Duettek, tercettek és kánonok – társaséneklési verseny a Kodályban

Több évtizedes hagyomány van a társaséneklési versenynek a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A társaséneklés hagyományos ünnepén az iskola valamennyi évfolyama - kicsik és nagyok- egyaránt megmérettették magukat a zsűri előtt, aki arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazta a fellépőket.
2018.03.07. 11:42 |

A hagyományos társaséneklési versenyen a tanulók közül másodikosoktól a leendő ballagókig nagyon sokan vettek részt. A valaha élt legnagyobb zeneszerzők kórusműveit hallhattuk a reneszánsztól napjainkig, értő, színvonalas tolmácsolásban. 

Duettek, tercettek, kánonok és kamarakórusművek csendültek fel a gyerekek ajkán, akik sok kiváló, arany és ezüst minősítéshez jutottak. Kneifel Imre igazgató elmondta, hogy a társas éneklési versenynek régi hagyományai vannak a Kodályban, 1993-ban már megrendezték a Bicinia éneklési versenyt, amelynek keretében Kodály Biciniumaiból énekeltek a gyerekek. Később kiszélesedett a versenyen a zeneművek palettája, mára duettek, tercettek, kvartettek és kamaraegyüttesek egyaránt fellépnek.Kneifel Imre elmondta, hogy az énekórákon már hetekkel előtte megkezdődött a felkészítés, a diákok osztálytársaik előtt is gyakorolhattak. A versenyen az öt felkészítő tanár is fellépett, de felcsendült egy hangszeres kamarazenei darab is a tanárok előadásában.

Az iskola kórusai fellépnek tavasszal a Fejér Megyei Diáknapokon és a Helikonon is, a lánykar Belgiumban, Neerpeltben szerepel majd nemzetközi kórusversenyen és készülnek az Éneklő Ifjúságra is.

Május 24-én pedig megkezdődik az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, ahol a házigazda Kodály Iskola mellett lengyel, cseh, ukrán, és határon túli magyar kórusok is fellépnek.

Kultúra

 1. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.20.
 2. Kiállítással és katonazenével folytatódik az Emlékparki Nyár

  Az VI. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat eddigi, sikeres rendezvényei folytatásaként pénteken, újabb programokkal várnak minden érdeklődőt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Július 20-án 18 órakor kezdődik Danka Attila, grafikusművész kiállításának megnyitója, amelyet 19 órakor a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje követ. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.07.20.
 3. Harmonia Albensis - Miklósa Erika és Karosi Bálint közös hangversenye Fehérváron

  Két világhírű művész adott közös hangversenyt a Harmonia Albensis koncertsorozat keretén belül csütörtökön este a Ciszterci templomban. Miklósa Erika és Karosi Bálint közös hangversenye a nyár egyik zenei-kulturális fénypontja volt Fehérváron.

  2018.07.20.
 4. Alba Regia Feszt nemzetközi sztárokkal Székesfehérváron

  Hazánk legjobb jazz, funk és blues zenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában július 30-tól augusztus 1-ig. A Syrius Legacy, Váczi Eszter, a Malafede Trio By Federico Malaman, az Alessio Menconi Trio valamint Little G. Weevil is fellépnek idén az Alba Regia Feszten.

  2018.07.19.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka