A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.
2018.02.12. 13:13 |

A KSH adatai szerint nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban az országban, de alapul véve azt, hogy a magyarországi roboteladások 39 százalékkal nőttek, ma a tízezret is meghaladhatja ezeknek száma.

Dr. habil. Györök György dékán mutatta be azokat a robot gfajtákat, amik a világ legmodernebb ipari technológiáját képviselik. Mint mondta meggyőződése, hogy "az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása" az új robottechnológiai labor megvalósítása. Az egyetem az infrastruktúrát és a szellemi hátteret biztosítja, a város a hely kialakításához járul hozzá mintegy 56 millió forinttal, a Hanon Systems Hungary pedig két világszínvonalú robot biztosításával támogatja az új robottechnológiai labor létrehozását.

Lehetőségük lesz a diákoknak a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

Egy olyan specializációt választhatnak 2018 szeptemberétől a mechatronika és gépészmérnök szakos hallgatók, amivel komoly robottechnológiai ismereteket szerezhetnek. 2019-től robottechnikai szakmérnök képzést szeretne indítani Székesfehérváron az egyetem és később egy robottechnikai tanszéket hoznak majd létre.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a gazdasági szereplők nem csak beszélnek arról, hogy mire lenne szüksége az iparnak, hanem tesznek is érte, akárcsak a város önkormányzata, hiszen a helyi gazdaság teljesítményéből fakadó helyi adókból származó bevételekből van lehetősége Fehérvárnak támogatni a város felsőoktatását. „Sokszor és sok helyen téma, hogy hogyan lehet a fiatalokat megszólítani, ami különösen fontos a felsőoktatási jelentkezési határidő vége felé. Közös erővel próbáljuk rávenni a fiatalokat, hogy van már olyan felsőoktatás Fehérváron, amiért érdemes itthon maradni és máshonnan idejönni. A városban a robottechnológia nem a jövő, hanem a jelen és a világ vezető technológiái rohamosan teret hódítanak a fehérvári cégeknél és a szeptembertől a felsőoktatásban is megjelenik.” A felnőttképzéssel kapcsolatban a város polgármestere elmondta, hogy felelősséggel tartozunk azért a sok ezer emberért is, akik jelenleg is a város ipari üzemeiben dolgoznak, hogy szaktudásukkal megfeleljenek az új technológiáknak ezáltal pedig versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon.

Ezek a fajta robotok – melyekből mindhárom elérhető lesz az Alba Regia Műszaki Karon - szinte teljesen lefedik a piac nagy részét.

Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített. Beszélt arról, hogy úgy kerülnek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára. A fehérvári ipar szerencsére nagyon erős és ez azt is jelenti, hogy nagyon kicsi a munkanélküliség, ami a növekedés gátja is lehet egyben. Erre a kihívásra is válasz a robottechnológia, így 2-3 éven belül a Hanon is nagy beruházást tervez megvalósítani, aminek egy része közel 250 ipari robot munkába állítása is, amihez szakemberek is szükségesek. Szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának – emelte ki a vállalat ügyvezetője.

2018. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 5 alapszakon 177 duális képzési hellyel várják a leendő hallgatókat.

Dr. Tick József, az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese nagyra értékelte Székesfehérvár Önkormányzatának felelős gondolkodását, mellyel gondozza a térség felsőoktatását, növelve a város megtartó és vonzerejét a fiatalok számára. „Az egyetem nagyon sok kompetenciával, módszerrel rendelkezik, de a Fehérváron tapasztalt, az Önkormányzat részéről a közösség felé irányuló, és mindig az előremutató technológiákba történő invesztálás nélkül nincs fejlődés. Nagyon kevés helyen tapasztalunk ilyen felelős, pozitív hozzáállást!...Székesfehérvár ebben a tekintetben zászlóshajója az országnak.” 

Gazdaság

 1. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 2. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 3. Megtöbbszörözte árbevételét a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

  A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első fél évében. Tankó Zoltán a társaság igazgatója elmondta, sorozatgyártásban készítenek speciális távolsági autóbuszokat. A magyar honvédség számára a várakozások szerint év végéig mintegy száz buszt gyártanak, amelyek közül negyvenet már át is adtak.

  2018.07.12.
 4. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek