Duettek, tercettek és kánonok – társaséneklési verseny a Kodályban

Több évtizedes hagyomány van a társaséneklési versenynek a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A társaséneklés hagyományos ünnepén az iskola valamennyi évfolyama - kicsik és nagyok- egyaránt megmérettették magukat a zsűri előtt, aki arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazta a fellépőket.
2018.03.07. 11:42 |

A hagyományos társaséneklési versenyen a tanulók közül másodikosoktól a leendő ballagókig nagyon sokan vettek részt. A valaha élt legnagyobb zeneszerzők kórusműveit hallhattuk a reneszánsztól napjainkig, értő, színvonalas tolmácsolásban. 

Duettek, tercettek, kánonok és kamarakórusművek csendültek fel a gyerekek ajkán, akik sok kiváló, arany és ezüst minősítéshez jutottak. Kneifel Imre igazgató elmondta, hogy a társas éneklési versenynek régi hagyományai vannak a Kodályban, 1993-ban már megrendezték a Bicinia éneklési versenyt, amelynek keretében Kodály Biciniumaiból énekeltek a gyerekek. Később kiszélesedett a versenyen a zeneművek palettája, mára duettek, tercettek, kvartettek és kamaraegyüttesek egyaránt fellépnek.Kneifel Imre elmondta, hogy az énekórákon már hetekkel előtte megkezdődött a felkészítés, a diákok osztálytársaik előtt is gyakorolhattak. A versenyen az öt felkészítő tanár is fellépett, de felcsendült egy hangszeres kamarazenei darab is a tanárok előadásában.

Az iskola kórusai fellépnek tavasszal a Fejér Megyei Diáknapokon és a Helikonon is, a lánykar Belgiumban, Neerpeltben szerepel majd nemzetközi kórusversenyen és készülnek az Éneklő Ifjúságra is.

Május 24-én pedig megkezdődik az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, ahol a házigazda Kodály Iskola mellett lengyel, cseh, ukrán, és határon túli magyar kórusok is fellépnek.

Kultúra

 1. Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

  Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.

  2018.05.24.
 2. Egyedülálló CD gyűjteményt kaptak az Operaháztól a város kulturális intézményei

  Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt hozta el ajándékba Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Fehérvárra. A lemezeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár és tagkönyvtáraiba és a város zenei intézményeibe juttatja el az Opera. Az Operaház művészei fellépnek majd Fehérváron is, november 23-án hallhatja a közönség Puccini Turandot című operáját a Vörösmarty Színházban. 

  2018.05.24.
 3. Gyermekkórus-fesztivál és néptánctalálkozó lesz Székesfehérváron

  Hétvégén kórusok és táncosok mutatkoznak be Fehérváron: most rendezik a XV. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált és a „Szállj elő zöld ág” Néptánc Találkozót. Az ünnepélyes megnyitó pénteken lesz 16.15 órakor a Városház téren, majd a gyermekkarok utcai szerenádokkal kedveskednek a járókelőknek több helyszínen is. 

  2018.05.24.
 4. Bemutatták Szabó Zoltán építészettörténész könyvét a királyi bazilikáról

  A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténetéről, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat keretében megjelent új kötetet mutatták be szerdán a Városháza Dísztermében. Szabó Zoltán építészettörténész műve több téves nézetet módosít, és új, kissé megdöbbentő megvilágításba helyezi a bazilika történetét.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka