A legmodernebb robottechnológia a Fehérvári felsőoktatásban

Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a Fehérvári karon.
2018.02.12. 13:13 |

A KSH adatai szerint nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban az országban, de alapul véve azt, hogy a magyarországi roboteladások 39 százalékkal nőttek, ma a tízezret is meghaladhatja ezeknek száma.

Dr. habil. Györök György dékán mutatta be azokat a robot gfajtákat, amik a világ legmodernebb ipari technológiáját képviselik. Mint mondta meggyőződése, hogy "az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása" az új robottechnológiai labor megvalósítása. Az egyetem az infrastruktúrát és a szellemi hátteret biztosítja, a város a hely kialakításához járul hozzá mintegy 56 millió forinttal, a Hanon Systems Hungary pedig két világszínvonalú robot biztosításával támogatja az új robottechnológiai labor létrehozását.

Lehetőségük lesz a diákoknak a legújabb robotokat programozni, majd azt a gyakorlatban is kipróbálni az új laborban.

Egy olyan specializációt választhatnak 2018 szeptemberétől a mechatronika és gépészmérnök szakos hallgatók, amivel komoly robottechnológiai ismereteket szerezhetnek. 2019-től robottechnikai szakmérnök képzést szeretne indítani Székesfehérváron az egyetem és később egy robottechnikai tanszéket hoznak majd létre.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a gazdasági szereplők nem csak beszélnek arról, hogy mire lenne szüksége az iparnak, hanem tesznek is érte, akárcsak a város önkormányzata, hiszen a helyi gazdaság teljesítményéből fakadó helyi adókból származó bevételekből van lehetősége Fehérvárnak támogatni a város felsőoktatását. „Sokszor és sok helyen téma, hogy hogyan lehet a fiatalokat megszólítani, ami különösen fontos a felsőoktatási jelentkezési határidő vége felé. Közös erővel próbáljuk rávenni a fiatalokat, hogy van már olyan felsőoktatás Fehérváron, amiért érdemes itthon maradni és máshonnan idejönni. A városban a robottechnológia nem a jövő, hanem a jelen és a világ vezető technológiái rohamosan teret hódítanak a fehérvári cégeknél és a szeptembertől a felsőoktatásban is megjelenik.” A felnőttképzéssel kapcsolatban a város polgármestere elmondta, hogy felelősséggel tartozunk azért a sok ezer emberért is, akik jelenleg is a város ipari üzemeiben dolgoznak, hogy szaktudásukkal megfeleljenek az új technológiáknak ezáltal pedig versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon.

Ezek a fajta robotok – melyekből mindhárom elérhető lesz az Alba Regia Műszaki Karon - szinte teljesen lefedik a piac nagy részét.

Karikó Zsolt a Hanon Systems Hungary ügyvezető igazgatója 25 éve diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol akkoriban két ipari robot programozásával sikeres diplomamunkát készített. Beszélt arról, hogy úgy kerülnek ki végzett mérnökök a felsőoktatásból, hogy a vállalatnak kell megtanítania robotprogramozásra és sok új technológiára. A fehérvári ipar szerencsére nagyon erős és ez azt is jelenti, hogy nagyon kicsi a munkanélküliség, ami a növekedés gátja is lehet egyben. Erre a kihívásra is válasz a robottechnológia, így 2-3 éven belül a Hanon is nagy beruházást tervez megvalósítani, aminek egy része közel 250 ipari robot munkába állítása is, amihez szakemberek is szükségesek. Szeretnénk az egyetemmel oly módon is együttműködni, hogy különböző ipari problémák kiküszöbölésére megoldásokat találnának – emelte ki a vállalat ügyvezetője.

2018. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 5 alapszakon 177 duális képzési hellyel várják a leendő hallgatókat.

Dr. Tick József, az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese nagyra értékelte Székesfehérvár Önkormányzatának felelős gondolkodását, mellyel gondozza a térség felsőoktatását, növelve a város megtartó és vonzerejét a fiatalok számára. „Az egyetem nagyon sok kompetenciával, módszerrel rendelkezik, de a Fehérváron tapasztalt, az Önkormányzat részéről a közösség felé irányuló, és mindig az előremutató technológiákba történő invesztálás nélkül nincs fejlődés. Nagyon kevés helyen tapasztalunk ilyen felelős, pozitív hozzáállást!...Székesfehérvár ebben a tekintetben zászlóshajója az országnak.” 

Gazdaság

 1. Kreatív Építő Kezek a Jákyban – szakmai tudásukat fejleszthették a diákok

  2016 májusában hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Jákyban a KÉK, azaz a Kreatív Építő Kezek néven futó versenyt.Az idei már a harmadik alkalommal került sor a vetélkedőre, ahol a tanulmányi versenyekkel ellentétben nem a lexikális tudás a lényeg.

  2018.05.26.
 2. Új, 16 millió eurós présgépet avatott a Hydro Székesfehérváron

  Még tavaly szeptemberében jelentette be a Hydro, akkori nevén még Sapa, hogy nagyszabású beruházást valósít meg, amelynek keretében egy új présgép telepítésére, épületbővítésre és megmunkáló kapacitás fejlesztésére kerül sor Székesfehérváron. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a fehérvári cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében.

  2018.05.17.
 3. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 4. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 1. Több ezer álláslehetőséggel várta az érdeklődőket a III. FMH Állásbörze

  Harmadik alkalommal várta állásbörzére a munkaadókat és az álláskeresőket a Fejér Megyei Hírlap hétfőn, Székesfehérváron, az MKOSZ-csarnokban, ahol a magyar tulajdonú kis-, és középvállalatok, valamint a multinacionális nagyvállalatok képviselői ugyanúgy megtalálhatók voltak, mint a fegyveres erők szervei, akik határvadász toborzóval és életpályamodellel csábították az álláskeresőket.

  2018.04.16.
 2. Fehérváron nyitott csúcstechnológiájú haszongépjármű szervizt a Pappas Autó

  A hétvégén ünnepélyesen megnyitották a Pappas Auto Magyarország Kft. Fejér megyei Service-Centerét. Pais József ügyvezető igazgató kiemelte: “A székesfehérvári régió a Pappas Auto vállalati struktúrája tekintetében kulcsfontosságú. Székesfehérvár és környékének gazdasága dinamikusan fejlődik, közlekedési szempontból pedig a város a legjelentősebb útvonalak mentén fekszik."

  2018.04.15.
 3. A Rolls-Royce-nak és a Maseratinek is szállít a fehérvári vállalkozás

  Közép-Európa egyik legmodernebb galvanizáló üzemét adták át szerdán a Székesfehérváron működő GalvanPlastik Kft-nél. Az 1992-ben alakult és műanyag fröccsöntéssel, galvanizálással, valamint alkatrészek és szerszámok tervezésével foglalkozó családi vállalkozás a világban mindenhol ismert nagy autómárkák műszerfalaihoz gyárt speciális alkatrészeket, de háztartási gépekhez is készítenek galvanizált, az-az fémbevonattal ellátott műanyag alkatrészeket. 

  2018.04.04.
 4. Netről indítható fűtés a Széphő Zrt-nél – egyszerűbben jelezhetnek a közös képviselők

  Elindult a Széphő Zrt. internetes felületén keresztül az az igénybejelentő rendszer, amelyen keresztül a leállításra és elindításra vonatkozó kérést közvetíthetik a közös képviselők. A rendszerbe való belépést követően a képviselők csak a saját kezelésükben lévő épületet látják, így igényeiket is csak ezekre a házakra kezdeményezhetik.

  2018.03.30.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek