák kiderítésére, mit jeleznek az IgE és IgG szintek, milyen gyógyítási és kezelési lehetőségek vannak, és mit tehet a páciens saját egészségének megőrzése érdekében.
Az előadás visszanézhető az EFI Facebook-oldalán.