Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei a Civil Közpotban

 Magyar tudósok életéből és munkásságából nyílt vándortárlat a Fehérvári Civil Központban. A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében megvalósuló tudománytörténeti tárlat két hétig látogatható. A kiállításon látható 330 magyar származású tudós listáját Pálffy György professzor állította össze.
2016.11.07. 18:17 |
Magyar tudósok életéből és munkásságából nyílt vándortárlat a Fehérvári Civil Központban. A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében megvalósuló tudománytörténeti tárlat két hétig látogatható. A kiállításon látható 330 magyar származású tudós listáját Pálffy György professzor állította össze.
330 magyar származású tudós arcképe, neve és munkássága függ mától a falakon a Civil Központban. Tudománytörténeti vándortárlat nyílt itt Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei címmel, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében A 330 fős listát Pálffy György professzor állította össze, hosszú évek kutató munkáját foglalja össze a tárlat. A kiállítás célja, hogy a lehető legszélesebb körben megismertesse a magyar tudósok életét és munkásságát a fiatalok körében.
Boór Ferenc köszöntőjét követően a tárlatot Bódi Sándor egyetemi oktató nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a Pálffy György professzor által összeállított kiállítás azt a kérdést teszi fel, amit már Leonardo is kérdezett a kortársaitól: hogy tettél-e valaha is valamit? "Pálffy professzor szándéka szerint a kiállítás választ ad arra, hogy a magyarok mit tettek az emberiségért. Választ kaphatunk arra is, hogy kitől, mit tanulhatunk? Nemcsak a Nobel-díjasokról van szó, hanem arról a sok gondolkodó emberről műszaki és közgazdasági területeken, akik előbbre vitték saját tudományukat és a társadalmat. - hangúlyozta Bódi Sándor.
 
A kiállítás mától látogatható a civil központban a tervek szerint két hétig lesznek itt a képek, ezt követően Seregélyesre viszik majd a tárlatot – de a későbbiekben igyekeznek majd a lehető legtöbb magyar középiskolába is elvinni a vándorkiállítást. 

Kultúra

 1. Szuronnyal, ecsettel - hadifogoly művészet az Emlékparkban

  Június 28-án, pénteken 18 órakor “Szuronnyal, ecsettel” címmel nyílik kiállítás a hadifogoly-művészetről az Emlékparkban, majd 19 órától a Kaposvár Helyőrségi Zenekar térzenéjével folytatódnak a programok. A rendezvény ingyenes!

  2019.06.25.
 2. Megkerültek és hazatértek a fehérvári püspöki könyvtár elveszett ősnyomtatványai

  A Püspöki Palotában mutatták be azt a négy ősnyomtatványt, amelyeknek az 1980-as évek elején, egy kisebb renoválás után a püspöki könyvtárból nyomuk veszett. 2019 tavaszán egy bécsi antikvárius jóindulatából először egy, majd kettő, végül mind a négy elveszett kötet - majd 40 év után, - ingyen visszatérhetett Fehérvárra. A könyvritkaságok visszatérésének történetét Mózessy Gergely, püspöki gyűjteményigazgató ismertette kedden, Spányi Antal, püspök jelenlétében.

  2019.06.25.
 3. Nyáresti koncertek Öreghegyen - négy fellépőt hallhatunk

  Július 4-én négy programból álló nyáresti koncertsorozat kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Elsőként a Dr. Jazz Band lép fel, majd a sorozat július 18-án a Tom Waits dalokat feldolgozó Nuntius zenekar koncertjével folytatódik. Július 31-én a Pesti Sikket, augusztus 14-én pedig a Zabos Reginát hallhatjuk.

  2019.06.25.
 4. Erdélyi koncert turnéra indul a Vox Mirabilis Kamarakórus

  A Vox Mirabilis Kamarakórus hosszú évek óta kapcsolatot tart fent határon túli magyar szervezetekkel, énekkarokkal. Ezen a héten indulnak Erdélybe, Gyergyószentmiklósra, Csíkszeredára, Csíksomlyóra, ahol több koncertet is adnak és többek között a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Tábori Pótezredének elesett katonáira emlékeznek a Gac oldalon.

  2019.06.25.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka