A Békefenntartók Napját ünnepelték a pákozdi Katonai Emlékparkban

A más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végzett munkájuk közben elesett hősökre emlékeztek és a jelenleg is szolgálatot teljesítő katonákat ünnepelték kedden, a Békefenntartók Napján, Pákozdon, a Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen. A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka adtak át elismeréseket.
2018.05.29. 18:11 |

A nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata. Ez azt jelenti, hogy legalább annyira fontos a nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a hazai tevékenység. A NATO tagjaként hazánk egyre nagyobb szerepet vállal a világ különböző válsághelyzeteinek rendezésében, megoldásában, a konfliktus sújtotta térségek életének normalizálásában. A Szövetségen belül Magyarország kiemelt helyet foglal el a nemzetközi missziós szerepvállalásban. Katonáink Afrikától Afganisztánig, a Balkántól Irakig teljesítenek szolgálatot. Mind szakmai tudásuk, mind hozzáállásuk elismert a nemzetközi missziókban és ezt számtalan esetben bizonyítja a személyre szóló, vagy diplomáciai úton érkezett elismerések, visszajelzések sokasága. Büszkék lehetünk katonáinkra és arra a teljesítményre, amelyet folyamatosan nyújtanak nemzetközi környezetben is.” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

A békeműveleti részvétel erősíti a Magyar Honvédség honvédelmi képességét. Missziós szerepvállalásunknak is köszönhető, hogy katonáink bármikor képesek hatékonyan együttműködni más szövetséges nemzetek katonáival. Büszkén ünnepelhetjük tehát a magyar békefenntartók napját.” - tette hozzá a vezérkari főnök.

Magyarország 1988 óta vesz részt az ENSZ kék zászlaja alatti békefenntartó tevékenységben, és nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem – amelyet nem lehet elégszer tudatosítani -, hogy a békefenntartás valahol magyar találmány. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái 1897-ban a birodalom konzulátusának védelme érdekében mentek Kréta szigetére, ahol a konzul, Pintér Gyula olyan megoldást alkalmazott a véres krétai zavargások során szembenálló görögök illetőleg törökök szétválasztására, amit hamarosan a világ vezető nagyhatalmai a nemzetközi békefenntartás alapjának ismertek el. Legyünk tehát büszkék e katonák késői utódjaira, akik a nagy elődök legjobb hagyományait szem előtt tartva, azt megőrizve végzik ma is feladataikat.” - zárta ünnepi beszédét Korom Ferenc altábornagy.

A Békefenntartók Napját 2002. óta, egy ENSZ-határozat értelmében ünnepeljük május 29-én. Az eseményen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője is.

Közélet

 1. Szombaton búcsúztatják Kozma Ágnest a Béla úti temetőben

  Kozma Ágnes Penna Regia díjas újságírót búcsúztatják június 23-án szombaton a Béla úti köztemető ravatalozójában. Temetéséről hozzátartozói későbbi időpontban, szülővárosában, Marosvásárhelyen gondoskodnak. Az emlékezőket arra kérik, hogy legfeljebb egy szál virággal adózzanak emléke előtt.

  2018.06.21.
 2. Múzeumok éjszakája a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán

  Idén először a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Fontosnak tartják, hogy az eseményre látogatók betekintést nyerhessenek a magyar börtönök, valamint a büntetés-végrehajtási hivatás múltjába és jelenébe.

  2018.06.21.
 3. Öreghegy közösségi kemencéje körül zárták a félévet a városrész nyugdíjasai

  Az Öreghegyi Közösségi Ház kemencéjénél közös sütés-főzéssel zárultak az első félév programjai szerdán, az Öreghegyi Nyugdíjasklubnál, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2018.06.20.
 4. Kisbuszt kapott az élelmiszermentéshez a Smart Grant Alapítvány

  Mintegy 3,5 millió forint értékű Opel Vivaro kisbuszt vehetett át a Smart Grant Alapítvány szerdán a Fehérvár Travel Köszhasznú Alapítvány a Rászorulókért támogatásának köszönhetően. A jármű segítségével hatékonyabban működtetheti majd élelmiszermentési programját a Smart Grant.

  2018.06.20.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek