Csoportelsőhöz méltó Alba Fehérvár-győzelem a Körmend ellen

AFiba-Európa-kupa második csoportkörének utolsó mérkőzésén a már továbbjutott Alba Fehérvár az ezért még küzdő Körmendet fogadta. Jobban kezdett az Alba, de nem volt színvonalas az első félidő, inkább csak egy-egy villanásnak tapsolhattak a szurkolók. A folytatásban aztán egyre magabiztosabb és látványosabb volt a fehérvári játék, a vége pedig újabb sima győzelem lett, a körmendiek ellen már harmadszor a szezonban.
2018.02.06. 18:53 |

Nem volt még olyan Alba-Körmend mérkőzés a történelemben, amelyik előtt bármelyik fél részéről elhangzott volna, hogy akár ki is lehet kapni… Természetesen most sem jelentett ki senki ilyesmit, de mindenki tudta, a továbbjutás szempontjából csak a vendégek számára van tét a meccsen, és ha a Fehérvár nyolc pontnál nem nagyobb különbséggel kap ki, csoportelsőként megy tovább, és viszi magával a másik magyar együttest a FIBA-Európa-kupa egyenes kieséses szakaszába. Magyarán az Alba számára nem volt létkérdés a győzelem. Aligha ezért, de a szezonban először Kasey Hill nélkül állt ki a meccsre, így épp úgy öt légiósa volt, mint a Körmendnek.
Decemberben negyven ponttal nyert a Gáz utcában az Alba, januárban Körmenden is jobb volt a piros-feketéknél, de ezek most már nem számítottak. Olyannyira, hogy az általában „sokpontos” csapatok összesen hét támadást elrontottak, mire megszületett az első kosár, Keller triplája. Hibák követték egymást, ellépett ziccer, másik térfélre visszadobott bedobás az Alba részéről, a Körmend pedig négy percig egyetlen pontot sem szerzett. Ritkán látni olyat, hogy az első időkérésnél egy csapat még nullán áll, most ez is megtörtént… A jeget Fenning törte meg, de Lóránt kosarával így is 13-2-re ment az Alba. Hármat cserélt Dzunics Braniszlav, az egyik új ember, Chris Horton nem éppen jó belépőként besegítette a gyűrűbe Csorvási büntetőjét, ami így egy pont helyett kettőt ért a vendégeknek. Feljött a Körmend, miközben mindkét edző minden kezdőjét lecserélte a nem túl színvonalas első negyed végére.
A dobáspontosság 35, illetve 33 százalékos volt mezőnyből, és nem úgy tűnt, hogy javul, aztán Filipovics egy triplával mégis javította. A vendégeknél Csorvási folyamatosan büntetőzött, Ferencz pedig „saját műfajából”, triplából egyenlített. Sőt, Németh hármasával már vezettek a vasiak. Most Kovács Ákoson volt a büntetőzés sora, az Albán pedig a fordításé. Keller Iván két triplát is beemelt, de a másik oldalon is jól céloztak ekkor a kinti dobók. Az addigi leglátványosabb kosár Horton zsákolása volt Lóránt légpasszából – de csak a következő percig, amikor Simpson húzott egy hatalmasat szerzett labdából. A palánk alatti védekezés figyelmetlenségeiből mindkét oldalon esett egy-egy kosár, ezekkel zárult az első félidő, amelyben összesen huszonhét büntetőt dobtak a csapatok.

Előbb Csorvási, majd Kovács érte el a tíz pontot a harmadik negyed elején, aztán Simpson büntetőivel a különbség is. A védekezés megfelelt ekkor fehérvári oldalon, és bár támadásban akadtak hibák, megint a Körmendnek kellett időt kérnie, túl a negyed felén. Harris szép kosarával mér tizenöt volt az Alba előnye, pedig néhány támadólepattanót átengedtek a fehérváriak. A vasiak viszont rosszul dobtak, nem úgy, mint a kétszer egymás után jól célzó Pointer. Szintén ő volt, aki a dudaszó pillanatában behúzta Mohammed felperdülő dobását, így hiába talált be kétszer triplából a Körmend, az utolsó negyed előtt tizenöttel vezetett az Alba – elég távolinak tűnt a biztos körmendi továbbjutáshoz szükséges vendéggyőzelem.
Fanning triplával csalta közelebb a vendégeket, de megint jött Pointer, két látványos kosárral, majd egy gólpasszal a szintén nagyot zsákoló Filipovicsnak, és máris kérhette ki újabb idejét a piros-feketék mestere, Gasper Potocnik. Becsülettel küzdött a Körmend, de öt perccel a vége előtt így is tizenhat volt a fehérvári előny, és Mohammed zsákolásánál úgy tűnt, már elfogy a hit a vendégeknél. Húsz lett közte, ha nem is dobott olyan szenzációsan az Alba, mint a két csapat decemberi meccsén, azért felsejlett az a találkozó, mert az utolsó negyedben is simán tartotta felépített előnyét az Alba. Stílszerűen, Pointer nagy zsákolásával ért véget a meccs, az Alba Fehérvár az eddigiekhez méltón zárta a második csoportkört, és várhatja a folytatást.

Alba Fehérvár - Egis Körmend 88-68 (19-16, 26-23, 27-18, 16-11)

Alba: Kovács Á. 10, Simpson 12/6, Harris 5/3, Lóránt P. 9, Keller Á. 7/3. Csere: Horton 8, Pointer 18/3, Mohammed 6, Filipovics 7/3, Keller I. 6/6.

Sport

 1. Így ünnepelték a szurkolók a Videoton harmadik bajnoki címét Fehérváron

  Miután végig irányítva, két gólt lőve legyőzte a Videoton a Honvéd gárdáját, egy fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította első helyét a tabellán. A bajnokcsapatot a hagyományokhoz hűen Székesfehérváron a Városház téren várták a szurkolók, akik csodálatos hangulatot teremtve tették felejthetetlenné a Videoton harmadik bajnoki címét.

  2018.05.28.
 2. Legyőzte a Honvédot, harmadszor bajnok a Videoton!

  Végig irányítva, két gólt lőve legyőzte a Videoton a Honvéd gárdáját, ezzel pedig egy fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította első helyét a tabellán. A Városház téren este 11 órától várják a szurkolókat!

  2018.05.27.
 3. Futva a tiszta, egészséges Székesfehérvárért - már hetedszer

  Hetedik alkalommal rendezik meg a környezetvédelmi világnapon a Tiszta Egészséges Székesfehérvárért tömegfutást. Június első vasárnapján a megszokott helyszínen és távokon futhatnak a nevezők a Várkörúton.

  2018.05.25.
 4. Megfelelni a kihívásnak – idén is sokan fognak mozogni Fehérváron

  Challenge Day, vagyis A Kihívás Napja – kanadai eredetű, itthon a Magyar Szabadiősport Szövetség által felügyelt egynapos tömeges sportolás, mozgás. Az esemény, amelyen minden város bizonyíthatja, mennyire sportosan élnek lakói. Székesfehérvár hagyományosan aktív a versenyben, így lesz ez jövő szerdán is.

  2018.05.24.

Hetedhét Játékfesztivál

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak