Székesfehérvár 2018-as költségvetése

2018.10.04. |

A költségvetésről szóló prezentáció itt LETÖLTHETŐ!

A költségvetés a város legfontosabb rendelete, amely alapjaiban határozza meg Székesfehérvár működését és fejlődési irányait. Elkészítése idén is több hónapot igényelt a szakterületek és az intézmények bevonásával, figyelembe véve a magasabb szintű jogszabályok, az önkormányzati stratégiák és koncepciók, a korábban már elfogadott rendeletek és határozatok, valamint a hatályos szerződések alkotta keretrendszert.

Több mint 70 milliárdos a költségvetési főösszeg

A költségvetés főösszege rekordnagyságú, több mint 70 milliárd forint lesz idén, ami a minden korábbit meghaladó, 16 milliárd forinttal tervezett iparűzési adóbevételből és a kiemelten magas hazai (összesen 26,2 milliárd), önerős (8 milliárd) és uniós (4,4 milliárd) fejlesztési forrásokból adódik. A tervezet biztosítja a feladatellátáshoz igazodó, biztonságos, a humánerőforrásokat szem előtt tartó működtetést, a többéves fejlesztések folytatását, a saját bevételek mértékének stabil fenntartását és a tartalékképzést.

Stabil, biztonságos, jelentős tartalékkal számoló költségvetést nyújthattunk be a közgyűlésnek. Székesfehérvárnak sohasem volt még 70 milliárdos költségvetése, melyből 38.6 milliárdnyi fejlesztést tartalmaz a büdzsé. Folytatódik az Ybl Miklós-, a Saára Gyula- és a Kégl György Program, továbbá béremelésre is több mint egymilliárddal többet fordíthat Székesfehérvár 2018-ban. A büdzsét jövő héten csütörtökön tárgyalja a testület. Bízom benne, hogy egyhangú döntés lesz a költségvetésről, az az a béremelésekről és a fejlesztésekről is.” - mondta a város polgármestere.

Egymilliárdos bérfejlesztést is tartalmaz a 2018-as költségvetés tervezete

A büdzsé keretrendszerét három terület határozza meg kiemelten: a humánerőforrást érintő bérfejlesztés, mely az önkormányzati fenntartású intézmények közalkalmazotti bérnövelésénél 547 millió forinttal számol, a város cégeivel együtt pedig a bérfejlesztés az egymilliárd forintot is meghaladja. Ugyancsak ide tartoznak az időarányosan folytatódó, vagy újonnan kezdődő fejlesztések, valamint a központi költségvetésbe befizetendő szolidaritási hozzájárulás. Ez utóbbi tétel mértéke 1,5 milliárdról 2,96 milliárdra emelkedik a város gazdasági teljesítménye és magas adóbevétele okán.

38.6 milliárdos fejlesztést tartalmaz a büdzsé

A főösszeg több mint felét, 38,6 milliárd forintot fejlesztésekre, felújításokra, míg a fennmaradó 28,6 milliárdos részt városüzemeltetésre, működtetésre, térségi ellátásra, jóléti kiadásokra fordítja a város. Az önkormányzati fenntartásban működő egészségügyi és szociális ágazatra összesen 2,8 milliárd forintot, az oktatási szférára 3,9 milliárd, míg a kultúrára 2,7 milliárd forintot költenek.

10.7 milliárd forintnyi saját fejlesztést végez 2018-ban Székesfehérvár

Az önerős önkormányzati fejlesztések esetében, a fentieken túl a Városgondnokság bevonásával további 2,7 milliárd forint összegben valósulnak meg fejlesztések, együttesen tehát minden eddiginél magasabb, 10,7 milliárd forint feletti összeggel számol a tervezet. Ide sorolja a költségvetés az Ybl Miklós intézményfejlesztési programot, a Saára Gyula útfelújítási programot, a parkoló-fejlesztési programot, az orvosi rendelők felújítását célzó Kégl György Városi Egészségügyi Programot, a közbiztonsági programot és egyéb, a szociális, az oktatási, a kulturális-közművelődési területeket érintő, minden városrészben megjelenő fejlesztéseket.

A magas bevételek miatt a Közgyűlés nem döntött adóemelésről, és a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük, ami fontos szociális intézkedése Székesfehérvárnak. Az adósságkonszolidáció hatása 3 milliárd forint, azaz idén ennyit kellett volna törlesztenie a városnak a korábban felvett hitelekből. A polgármester köszönetét fejezte ki a költségvetés tervezetét összeállító szakembereknek, kiemelten Égi Tamás alpolgármesternek és Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgatónak. 

Még mindig érezhető az adósságkonszolidáció hatása

A büdzsé hitelfelvétettel nem, viszont jelentős, 3 milliárd forint feletti tartalékképzéssel számol Székesfehérvár 2018-ban. A város polgármestere kiemelte, hogy folyószámla hitele sincs és nem is lesz a városnak. Mint mondta az adósságkonszolidáció még 2018-ban is érezteti hatását, hiszen e nélkül, idén több mint hárommilliárdot kellene fordítania hiteltörlesztésre Fehérvárnak. A költségvetésről 2018. február 8-i, csütörtöki ülésén tárgyal Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése.