A 15. Magyar-Német Biztonságpolitikai Szeminárium résztvevőit köszöntötték

Idén Székesfehérvár ad otthont a 15. Magyar-Német Biztonságpolitikai Szeminárium és Partnerségi Találkozónak. A Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Bundeswehr Tartalékos Szövetsége közös programjának résztvevőit a Városházán köszöntötték pénteken, majd a résztvevők közösen emlékeztek a II. világháború áldozataira a Szentlélek katonatemetőben.
2018.06.22. 17:43 |
A 15. Magyar-Német Biztonságpolitikai Szeminárium és Partnerségi Találkozó résztvevői érdekes előadást is hallhattak a Városházán Székesfehérvár katonaváros múltjáról és jelenéről.

A rendezvényen a Magyar Tartalékosok Szövetségének Fejér megyei elnöke, Nagy Lajos köszönetet mondott a meghívásért a városnak, kiemelve, hogy Székesfehérvár katonaváros, ahol mindig volt és lesz is katonai szervezet. A Városházán Székesfehérvár polgármestere megosztotta a vendégekkel azt az örömhírt, ami ma érte a várost, hiszen a hír szorosan kapcsolódik a rendezvény témájához: „A mai nappal Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét, Vargha Tamást a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárává nevezték ki biztonságpolitikai területen. Ez a személyi kinevezés is jól jelzi ennek a városnak a súlyát és szerepét Magyarország biztonságpolitikájában. Európa és a világ előtt álló kihívások nagy részben biztonságpolitikai kihívások, ezért tartom fontosnak ezeket a jelenlegi együttműködéseket is.” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, aki jó munkát és jó tanácskozást kívánt a résztvevőknek.

Előadásában Dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Főiskola oktatásigazgatási rektorhelyettese azt mutatta be, hogy a város alapításától kezdve milyen szerepet játszott a katonaság Székesfehérvár életében.

Kiemelte, hogy Fehérvár már alapításakor az ország egyik legfontosabb stratégiai területe volt , ennek oka, hogy a városon tucatnyi nemzetközi kereskedelmi útvonal haladt át.. A történész felidézte a tatárjárás időszakát és Székesfehérvár 1490-es ostromát is, amely a Mátyás király halála után kezdődött trónutódlási küzdelem egyik lényeges összecsapása volt. Szólt a török hódoltság időszakáról, a város visszafoglalásáról, valamint azokról a véres harcokról is, amelynek során a II. világháború végén legalább háromszor cserélt gazdát Fehérvár és a várost a földdel tették egyenlővé. Dr. Vizi László Tamás történész szólt arról is, hogy a kommunizmusban a szovjet hadsereg fontos állomáshelye volt a város, a rendszerváltás után pedig stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően ide települt az Összhaderőnemi Parancsnokság is.

A program folytatásaként a résztvevők közösen emlékeztek a II. világháború áldozataira a Szentlélek katonatemetőben.

Közélet

 1. Óvodákat követően beteg gyerekeket segítettek Fehérvár legjobb sportolói

  A „Gólokkal az óvodákért, a város legjobb sportolóival" jótékonysági akció eseményén a Fehérvár AV19, a Fehérvár Enthroners és az Alba Fehérvár játékosai által felajánlott dedikált mezek 230 ezer forintért, míg az Alba Plaza és a Mol-Vidi FC által licitre bocsájtott labda 70 ezer forintért kelt el, így összesen 300.000 forinttal támogatták a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályát. Az adományokat csütörtökön adták át az Alba Plazaban.

  2018.07.19.
 2. A közlekedőket és autóikat is megáldják Szent Kristóf napján Székesfehérváron

  Július 25-én, szerdán szeretettel várja az egyházmegye híveit a maroshegyi templom búcsúnapi programjaira a Szent Kristóf Plébánia. (Batthyány u. 4.) 17:30 órakor a templom énekkara ad ünnepi műsort, 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd a vásártéren a járművek megáldása. A búcsú napja közös agapéval zárul a közösségi házban.

  2018.07.19.
 3. A 90 esztendős Rozsics Lajosné, Marika nénit köszöntötték

  A 90 esztendős Rozsics Lajosné Marika nénit köszöntötte otthonában Mészáros Attila alpolgármester. Marika néni a Felvidékről származik. Ifjú, kisgyermekes anyaként élelmezésszervezési feladatokat látott el a székesfehérvári diákotthonban, majd a mezőgazdasági főiskola gazdasági igazgatója lett, innen ment nyugdíjba.

  2018.07.19.
 4. Egyetemként működik augusztustól a Kodolányi János Főiskola

  Augusztus elsejétől Kodolányi János Egyetem néven folytatja tevékenységét a Kodolányi János Főiskola. Székesfehérváron a művészeti oktatásra koncentrálnak majd - írja a főiskola közleményében. Az intézményben az elmúlt 25 tanévben mintegy 25 ezer hallgató végzett.

  2018.07.18.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek