Egyedülálló Árpád-ház kiállítás nyílik 2020-ban Fehérváron - kezdődik a múzeumfelújítás

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújítására mintegy 400 millió forintot biztosít a kormány. Az értékes műemléképület a rekonstrukciót követően helyet adhat az Árpádok történelmi művét bemutató tárlatának, és megfelelő tere lehet egy, a város történetét, kulturális örökségét bemutató új, állandó kiállításnak is.
2018.04.03. 13:28 |
Egyedülálló Árpád-ház kiállítás nyílik 2020-ban Fehérváron - kezdődik a múzeumfelújítás

A kormány döntése értelmében a Szent István Király Múzeumban valósulhat meg az Árpád-ház kiállítás, melynek célja elhelyezni az Árpádok örökségét a magyar és az európai közemlékezetben - mondta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, az Árpád-ház program miniszteri biztosa. Vargha Tamás elmondta, hogy az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére a Belügyminisztériumon keresztül ad forrást a kormány a városnak. Ezzel megkezdődik a múzeum Fő utcai épületének teljes rekonstrukciója, amely így alkalmas lesz a "Királyok és szentek. Az Árpádok kora" című nagyszabású kiállítás befogadására.

A kiállítás megrendezéséhez szükség van a múzeum épületének felújítására, melynek megkezdődik a tervezése és a következő években a múzeum raktározási problémáit is meg lehet oldani.

A város polgármestere Cser-Palkovics András köszönetet mondott a kormánynak és Vargha Tamásnak, hogy támogatja a múzeum felújítását. A Szent István Király Múzeum és a Nemzeti Múzeum szakemberei már hónapok óta együtt dolgoznak a nagyszabású kiállítás előkészítésén, mely világszínvonalú lesz. Megtisztelő, hogy Székesfehérvár lesz a helyszíne a 2020-ban megnyíló tárlatnak, ami már 2022-re és 2038-ra is tekint. 

Kulcsár Mihály a Szent István Király Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy az Árpád korban Székesfehérvár volt az a város, mely szimbolizálta az Árpád dinasztia nagyságát. Egy modern, a jelenleginél lényegesebben nagyobb kiállítótere lesz a múzeumnak, ami lehetőséget ad majd arra, hogy a régóta hiányzó várostörténeti kiállítást is meg lehet rendezni.

A Seuso kiállítás rendezése is megmutatta, hogy milyen biztonsági előírásoknak és sok egyéb műszaki feltételnek kell megvalósulnia egy-egy nagy kiállítás esetében. A felújítás után lehetővé válik az is, hogy nagyon komoly, izgalmas gyűjteményeket lehessen Fehérvárra hozni a világból és bemutatni a Szent István Király Múzeumban - hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

Városfejlesztés

  1. Győzelem az új arénában

    A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken. Több ok miatt is nagyon különleges az új épület. Egyrészt mert Fehérvár összes szeretett sportágának helyet tud biztosítani, de koncerteknek, vásároknak, konferenciáknak és egyéb kulturális rendezvényeknek is otthont adhatt.Magyarország - Norvégia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

    2024.04.19.
  2. Új helyre kerül a Szent György kút

    Hamarosan elfoglalja új helyét a felújított Szent György kút. Bory Jenő alkotása továbbra is Felsővárosban hirdeti a sárkányölő hős tettét, a restaurálást követően az Illyés ligetet ékesíti majd – adta hírül közösségi oldalán a városrész képviselője, Földi Zoltán.

    2024.04.19.
  3. Új, korszerű gázmotor

    Új gázmotor-generátort állítottak szolgálatba a SZÉPHŐ Zrt. Bakony utcai telephelyén. A tavaly decemberben leszállított berendezés összeállítása, próbaüzeme után immár teljes kapacitással dolgozik a fűtőerőműben, a távhőrendszerbe bekapcsolt fehérvári háztartásokat és intézményeket ellátva.

    2024.04.18.
  4. Fehérvár lett az első

    Ünnepélyes keretek között vette át az Egyensúly Intézet által alapított Településindex-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester szerdán Gödöllőn A jövő települései Magyarországon konferencia keretében. Az Egyensúly Intézet minden évben frissítve teszi közzé településindexét, hogy minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. 

    2024.04.17.