A Békefenntartók Napját ünnepelték a pákozdi Katonai Emlékparkban

A más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végzett munkájuk közben elesett hősökre emlékeztek és a jelenleg is szolgálatot teljesítő katonákat ünnepelték kedden, a Békefenntartók Napján, Pákozdon, a Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen. A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka adtak át elismeréseket.
2018.05.29. 18:11 |

A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata. Ez azt jelenti, hogy legalább annyira fontos a nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a hazai tevékenység. A NATO tagjaként hazánk egyre nagyobb szerepet vállal a világ különböző válsághelyzeteinek rendezésében, megoldásában, a konfliktus sújtotta térségek életének normalizálásában. A Szövetségen belül Magyarország kiemelt helyet foglal el a nemzetközi missziós szerepvállalásban. Katonáink Afrikától Afganisztánig, a Balkántól Irakig teljesítenek szolgálatot. Mind szakmai tudásuk, mind hozzáállásuk elismert a nemzetközi missziókban és ezt számtalan esetben bizonyítja a személyre szóló, vagy diplomáciai úton érkezett elismerések, visszajelzések sokasága. Büszkék lehetünk katonáinkra és arra a teljesítményre, amelyet folyamatosan nyújtanak nemzetközi környezetben is.” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

A békeműveleti részvétel erősíti a Magyar Honvédség honvédelmi képességét. Missziós szerepvállalásunknak is köszönhető, hogy katonáink bármikor képesek hatékonyan együttműködni más szövetséges nemzetek katonáival. Büszkén ünnepelhetjük tehát a magyar békefenntartók napját.” - tette hozzá a vezérkari főnök.

Magyarország 1988 óta vesz részt az ENSZ kék zászlaja alatti békefenntartó tevékenységben, és nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem – amelyet nem lehet elégszer tudatosítani -, hogy a békefenntartás valahol magyar találmány. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái 1897-ban a birodalom konzulátusának védelme érdekében mentek Kréta szigetére, ahol a konzul, Pintér Gyula olyan megoldást alkalmazott a véres krétai zavargások során szembenálló görögök illetőleg törökök szétválasztására, amit hamarosan a világ vezető nagyhatalmai a nemzetközi békefenntartás alapjának ismertek el. Legyünk tehát büszkék e katonák késői utódjaira, akik a nagy elődök legjobb hagyományait szem előtt tartva, azt megőrizve végzik ma is feladataikat.” - zárta ünnepi beszédét Korom Ferenc altábornagy.

A Békefenntartók Napját 2002. óta, egy ENSZ-határozat értelmében ünnepeljük május 29-én. Az eseményen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője is.

Közélet

 1. Kerékpárral érkeztek Cento-ból Fehérvárra - húsz éves a testvérvárosi kapcsolat

  Vasárnap délután az Országalmához érkezett az olaszországi testvérvárosunkból, Cento-ból indult kilenc „bicilklibarát", akik Antonio Gallerani, a Bicicultura nevű egyesület elnökének vezetésével érkeztek, hogy megünnepeljék Székesfehérvár és Cento 20 éves testvérvárosi kapcsolatát. A túrázókkal együtt testvérvárosi zenészek is érkeztek.

  2018.08.19.
 2. Vasárnapi programok a Királyi Napokon

  Az Öreghegyi Mulatsággal, Szabó Balázs és Bandája koncertjével és a Koronázási Szertartásjátékkal folytatódik a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én, vasárnap.

  2018.08.19.
 3. A börgöndi horgászparadicsomban fogadták a testvérvárosok delegációit

  Székesfehérvár hat testvérvárosából érkezett delegáció az idei Királyi Napokra. Szombaton a börgöndi Sándor horgászparadicsomban a város polgármestere Cser-Palkovics András, Róth Péter alpolgármester és Dr. Dienesné Fluck Györgyi  önkormányzati képviselő fogadta a testvérvárosainkból érkezett vendégeket.

  2018.08.18.
 4. Korszakalkotó polgármesterre emlékeztek - felavatták Csitáry G. Emil domborművét

  Székesfehérvár legnagyobbat alkotó polgármestere volt Csitáry G. Emil, aki a két világháború közötti időszakban nemcsak utakat, iskolákat épített, hanem visszaadta város büszkeségét is történelmi múltjára, hagyományaira. Emléktábláját - Pintér Balázs alkotását - szombaton avatták fel egykori otthona, a Fő utca 2. számú ház falán.

  2018.08.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek