Duettek, tercettek és kánonok – társaséneklési verseny a Kodályban

Több évtizedes hagyomány van a társaséneklési versenynek a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A társaséneklés hagyományos ünnepén az iskola valamennyi évfolyama - kicsik és nagyok- egyaránt megmérettették magukat a zsűri előtt, aki arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazta a fellépőket.
2018.03.07. 11:42 |

A hagyományos társaséneklési versenyen a tanulók közül másodikosoktól a leendő ballagókig nagyon sokan vettek részt. A valaha élt legnagyobb zeneszerzők kórusműveit hallhattuk a reneszánsztól napjainkig, értő, színvonalas tolmácsolásban. 

Duettek, tercettek, kánonok és kamarakórusművek csendültek fel a gyerekek ajkán, akik sok kiváló, arany és ezüst minősítéshez jutottak. Kneifel Imre igazgató elmondta, hogy a társas éneklési versenynek régi hagyományai vannak a Kodályban, 1993-ban már megrendezték a Bicinia éneklési versenyt, amelynek keretében Kodály Biciniumaiból énekeltek a gyerekek. Később kiszélesedett a versenyen a zeneművek palettája, mára duettek, tercettek, kvartettek és kamaraegyüttesek egyaránt fellépnek.Kneifel Imre elmondta, hogy az énekórákon már hetekkel előtte megkezdődött a felkészítés, a diákok osztálytársaik előtt is gyakorolhattak. A versenyen az öt felkészítő tanár is fellépett, de felcsendült egy hangszeres kamarazenei darab is a tanárok előadásában.

Az iskola kórusai fellépnek tavasszal a Fejér Megyei Diáknapokon és a Helikonon is, a lánykar Belgiumban, Neerpeltben szerepel majd nemzetközi kórusversenyen és készülnek az Éneklő Ifjúságra is.

Május 24-én pedig megkezdődik az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, ahol a házigazda Kodály Iskola mellett lengyel, cseh, ukrán, és határon túli magyar kórusok is fellépnek.

Kultúra

 1. Bemutatták Varró Ferenc Szemelvények Csala történetéből című kötetét

  Nagy érdeklődés mellett mutatták be pénteken Varró Ferenc „Szemelvények Csala történetéből” című kötetét Székesfehérvár-Csalán, a Picur büfében. A könyvet Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója méltatta és ajánlotta az olvasók figyelmébe.

  2018.03.23.
 2. Mesés kezdés - több mint koncert a Somorjai sorozat

  Csütörtökön este Mesés kezdés címmel indult a megújult Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb műve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendült Dubóczky Gergely karmester vezetésével.

  2018.03.23.
 3. "Blablabla" - bemutatkozott a Székesfehérvári Balett Színház

  A Vörösmarty Színházban telt ház előtt mutatkozott be a Székesfehérvári Balett Színház. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport „Blablabla” című műsorában négy eredeti történetet mesélt el a tánc nyelvén. Az est vendége volt az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes.

  2018.03.22.
 4. Tehetséges diákok mutatkoztak be a Vasváris Hét Művészeti Bemutatóján

  A Művészetek Háza adott otthont csütörtökön a Vasváris Hét egyik leginkább várt, hagyományos programjának, a Vasváris Művészeti Bemutatónak, ahol a diákok a legkülönfélébb művészeti ágakban mutatkozhattak be, így a nagy létszámú közönség komolyzenei, irodalmi, tánc,- és harcművészeti bemutatót is megtekinthetett. A Művészeti Bemutatón mintegy százötven diák lépett fel.

  2018.03.22.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka