Csoportelsőhöz méltó Alba Fehérvár-győzelem a Körmend ellen

AFiba-Európa-kupa második csoportkörének utolsó mérkőzésén a már továbbjutott Alba Fehérvár az ezért még küzdő Körmendet fogadta. Jobban kezdett az Alba, de nem volt színvonalas az első félidő, inkább csak egy-egy villanásnak tapsolhattak a szurkolók. A folytatásban aztán egyre magabiztosabb és látványosabb volt a fehérvári játék, a vége pedig újabb sima győzelem lett, a körmendiek ellen már harmadszor a szezonban.
2018.02.06. 18:53 |

Nem volt még olyan Alba-Körmend mérkőzés a történelemben, amelyik előtt bármelyik fél részéről elhangzott volna, hogy akár ki is lehet kapni… Természetesen most sem jelentett ki senki ilyesmit, de mindenki tudta, a továbbjutás szempontjából csak a vendégek számára van tét a meccsen, és ha a Fehérvár nyolc pontnál nem nagyobb különbséggel kap ki, csoportelsőként megy tovább, és viszi magával a másik magyar együttest a FIBA-Európa-kupa egyenes kieséses szakaszába. Magyarán az Alba számára nem volt létkérdés a győzelem. Aligha ezért, de a szezonban először Kasey Hill nélkül állt ki a meccsre, így épp úgy öt légiósa volt, mint a Körmendnek.
Decemberben negyven ponttal nyert a Gáz utcában az Alba, januárban Körmenden is jobb volt a piros-feketéknél, de ezek most már nem számítottak. Olyannyira, hogy az általában „sokpontos” csapatok összesen hét támadást elrontottak, mire megszületett az első kosár, Keller triplája. Hibák követték egymást, ellépett ziccer, másik térfélre visszadobott bedobás az Alba részéről, a Körmend pedig négy percig egyetlen pontot sem szerzett. Ritkán látni olyat, hogy az első időkérésnél egy csapat még nullán áll, most ez is megtörtént… A jeget Fenning törte meg, de Lóránt kosarával így is 13-2-re ment az Alba. Hármat cserélt Dzunics Braniszlav, az egyik új ember, Chris Horton nem éppen jó belépőként besegítette a gyűrűbe Csorvási büntetőjét, ami így egy pont helyett kettőt ért a vendégeknek. Feljött a Körmend, miközben mindkét edző minden kezdőjét lecserélte a nem túl színvonalas első negyed végére.
A dobáspontosság 35, illetve 33 százalékos volt mezőnyből, és nem úgy tűnt, hogy javul, aztán Filipovics egy triplával mégis javította. A vendégeknél Csorvási folyamatosan büntetőzött, Ferencz pedig „saját műfajából”, triplából egyenlített. Sőt, Németh hármasával már vezettek a vasiak. Most Kovács Ákoson volt a büntetőzés sora, az Albán pedig a fordításé. Keller Iván két triplát is beemelt, de a másik oldalon is jól céloztak ekkor a kinti dobók. Az addigi leglátványosabb kosár Horton zsákolása volt Lóránt légpasszából – de csak a következő percig, amikor Simpson húzott egy hatalmasat szerzett labdából. A palánk alatti védekezés figyelmetlenségeiből mindkét oldalon esett egy-egy kosár, ezekkel zárult az első félidő, amelyben összesen huszonhét büntetőt dobtak a csapatok.

Előbb Csorvási, majd Kovács érte el a tíz pontot a harmadik negyed elején, aztán Simpson büntetőivel a különbség is. A védekezés megfelelt ekkor fehérvári oldalon, és bár támadásban akadtak hibák, megint a Körmendnek kellett időt kérnie, túl a negyed felén. Harris szép kosarával mér tizenöt volt az Alba előnye, pedig néhány támadólepattanót átengedtek a fehérváriak. A vasiak viszont rosszul dobtak, nem úgy, mint a kétszer egymás után jól célzó Pointer. Szintén ő volt, aki a dudaszó pillanatában behúzta Mohammed felperdülő dobását, így hiába talált be kétszer triplából a Körmend, az utolsó negyed előtt tizenöttel vezetett az Alba – elég távolinak tűnt a biztos körmendi továbbjutáshoz szükséges vendéggyőzelem.
Fanning triplával csalta közelebb a vendégeket, de megint jött Pointer, két látványos kosárral, majd egy gólpasszal a szintén nagyot zsákoló Filipovicsnak, és máris kérhette ki újabb idejét a piros-feketék mestere, Gasper Potocnik. Becsülettel küzdött a Körmend, de öt perccel a vége előtt így is tizenhat volt a fehérvári előny, és Mohammed zsákolásánál úgy tűnt, már elfogy a hit a vendégeknél. Húsz lett közte, ha nem is dobott olyan szenzációsan az Alba, mint a két csapat decemberi meccsén, azért felsejlett az a találkozó, mert az utolsó negyedben is simán tartotta felépített előnyét az Alba. Stílszerűen, Pointer nagy zsákolásával ért véget a meccs, az Alba Fehérvár az eddigiekhez méltón zárta a második csoportkört, és várhatja a folytatást.

Alba Fehérvár - Egis Körmend 88-68 (19-16, 26-23, 27-18, 16-11)

Alba: Kovács Á. 10, Simpson 12/6, Harris 5/3, Lóránt P. 9, Keller Á. 7/3. Csere: Horton 8, Pointer 18/3, Mohammed 6, Filipovics 7/3, Keller I. 6/6.

Sport

 1. Sima Vidi-győzelem a forduló előtt hibátlan Honvéd otthonában

  Első idegenbeli bajnokiját játszotta a szezonban a  MOL Vidi, a négy forduló után még hibátlan Honvéd vendégeként. A meccset a kispesti pálya közelgő átépítése miatt az MTK stadionjában rendezték, és hamar vezethetett volna a Vidi, de megint büntetőt rontott. Utána viszont két gólt szerzett a Nikolics-csapat és emberelőnybe is került szünetig. Utána pedig gyorsan növelte előnyét, hamar eldőlt a rangadó.

  2018.08.18.
 2. Újabb hajókategóriában rendez Balatonkerülő vitorlás versenyt Fa Nándor

  A legendás fehérvári vitorlázó hosszú idő óta szervezi a szóló Balatonkerülést, hétvégén azonban - kísérleti jelleggel - a verseny kétszemélyes változatára kerül sor. A hajók legénységeinek Csopakról indulva kell a lehető legrövidebb idő alatt körbehajózniuk a magyar tengert.

  2018.08.17.
 3. Matteo Moschetti nyert - Székesfehérvárra érkezett a Tour de Hongrie

  Matteo Moschetti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második, csütörtöki szakaszát, amelyen Manuel Belletti megtartotta első helyét az összetettben. A velencei rajtra 27 fokos, derűs időben került sor, a Székesfehérvárig tartó 190 kilométer során három gyorsasági és két hegyi részhajrá várt a 126 fős mezőnyre. Fehérváron a városban ezrek szurkoltak az utak mellett a mezőnynek.

  2018.08.16.
 4. Sport nagyhét és Triatlon Európa-kupa Székesfehérváron

  Augusztus 21-én kezdetét veszi a székesfehérvári Sport nagyhét, melynek keretében keddtől csütörtökig minden délután programok várják az érdeklődőket. Szombaton pedig a Sprint triatlon Európa-kupának ad otthont a város.

  2018.08.16.

Koronázási szertartásjáték

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak