A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.
2018.02.12. 13:13 |

A KSH adatai szerint nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban az országban, de alapul véve azt, hogy a magyarországi roboteladások 39 százalékkal nőttek, ma a tízezret is meghaladhatja ezeknek száma.

Dr. habil. Györök György dékán mutatta be azokat a robot gfajtákat, amik a világ legmodernebb ipari technológiáját képviselik. Mint mondta meggyőződése, hogy "az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása" az új robottechnológiai labor megvalósítása. Az egyetem az infrastruktúrát és a szellemi hátteret biztosítja, a város a hely kialakításához járul hozzá mintegy 56 millió forinttal, a Hanon Systems Hungary pedig két világszínvonalú robot biztosításával támogatja az új robottechnológiai labor létrehozását.

Lehetőségük lesz a diákoknak a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

Egy olyan specializációt választhatnak 2018 szeptemberétől a mechatronika és gépészmérnök szakos hallgatók, amivel komoly robottechnológiai ismereteket szerezhetnek. 2019-től robottechnikai szakmérnök képzést szeretne indítani Székesfehérváron az egyetem és később egy robottechnikai tanszéket hoznak majd létre.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a gazdasági szereplők nem csak beszélnek arról, hogy mire lenne szüksége az iparnak, hanem tesznek is érte, akárcsak a város önkormányzata, hiszen a helyi gazdaság teljesítményéből fakadó helyi adókból származó bevételekből van lehetősége Fehérvárnak támogatni a város felsőoktatását. „Sokszor és sok helyen téma, hogy hogyan lehet a fiatalokat megszólítani, ami különösen fontos a felsőoktatási jelentkezési határidő vége felé. Közös erővel próbáljuk rávenni a fiatalokat, hogy van már olyan felsőoktatás Fehérváron, amiért érdemes itthon maradni és máshonnan idejönni. A városban a robottechnológia nem a jövő, hanem a jelen és a világ vezető technológiái rohamosan teret hódítanak a fehérvári cégeknél és a szeptembertől a felsőoktatásban is megjelenik.” A felnőttképzéssel kapcsolatban a város polgármestere elmondta, hogy felelősséggel tartozunk azért a sok ezer emberért is, akik jelenleg is a város ipari üzemeiben dolgoznak, hogy szaktudásukkal megfeleljenek az új technológiáknak ezáltal pedig versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon.

Ezek a fajta robotok – melyekből mindhárom elérhető lesz az Alba Regia Műszaki Karon - szinte teljesen lefedik a piac nagy részét.

Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített. Beszélt arról, hogy úgy kerülnek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára. A fehérvári ipar szerencsére nagyon erős és ez azt is jelenti, hogy nagyon kicsi a munkanélküliség, ami a növekedés gátja is lehet egyben. Erre a kihívásra is válasz a robottechnológia, így 2-3 éven belül a Hanon is nagy beruházást tervez megvalósítani, aminek egy része közel 250 ipari robot munkába állítása is, amihez szakemberek is szükségesek. Szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának – emelte ki a vállalat ügyvezetője.

2018. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 5 alapszakon 177 duális képzési hellyel várják a leendő hallgatókat.

Dr. Tick József, az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese nagyra értékelte Székesfehérvár Önkormányzatának felelős gondolkodását, mellyel gondozza a térség felsőoktatását, növelve a város megtartó és vonzerejét a fiatalok számára. „Az egyetem nagyon sok kompetenciával, módszerrel rendelkezik, de a Fehérváron tapasztalt, az Önkormányzat részéről a közösség felé irányuló, és mindig az előremutató technológiákba történő invesztálás nélkül nincs fejlődés. Nagyon kevés helyen tapasztalunk ilyen felelős, pozitív hozzáállást!...Székesfehérvár ebben a tekintetben zászlóshajója az országnak.” 

Gazdaság

 1. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.
 2. Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak - ne feledkezzen el az 1 százalékról!

  Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallásukat idén február 26-áig kell összeállítaniuk és eljuttatniuk a NAV-hoz, ám az 1+1 százalékok sorsáról ők is május 22-éig dönthetnek. Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad jogosult az adójának 1+1%-áról rendelkezni. Az egyik 1%-ot regisztrált civil szervezetnek, a másik 1%-ot technikai számos bevett egyháznak, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatják fel az adózók.

  2018.02.16.
 3. Újra szárnyal az Ikarus? - hatszáz buszt készítenek évente

  Megkezdődött a sorozatgyártása azoknak a buszoknak, melyeket a Honvédelmi Minisztérium rendelt meg az Ikarustól. A cégcsoport elnöke szerint készen állnak évi hatszáz busz elkészítésére. A gyárba sokan visszamentek a "hőskorból", a nyugdíjas szakemberek együtt dolgoznak a fiatal generációval. 

  2018.01.18.
 4. A hónap beruházója díjat kapott a fehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft.

  A Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést az elmúlt év novemberének és decemberének kiemelkedő vállalkozásai vehették át. A hónap beruházói a székesfehérvári Hydro Extrusion Hungary Kft. és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. voltak.

  2018.01.13.
 1. Duális képzések, drónok és lego robotok - nyílt nap az OE Alba Regia Műszaki Karon

  A Hallgatói Önkormányzat szervezésében nyílt napra várták a leendő hallgatókat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A résztvevők tájékoztatást kaphattak duális képzésekről, az induló szakokról, a juttatásokról, és bemutatták a kar diákéletét is. A tájékoztatón elhangzott, hogy 2018 szeptemberétől 28 fehérvári cégnél 178 gyakorlati hely várja a duális képzésen részt vevő hallgatókat.

  2017.12.18.
 2. Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

  3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.

  2017.12.14.
 3. Új terápiás központját avatta fel a Zsolt utcában a Mentaház

  Mentaház Plusz Terápia Központ néven új magán-egészségügyi centrumot avattak kedden a Zsolt utcában. A Székesfehérváron már 5 esztendeje jelenlévő Mentaház Magánorvosi Központ az új helyszínen elsősorban a gyermekeknek, gyermekes családoknak szóló rendelésre várja pácienseit, valamint egy speciális fejlesztőközpontot is átadtak.

  2017.12.12.
 4. Öt és fél milliárdból épít új komplexumot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron

  Öt és fél milliárd forintból egy új komplexumot épít a Videoton EAS Kft. A húszezer négyzetméteres csarnoknak, ahol a gyártóterület mellett, korszerű raktár és irodák is épülnek kedden rakták le az alapkövét a Videotonban. A beruházást teljesen saját erőből valósítja meg a cég. A Videoton egyébként 2018-ban, több mint 12 milliárdnyi beruházást hajt végre Székesfehérváron.

  2017.12.12.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek