Székesfehérvár 2019-es költségvetése

2019.03.19. |

A 2019-es költségvetés főösszege meghaladja a 66 milliárd forintot, lehetővé téve a város stabil, biztonságos működés és városüzemeltetést, a magas színvonalú humán- és közszolgáltatást és a milliárdos fejlesztéseket. 33.3 milliárdnyi fejlesztés mellett több száz milliós béremelést is tartalmaz. A főösszeg év közben várhatóan emelkedni is fog a plusz fejlesztési forrásoknak köszönhetően.

A beterjesztett és elfogadott költségvetési javaslat itt letölthető (.pdf)

Fejlesztésekre egyébként 33.3 milliárd forintot fordít Székesfehérvár és 3.3 milliárd forintot gazdálkodási tartalékot is tartalmaz az idei költségvetés. A fejlesztésekre fordítandó 33.3 milliárd forintotból 23.4 milliárd állami forrás, 3.3 milliárd EU-s forrás és 6.6 milliárd forint önkormányzati forrás. Folytatódik az Ybl Miklós Intézményfelújítási Program, a Saára Gyula Útfelújítási Program, a Kégl György Egészségfejlesztési Program, de ugyancsak folytatódik a közbiztonsági és születési program is.

Több mint 25 milliárd forintos saját bevétellel számol az induló büdzsé, melyből 19 milliárd az iparűzési adó, 2 milliárd az építményadó és félmilliárd a gépjármű és az idegenforgalmi adó bevétel. A 66.4 milliárdos kiadásból a működtetési és térségi feladatellátásra 29.8 milliárd forint jut, melyből 3.17 milliárd forintot fizet az önkormányzat az állami költségvetésbe szolidaritási hozzájárulás címén. A városi intézmények fenntartására 13.3 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés, melyből 3.1 milliárd az egészségügyi és szociális kiadás, oktatásra mintegy 4.2 milliárdot költ Fehérvár, a kulturális ágazatra pedig 3 milliárd forintot.

Így nyújtották be Székesfehérvár 2019-es büdzséjét

A költségvetést tárgyaló közgyűlésről itt olvashat!