A jármű, a pálya és az ember - közutas szakmai nap Fehérváron

Minden, ami kerékpározás mottóval rendezték idén a Közutas Szakmai Napot a Jáky József Szakgimnáziumban, ahol hagyományosan az iskola névadójának szobránál koszorúzással emlékeztek az elődökre a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Szervezetének tagjai.
2018.03.03. 10:37 |

Szőke Ferenc a KTE Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket és foglalta össze a közutas szakma 2017-es történéseit, majd Polányi Péter az egyesület közúti szakcsoportjának elnöke vezette a szakmai napot.

Mint mondta tervezői szemmel nagyon érdekes látni a biciklis utakat, ugyanis a tervezők autodidakta mérnökök és nem volt semmilyen szakirodalom ahhoz, hogy megtanuljuk a tökéletes módszereket és a szakmában vita is van a különböző nézetek között. Nagyon sok lehetőség van Fehérvárban, hogy egy jól működő, összefüggő hálózat legyen, amire lehetőség is van jelenleg – emelte ki Polányi Péter. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy azok a legjobb tervezők ezen a téren, akik maguk is kerékpároznak és a saját bőrükön érzik azt, hogy mi veszélyes és mi biztonságos. Vannak viszont olyan tervezők is, akik személyes tapasztalatok nélkül terveznek és ez sajnos látszik is a munkán.

Megrendelői oldalról az utóbbi években egyre nagyobb figyelem övezi a kerékpáros létesítmények tervezését?

Igen, szerencsére rengeteg pályázati lehetőség van és a megrendelői oldalt leginkább ezek a lehetőségek motiválják. Szerencsére sok kerékpáros beruházásra van pályázati forrás és ezért a megrendelői oldal is erősen fókuszál erre és természetesen nekünk segítenünk kell a szakmával a megrendeléseket.

Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője előadásában Fehérvár kerékpárút hálózatának mintegy 20 km-es bővítésről beszélt, ami a tervek szerint a következő három-négy éven belül valósul meg. Jelenleg 35 km kerékpárút van Fehérváron és a következő évek fejlesztései arról is szólnak, hogy az összeköttetéseket biztosítsák a már meglévő kerékpárutak között. TOP forrásból három ütemben lesz Fehérváron kerékpárút fejlesztés és ennek keretében, mintegy 1.4 milliárd forintból 14 km-nyi út épül. Többek között olyan fejlesztések is lesznek, mint a Palotai úton a jelenleg közös gyalogos és kerékpárút átépítése és akadálymentesítése. A városi finanszírozásban épülő kerékpáros utak mellett pedig a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala is áthalad a városon, ami állami finanszírozással épül.

Nagy Zsolt beszélt arról, hogy a Berényi úton, melynek idén folytatódik a felújítása és a hamarosan elkészülő Ligetsoron is lesz kerékpárút, továbbá a Gáz utca - Széna tér útvonal kerékpársávjainak is elkészültek már a tervei. Ezek célja, hogy összeköttetés legyen a Budai úttal.

Az alsóvárosi és maroshegyi kerékpáros fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a Vásárhelyi út felújítása is tartalmaz kerékpárút építést. A megújuló Csíkvári úton a Budapest-Balaton kerékpárút halad majd keresztül és az Alvinci - Dési és Segesvári utcákban is kijelölnek a városrészben kerékpáros nyomokat. Ezekkel a fejlesztésekkel pedig összeköttetésbe kerül a nemrégiben a Sóstó Ipari Parkban elkészült kerékpárút.

Nagy Zsolt olyan tervezett kerékpárút fejlesztésekről is beszélt előadásában, ami az Új Váralja sor - Takarodó út és Mártírok úti felüljárón épülő kerékpáros létesítmények vagy a déli összekötő út tervezett kerékpárútja. A Közlekedéstudományi Egyesület tagjai pedig a már kész terveket is megismerhették a szakmai napon.

Közélet

 1. Opolei és fehérvári fiatalok produkcióival ünnepelték a magyar-lengyel barátságot

  Városszerte színes programmal ünnepelték a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napját. Székesfehérvár Önkormányzata és testvérvárosa Opole, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole vajdaság külön is megemlékezett a barátságról. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban fellépett Krzysztof Riewoldt zsonglőr, valamint Julia és Jędrzej Skiba a 6."Lengyelország Hangja" tehetségkutató résztvevői is.

  2018.03.23.
 2. Néma koszorúzással tisztelegtek Kaszap István emléktáblájánál

  A 2016-ban, Kaszap István, szent életű jezsuita novícius születésének centenáriumán a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Önkormányzata által közösen, egykori iskolája, a mai Vörösmarty Mihály Könyvtár falán állított emléktáblánál tisztelegtek a Szent Imre Általános Iskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök vezetésével pénteken.

  2018.03.23.
 3. Pénteken délután bárki felszállhat az új Ikarus buszokra a Városház téren

  Pénteken 15 órakor kezdődik egy rövid ünnepség a Városház téren, majd utána egészen 17:30-ig bárki felszállhat a Magyar Honvédség számára készült 15 Ikarus busz valamelyikére. Az új, Székesfehérváron készült Ikarus busz pénteken délelőtt már megérkezett a Belvárosba.

  2018.03.23.
 4. Püspöki misével emlékeznek Kaszap Istvánra szombaton a Prohászka templomban

  Március 24-én, szombaton 17 órai kezdettel a Prohászka templomban mutat be szentmisét Spányi Antal megyés püspök Kaszap István születésének 102. évfordulóján, melyet Virágvasárnap miatt tartanak ezen a napon.

  2018.03.23.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek