Buszmenetrend - 2021. július 17-től

2021.07.20. |

Nézze meg, és írja le véleményét javaslatát a 2021 nyarán bevezetésre kerülő új autóbusz-menetrendről! 

A szekesfehervar.realcity.io címre kattintva megtervezheti utazását az új menetrend alapján, és elküldheti javaslatát, véleményét!

Tervezett változások összehasonlítása a jelenlegi járatokkal - LETÖLTÉS (.pdf)


Miért van szükség a változásokra?

A város autóbusz-hálózata a hetvenes évek végén alakult ki, azóta rendszerszintű változtatások nem történtek. Az évek során néhány viszonylat megszűnt, a megmaradók követési ideje is növekedett. A város élete, és általában a városi élet is alapvetően megváltozott az elmúlt negyven évben, a szolgáltatásnak követnie kell a változó igényeket.

Mi változik?

Hosszú, várost átszelő járatokat hozunk létre ma is meglévő viszonylatok összekötéséből:

  • A ma jól bejáratott, ismert irányok, viszonylatok alapvetően megmaradnak, de egymás folytatásaként is értelmezhető vonalakat összekötve átszállásmentes utazást lehetővé tevő járatokat alakítunk ki.
  • Ütemes, megjegyezhető és összehangolt menetrendeket alkalmazunk: Az egyes vonalakon rendszerint 15, vagy 30 perces követést biztosítunk, a párhuzamos vonalak közös szakaszán, összehangolás segítségével 5-10 percenkénti követést tudunk biztosítani. Az egységes követési idők lehetővé teszik a járatok egész nap biztosított csatlakozásait.
  • Átszállópontot létesítünk a vasútállomás előtt, az Áron Nagy Lajos téren és az autóbuszállomásnál, és biztosítjuk azt, hogy ezeken a pontokon legfeljebb 15, de inkább 0-10 perces várakozási időn belül mindig tovább lehessen utazni a kívánt irányban.
  • Napszaknak megfelelő menetidőt alkalmazunk a késések és a korai közlekedés elkerülésére. Bővítjük az üzemidőt, és 04:30 és 23:50 között a vonatokhoz is csatlakozást biztosítunk a vasútállomáson. A rövid, ritka, naponta csak néhányszor közlekedő járatokat beolvasztjuk gerincvonalakba, így javítjuk ezekben az irányokban a szolgáltatást. A belső városrész területén, a Szent Flórán körút és Tompa Mihály utca térsége és a Palotai út – Mártírok útja által határolt területen egy sűrű, sok célpontot érintő körjárati rendszert hozunk létre.

Kattintson a képre a tervezett vonalhálózati térkép nagyításához!

Mi nem változik?

Nem változnak a viteldíjak, de dolgozunk a tarifarendszer, az utastájékoztatás és a forgalomirányítás korszerűsítésén, és az ősszel forgalomba állított 23 új buszon felül további új, környezetkímélő és csendes buszok munkába állításán.

Ki a változtatás felelőse?

A hálózatfejlesztést a helyi autóbusz-közlekedés fenntartója, az Önkormányzat tervezteti és felügyeli. A forgalmi feladatok végrehajtója továbbra is a Volánbusz Zrt. lesz, mely felkészülten áll a feladathoz.

Hogyan biztosítják, hogy a fenti tervek meg is valósulnak?

Az előkészítés során számos felmérést végeztünk (menetidő, utasszám, átszállóforgalom vizsgálata), melyek alapján a valósághoz igazított menetidőket alkalmazunk, amelyet a járművek nagy valószínűséggel tartani is tudnak. Természetesen a bevezetést követően folyamatosan figyeljük a forgalom alakulását. Az autóbusz-vezetők számára az átszállópontokon külön előírjuk az indulási időpontot és a bevárandó járatokat. A tervezés során, a biztonság kedvéért a menetidőket felülterveztük, így a megszokott forgalom esetén késésre nem kell számítani. Ugyanakkor megkezdtük a valós idejű járatkövető rendszer előkészítését is. Bízunk benne, hogy ez a ma már alapvető szolgáltatás városunkban is mihamarabb elérhető lesz.

Mikor lesz éjszakai közlekedés?

A tervezet egyelőre éjszakai közlekedéssel nem számol, de az üzemidő bővítésével igen: az utolsó „csatlakozási pont” a vasútállomásnál 23:50 körül lesz. A belvárosi megállókból a külső városrészek felé tehát éjfél előtt pár perccel fognak indulni az utolsó járatok, illetve a Belvárosból a 24-es Öreghegy felé, melyre az Áron Nagy Lajos téren lehet a vasútállomás felől érkező járatról átszállni.

Hogyan változik a járatom?

A szekesfehervar.realcity.io címen megtervezheti utazását az új menetrend alapján, és elküldheti javaslatát.

Egyes városrészekben a fejlesztés nem teljes körű. Mi ennek az oka?

A város és a szolgáltatást végző Volánbusz Zrt. között fennálló közszolgáltatási szerződés, valamint a közösségi közlekedés támogatására fordítható összeg nem tesz lehetővé jelenleg nagyobb arányú kínálatbővítést, de az új menetrend a rövid- és középtávon szükséges fejlesztéseket figyelembe véve készült,így azok könnyen beilleszthetők lesznek a már működő járatok közé.

Kit érdekel a véleményem?

Minket! A Közlekedési Iroda munkatársai várják az Ön véleményét az utazástervezőn keresztül vagy a buszmenetrend@szekesfehervar.hu címen.


A jelenleg érvényes székesfehérvári buszmenetrendet ITT találja!

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1