A legjobb magyar jazz zenészeket hallhatjuk az idei Alba Regia Feszten

Hazánk legjobb jazz és funk zenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában augusztus 7-9-ig. A Random Trip, Harcsa Veronika,  a United Experience, a Babos-László-Tátrai Trio valamint a Mike Gotthard Electric Shock is fellépnek idén az Alba Regia Feszten. Ez utóbbi zenekar tagjaként Fehérvárra érkezik Borlai Gergő is, akit Magyarország legtehetségesebb jazz-dobosaként tartanak számon. Az Arany Dobverő-díjjal is méltatott zenész jelenleg Los Angelesben él.
2017.06.23. 12:28 |

A nyári fesztiválszezonban idén is ünneplik a jazz és funk zenét Fehérváron, a nagy múltra visszatekintő Alba Regia Jazz Fesztivál négy éve ismét minden évben színesíti a város kulturális életét. Idén három napon keresztül két helyszínen várják az igényes zenék kedvelőit, a fellépők sorában egy hazai világsztárral, Borlai Gergővel. A fesztivál első napján a United Experience nyitja meg a nagyszínpadot. A zenekar egy óriási bejelentést tartogat a fesztivál látogatóinak, ezen az eseményem mutatják be új énekesüket. Ezt követően a Babos-László-Tátrai Trio ad koncertet a Bartók Béla téren. A Liszt Ferenc-díjas zenészekből álló formáció egy egészen új hangzást hoz létre a színpadon együtt.Másnap Vörös Janka és a Mike Gotthard Electric Shock várja a nagyérdeműt. A Mike Gotthard Electric Shock dobosát, Borlai Gergőt nem kell senkinek sem bemutatni. Magyarország legtehetségesebb jazz-dobosaként számon tartott, Arany Dobverő-díjjal is méltatott zenész jelenleg Los Angelesben él. A Nagyszínpadon szerda este Harcsa Veronika, majd a Random Trip zárja a fesztivált. Harcsa Veronika generációjának egyik legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb énekese, aki Magyarországon túl a nemzetközi jazzközönség figyelmét is kivívta. Fő projektje jelenleg a Gyémánt Bálinttal közös akusztikus duó, melyet a fesztivál közönsége is meghallgathat augusztus 9-én. A Random Trip is koncertezik a nagyszínpadon. A csapat ezúttal KosziJanka énekesnővel és Mc Kemonnal áll színpadra. A grenadai születésű rapper az improvizáció és freestyle nagymestere, garantáltan felpörgeti a hangulatot. Mindeközben a Múzeum Udvarban felállított kisszínpadon hétfőn az Equinox és a Singer Street, kedden a BBNQ & Pocsai Kriszta és Ludányi Tamás Quartet, szerdán pedig a Gudics-Vörös Trio és Bogdán Norbert zenekarokat hallhatjuk. A nagyszínpad koncertjei Székesfehérvár város támogatásának köszönhetően az idei évben is ingyenesen látogathatók.A rendezvény kapcsán Brájer Éva alpolgármester felidézte a régi Videoton Interjazz és az Albaimpro fesztiválok emlékét és köszönetet mondott Mits Gergelynek és Vörös Tamásnak, hogy pár évvel ezelőtt felélesztették a fehérvári fesztiválok hagyományát és visszahozták a jazzt a város zenei életében. Elmondta, hogy új helyszínre, a Bartók Béla térre költözik át a fesztivál, egy olyan helyszínre, amely intimitásával nagyon illik ehhez a műfajhoz.

Mits Gergely, a fesztivál főszervezője elmondta, minden évben úgy állítják össze a műsort, hogy Székesfehérvár városához méltó legyen. Kifejtette, hogy egyfajta missziót folytatnak annak kapcsán, hogy eljuttassák az igényes zenét azokhoz, akik eddig nem találkoztak vele. „Olyan produkciókat hívunk meg, amelyek igényesek, ugyanakkor szélesebb körben is népszerűek lehetnek.” – tette hozzá Mits Gergely, aki szólt arról is, hogy két helyszínen, a Bartók Béla téren és a múzeum kertjében rendezik meg a fesztivált.

Vörös Tamás felidézte, hogy a régi Fehérvár életében a Bartók Béla tér koncertek, előadások színhelye volt, most felélesztik ezt a gyakorlatot és itt helyezik el a nagyszínpadot.  Kiemelte, hogy a tér hangulata, akusztikája is alkalmas arra, hogy jazz fesztivált rendezzenek itt és több mint 400 embert lehet leültetni a Bartók Béla téren. Vörös Tamás szólt arról is, hogy mindkét helyszínen ingyenesen hallgathatják a koncerteket a fehérváriak az Alba Regia Feszten, amely mára szerves része a város kulturális életének.

Kultúra

 1. A magyar népballada és a Biblia - bemutatták Faragó Laura új kötetét

  Szerdán, Székesfehérváron, a Vörösmarty Társaság termében mutatta be Szakolczay Lajos, Széchenyi-díjas irodalom,- és művészetkritikus Faragó Laura, Kossuth,- és Magyar Örökség Díjas énekművész, népdalénekes új, „A magyar népballada és a Biblia” című kötetét. Az esten a beszélgetőtárs Dr. Arató Antal, a Vörösmarty Mihály Könyvtár nyugalmazott igazgatója volt, Bobory Zoltán felolvasott. A bemutatót követően a legszebb balladák fel is csendültek Faragó Laura előadásában.

  2018.03.21.
 2. Horovitz Magdolna kiállításának megnyitója az Öreghegyi Közösségi Házban

  Március 23-án, pénteken lesz Horovitz Magdolna kiállításának megnyitója az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő képzőművészeti tárlatot Dr. Lukácsy József, a Vörösmarty Társaság alelnöke nyitja meg. A kiállítás április 22-ig látogatható.

  2018.03.21.
 3. Több mint ezer diák nevezett a Fejér Megyei Diáknapokra

  Április 13–15. között a megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában, közel hatszáz produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat Dunaújvárosban a Fejér Megyei Diáknapokon. A legnépesebb csapattal, 134 fővel a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola nevezett.

  2018.03.21.
 4. Fészekalja kiállítás és emlékplakett átadó a 35 éves Bory Jenő iskolában

  Egész héten át tartó programsorozattal ünnepi 35 éves fennállását a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola. Kedden délután „Fészekalja” címmel nyílt képzőművészeti kiállítás 14 volt tanítvány munkáiból. Olyan diákok alkotásai láthatóak, akik jelenleg folytatják, vagy már befejezték középfokú, illetve felsőfokú művészeti tanulmányaikat.

  2018.03.20.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka