Öregyhegyi Művelődési Ház: a Technikai fal titkai

Több évtizede hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napja előestéjén, január 21-én a székesfehérváriak az Öreghegyi Közösségi Házban találkoznak az emberek, ahol kiállítással, irodalmi műsorral, koncerttel emlékeznek a magyar nyelv ünnepén.
2022.01.22. 11:06 |

A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

Mivel január elején elkezdődtek a közösségi ház felújítási munkálatai, így az idei évben e napon rendhagyó módon egy szubjektív összegzéssel jelentkezik az ÖKK Podcast. 

A Fanta-villa néven is jól ismert épület mintegy 70 éve a városrész közösségi központja. Szinte mindenkinek kapcsolódik valamilyen élménye élete során hozzá: az első meseelőadás, egy hajnalig tartó táncház, tartalmas beszélgetőestek, értékes kiállításmegnyitók, hangulatos jazzkoncertek, a házban működő csoportok összejövetelei, a heti tánc- és mozgásórák, vagy éppen a Kossuth iskola nyolcvanas évekbeli diákjainak a tanulás.

Azt azonban nem sokan tudják, hogy a ház falai között van egy apró kis helyiség, amely őrzi azoknak a személyeknek az aláírását és üzentét, akik akár előadóként, akár munkatársként részesei voltak a Fanta történetének.

Így olvasható idézet Bujtor Istvántól, Cseke Pétertől, Gregor Józseftől, Török Ádámtól és HOBO-tól, de rajzzal üzent az utókornak Szakály Antal, M.Tóth István, és a fehérvári diákéveknek állított emléket mondataival Eperjes Károly és Vörös Zsuzsa is. A Technikai tanszék születéséről, a dedikálófal történetéről, szereplőiről, a közösségi ház életéről a ház egykori gondnoka, a „vargalaci”, azaz Csáki-Varga László mesélt.

Varga Laci fantasztikus ember. Imád focizni (valamikor régen, még a múlt évezredben, a múlt században együtt rúgtuk a labdát egy tornateremben fehérvári - akkor még fiatal - orvosokkal, művészekkel, köztük Ujházi Petivel, sajnos az örök emlékké lett Lendvai Toncsival), örök nyüzsgő ember, állandóan tesz, vesz, mindig csinál valamit Aláírta a falat sok helyi közéleti ember, művész, alkotó. És nem csupn fehérváriak, hanem a kultúra házában megfordult valamennyi híresség. Ez a fal a múlt városi mementója, örök emlék. Ez a fal Laci fő műve. Vigyázzon hát rá a jelen és az utókor!

Fehérvári színes

 1. TEQsportok és érzékenyítés

  TEQsport bemutatót tartottak délelőtt a Vasvári Pál Általános Iskolában. A program egyben egy érzékenyítő nap is volt – hiszen a magyar fejlesztésű sport „parasport verzióját” is bemutatták az instruktorok – illetve a diákok bepillantást nyerhettek a paraatléták élettörténetébe is a délelőtt folyamán.

  2022.05.20.
 2. Ismét ásványbörze

  Ismét megrendezik az Alba Regia Nemzetközi Ásványbörzét és Ékszervásárt május 22-én, vasárnap a Videoton Oktatási Központban. 9.00 órakor nyitják ki a kapukat a VOK-ban, ahol 80 kiállító közel 200 négyzetméteren mutatja be kincseit és kollekcióját, és lesznek izgalmas kísérő programok is.

  2022.05.20.
 3. Japán nap, szombaton

  Ingyenes szabadidős programmal várja a japán kultúra kedvelőit az Alba Dojo Japán napja. A látogatók megismerkedhetnek a japán harcművészetekkel, öltözködéssel és kultúrával, de akár a szamurájpáncélokat is testközelből láthatják.

  2022.05.20.
 4. XX. Lászlóvill Kupa

  Május 21-én, szombaton 10 órakor kezdődik és késő estig tart a  „XX. Lászlóvill Kupa” Ranglista Táncverseny a Köfém Sportcsarnokban, a Laguna Kulturális és TáncSport Egyesület rendezésében. A program szerint reggeltől klubközi táncversenyek lesznek. A ranglisták kezdési időpontja 20 óra, a versenyre több mint háromszáz páros nevezett. A ranglista versenyen a magyar versenytánc felnőtt standard és junior latin élmezőnye versenyez.

  2022.05.19.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár