A jármű, a pálya és az ember - közutas szakmai nap Fehérváron

Minden, ami kerékpározás mottóval rendezték idén a Közutas Szakmai Napot a Jáky József Szakgimnáziumban, ahol hagyományosan az iskola névadójának szobránál koszorúzással emlékeztek az elődökre a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Szervezetének tagjai.
2018.03.03. 10:37 |

Szőke Ferenc a KTE Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket és foglalta össze a közutas szakma 2017-es történéseit, majd Polányi Péter az egyesület közúti szakcsoportjának elnöke vezette a szakmai napot.

Mint mondta tervezői szemmel nagyon érdekes látni a biciklis utakat, ugyanis a tervezők autodidakta mérnökök és nem volt semmilyen szakirodalom ahhoz, hogy megtanuljuk a tökéletes módszereket és a szakmában vita is van a különböző nézetek között. Nagyon sok lehetőség van Fehérvárban, hogy egy jól működő, összefüggő hálózat legyen, amire lehetőség is van jelenleg – emelte ki Polányi Péter. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy azok a legjobb tervezők ezen a téren, akik maguk is kerékpároznak és a saját bőrükön érzik azt, hogy mi veszélyes és mi biztonságos. Vannak viszont olyan tervezők is, akik személyes tapasztalatok nélkül terveznek és ez sajnos látszik is a munkán.

Megrendelői oldalról az utóbbi években egyre nagyobb figyelem övezi a kerékpáros létesítmények tervezését?

Igen, szerencsére rengeteg pályázati lehetőség van és a megrendelői oldalt leginkább ezek a lehetőségek motiválják. Szerencsére sok kerékpáros beruházásra van pályázati forrás és ezért a megrendelői oldal is erősen fókuszál erre és természetesen nekünk segítenünk kell a szakmával a megrendeléseket.

Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője előadásában Fehérvár kerékpárút hálózatának mintegy 20 km-es bővítésről beszélt, ami a tervek szerint a következő három-négy éven belül valósul meg. Jelenleg 35 km kerékpárút van Fehérváron és a következő évek fejlesztései arról is szólnak, hogy az összeköttetéseket biztosítsák a már meglévő kerékpárutak között. TOP forrásból három ütemben lesz Fehérváron kerékpárút fejlesztés és ennek keretében, mintegy 1.4 milliárd forintból 14 km-nyi út épül. Többek között olyan fejlesztések is lesznek, mint a Palotai úton a jelenleg közös gyalogos és kerékpárút átépítése és akadálymentesítése. A városi finanszírozásban épülő kerékpáros utak mellett pedig a Budapest Balaton kerékpárút nyomvonala is áthalad a városon, ami állami finanszírozással épül.

Nagy Zsolt beszélt arról, hogy a Berényi úton, melynek idén folytatódik a felújítása és a hamarosan elkészülő Ligetsoron is lesz kerékpárút, továbbá a Gáz utca - Széna tér útvonal kerékpársávjainak is elkészültek már a tervei. Ezek célja, hogy összeköttetés legyen a Budai úttal.

Az alsóvárosi és maroshegyi kerékpáros fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a Vásárhelyi út felújítása is tartalmaz kerékpárút építést. A megújuló Csíkvári úton a Budapest-Balaton kerékpárút halad majd keresztül és az Alvinci - Dési és Segesvári utcákban is kijelölnek a városrészben kerékpáros nyomokat. Ezekkel a fejlesztésekkel pedig összeköttetésbe kerül a nemrégiben a Sóstó Ipari Parkban elkészült kerékpárút.

Nagy Zsolt olyan tervezett kerékpárút fejlesztésekről is beszélt előadásában, ami az Új Váralja sor - Takarodó út és Mártírok úti felüljárón épülő kerékpáros létesítmények vagy a déli összekötő út tervezett kerékpárútja. A Közlekedéstudományi Egyesület tagjai pedig a már kész terveket is megismerhették a szakmai napon.

Közélet

 1. Öreghegy közösségi kemencéje körül zárták a félévet a városrész nyugdíjasai

  Az Öreghegyi Közösségi Ház kemencéjénél közös sütés-főzéssel zárultak az első félév programjai szerdán, az Öreghegyi Nyugdíjasklubnál, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2018.06.20.
 2. Kisbuszt kapott az élelmiszermentéshez a Smart Grant Alapítvány

  Mintegy 3,5 millió forint értékű Opel Vivaro kisbuszt vehetett át a Smart Grant Alapítvány szerdán a Fehérvár Travel Köszhasznú Alapítvány a Rászorulókért támogatásának köszönhetően. A jármű segítségével hatékonyabban működtetheti majd élelmiszermentési programját a Smart Grant.

  2018.06.20.
 3. Idén is várják a fehérváriak jelöléseit közszolgáltatásban dolgozók elismerésére

  Tavaly elindított kezdeményezése nyomán az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2018-ban is elismerő oklevelet adományoz három közszolgáltatásban dolgozó személynek. Javaslatot bárki tehet az alapítvány honlapján, a www.aszfv.hu oldalon, augusztus 15-ig. Az okleveleket szeptemberben, a Székesfehérvári Civil Napon adják át a jutalmazottaknak.

  2018.06.20.
 4. Pap,- és diakónusszentelés lesz szombaton, a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén, június 23-án, szombaton pap- és diakónusszentelés lesz Székesfehérváron, a Prohászka-templomban. Spányi Antal, megyés püspök pappá szenteli Rohrbacher János, diakónust, és diakónussá szenteli Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, akolitusokat.

  2018.06.20.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek