Védelmi módszerek és elvek

2017.03.04. |

Helyi védelem (kollektív és egyéni védelem):

E védelem igen sokrétű. Magában foglalja a vezetés, irányítás folyamatosságának biztosítását, a lakosság megbízható, gyors riasztását, tájékoztatását, a lakosság felkészítését háborús körülmények közötti feladatai, valamint mentési, önmentési feladatok ellátására, valamint az egyéni és kollektív védelem előkészítését és megvalósítását.

Kollektív védelem:

  • Különböző életvédelmi létesítmények felújítása, korszerűsítése;
  • óvóhelyépítés;
  • mélyépítési létesítményeknél olyan szerkezetek kialakítása, melyek biztosítják a létesítmények óvóhely céljára történő felhasználását.

Egyéni védelem:

Az egyéni védelem fogalomkörébe tartoznak a sugár- és vegyi szennyezés, a fertőzés, mérgezés megakadályozása, vagy kizárása, illetve ezen hatások egyénenkénti csökkentése, mérése és az azonnali részleges mentesítés.

A kollektív védelem megoldásai kiegészítő alapvető egyéni védőeszközök tehát megakadályozzák, hogy:

  • A szennyező, mérgező vagy fertőző anyagok a légutakon vagy a tápcsatornán át az emberi szervezetbe jussanak.
  • A fedetlen vagy a ruhával borított emberi testfelület szennyeződjön, fertőzödjön, illetve a szennyeződés tovább fejlődjön.
  • A radioaktív sugarak külsőleg veszélyeztessék a védőeszköz viselőjét, illetve növeljék az egyéni sugártűrő képességét.

Az egyéni védőeszközök közé tartoznak a légzés- és bőrvédő eszközök, a sugáradag-mérők, a személyi vegyi mentesítő csomag.

Távolsági védelem (kitelepítés és befogadás):

A távolsági védelem, a "kitelepítés" a lakosság védelmét, a veszteségek csökkentését, a támadás által veszélyeztetett területeken való elhelyezés útján biztosítja. A távolsági védelem végrehajtásának folyamata két szakterületre:

  • a kitelepítés és
  • a befogadás

feladatainak ellátására bontható.

Kitelepítés:

A kitelepítés fogalma a lakosság szervezett kivonását jelenti a csapások hatásai által veszélyeztetett területekről, mely folyamat a befogadási helyek eléréséig tart. A kitelepítés folyamata akkor fejeződik be, amikor a kitelepülő a befogadó területre megérkezik.

Befogadás:

A befogadás fogalma a befogadási helyekre érkező kitelepülők fogadására, elhelyezésére és ellátására vonatkozik.
A befogadás feladatai a kitelepülők állandó jellegű bejelentésével zárulnak, ami egyben a távolsági védelem végrehajtási időszakának utolsó mozzanatait jelenti.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1